Rozhovor s vinařem Petrem Cibulkou (zdroj: CNN Prima NEWS)
Plánované zavedení spotřební daně z nešumivých vín by v podstatě donutilo dvě třetiny malých vinařů podvádět. Víno by vyráběli dál, ale být čestný by se jim nevyplatilo, tvrdí moravský vinař Petr Cibulka. Případný zákaz reklamy na alkohol, tedy i na víno, by pak podle něj byl v souvislosti s dopady koronavirové pandemie brutálním zásahem.
Letošní sklizeň přitom podle Cibulky zatím nevypadá vůbec špatně. „Po vydatných jarních deštích to vypadá velmi nadějně. Réva momentálně kvete, je v plném květenství. Je to ale opožděné o deset dní, takže uvidíme, jak se to v srpnu a v září vyvine. Doufejme, že úroda letos bude krásná a bohatá. Násada je pěkná,“ uvedl jihomoravský vinař v pořadu Nový den CNN Prima NEWS.
Vinaři by si v případě dobré úrody mohli alespoň částečně kompenzovat ztráty způsobené koronavirovými restrikcemi.
„Jsme postiženi sekundárně velmi, protože když jsou zavřeny restaurace a hotely, je logické, že nemáte kde prodávat. Sice dostáváme různé rady, že máme zlevnit nebo jít na e-shopy, ty ale tak úplně nefungují,“ přiblížil Cibulka.
E-shopy pomohly, spotřební daň by donutila malé vinaře podvádět
Internetové obchody ale zachránily alespoň něco. „Je pravda, že na e-shopech byl nárůst extrémní, ale stále to vůbec nedohnalo výpadky v produkci. Venkovní akce nebo akce, kdy lidé přijíždějí na jižní Moravu a tam si užívají vína, byly samozřejmě zavřené,“ vysvětlil.
Vinařství je práce, zábava i smysl života, říká majitel vinařství Vinné sklepy Kutná Hora
Francie, Itálie, Španělsko, Portugalsko, Argentina, Rakousko nebo Česká republika. Všechny tyto země spojuje bílá, červená a růžová tekutina, kterou pijí lidé po celém světě a někteří jí dokonce zasvětili celý svůj život. Správně, řeč je o víně a i malá středoevropská země, jako je Česká republika, může měřit síly s nejvýznamnějšími producenty vín na světě.
Uvažované uvalení spotřební daně na tzv. tichá vína, tedy vína nešumivá, by podle něj bylo velmi problematické. Obával by se v takových případech, že by řada malých vinařství začala podvádět.
„Kromě toho, že by se víno v nejextrémnější podobě zdražilo třeba o 20 korun na lahev, jde o možné vymáhání této spotřební daně,“ uvedl. „Spotřební daň by v podstatě vytěsnila do šedé zóny dvě třetiny malých vinařů, kteří by sice dál vyráběli víno, ale rozhodně by se s žádným celním skladem, daňovým skladem ani podobnými administrativními zátěžemi vůbec nebyli schopni sžít,“ míní vinař.
„Málokdo si umí představit, že vstáváte v pět, jdete na vinici, traktor, postřiky, neustále večer máte nějaké degustace, nějaké žití a do toho byste měli mít kamerové systémy a sáhodlouhé kontrolní systémy na to, abyste někde zaplatili 20 korun z lahve. To je nepředstavitelné,“ nastínil ve zkratce, jak náročná je práce vinařů.
Proti zákazu reklamy na vína bychom se bránili
Cibulka nesouhlasí ani s neustále se vracejícím nápadem na zákaz reklamy na alkohol, což by se týkalo i vína. „Pro nás v postpandemické době, pokud to tak už můžeme nazvat, zakázat reklamu na víno je brutální zásah, protože s tím souvisí propagace venkovských akcí, koštů, setkávání lidí s vinaři a podobně,“ vysvětlil.
„My to nemůžeme připustit, protože to by znamenalo velký zásah, podobně jako spotřební daň, a budeme se bránit,“ dodal s tím, že moravské vinařství je součástí české kulturní tradice.
Na oběžné dráze zrálo přes rok francouzské víno. Vydražit by se mohlo za milion dolarů
Láhev francouzského vína, která zrála 14 měsíců na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), je nyní v prodeji. Podle odhadů by mohla vydělat až milion dolarů (21,5 milionu korun). Výtěžek má pomoci financovat další výzkum společnosti, která předloni víno na oběžnou dráhu vyslala.
„Představte si, že moravské vinařství nebude, že zmizí a při dojezdu na Moravu uvidíte místo vinné révy žluté lány řepky nebo dvoumetrové bolševníky a podobné plevele. On tu půdu musí někdo obhospodařovat a s tím souvisí také kultura a s tím souvisí tradice,“ poznamenal a zdůraznil tradici pití vína v Česku.
Cibulka začal ve vinařství podnikat až v roce 2005, měl ale jasný plán – vznik biovinařství spojeného se zdravým životním stylem. „Je vidět, že posledních pět let je opravdu vzestup bioprodukce, organické produkce, různých alternativ a stává se z toho v podstatě část mainstreamu. Takže rozhodně jsme byli dobře připraveni a udělali jsme to dobře,“ nebál se pochválit.
Vinař Petr Cibulka v pořadu Nový den CNN Prima NEWS Zdroj: CNN Prima NEWS