Už nechceme bojovat. Na Ukrajině nás drží pod pohrůžkou vězení, popisuje ruský voják

Ruští vojáci před vstupem do Kachovské vodní elektrárny na řece Dněpr v Chersonské oblasti

Válka na Ukrajině (25.7.2022 8:00)

Válka na Ukrajině trvá už přes pět měsíců a ruští vojáci oslovení Current Time začínají pociťovat únavu a vztek. V rozhovorech jeden z nich hovořil o tom, že již odmítají dále bojovat a požadují návrat domů. Jejích přání ale prý zůstávají nejenže nevyslyšena, ale i potlačována.

Desátník Ilja Kaminsky a jeho spolubojovníci z 11. samostatné výsadkové brigády začali mít života na frontě dost. Celkem 78 vojáků z této brigády začátkem července oficiálně odmítlo dále bojovat. „Jsem morálně vyčerpaný. V úřady a vyšší velení nemám absolutně žádnou důvěru, a to už od prvního dne konfliktu,“ líčil 20letý Kaminsky v telefonickém rozhovoru pro Current Time TV, ruskojazyčnou televizi zřízenou Rádiem svobodná Evropa.

„Velení jakékoliv žádosti o umožnění odchodu ignoruje,“ pokračoval Kaminsky a dodal, že se mu před třemi měsíci narodila dcera. „Ještě jsem ji neviděl. Stýská se mi po domově,“ prozradil. Podle Kaminského bylo ze 78 „vzbouřených“ vojáků několik umístěno do provizorně vybudovaného vězení.

Členové brigády, která sídlí v Ulan-Ude, hlavním městě burjatské republiky na jihovýchodě Ruska, dorazili na Ukrajinu krátce po zahájení invaze. Kaminsky uvedl, že vojákům nebyla za poslední čtyři a půl měsíce poskytnuta žádná dovolená, i když ztráty brigády narůstaly a stále narůstají. Podle jeho slov byla až polovina jejích příslušníků buď v boji zabita, nebo zraněna.

Ruská Mission: Impossible

Na začátku války bylo skupině nařízeno bránit nově vytvořenou linii. Podle vojenských expertů je jedna brigáda schopna ubránit území o šířce až 16 kilometrů, Kaminského útvar dostal na starost kontrolovat území čtyřikrát větší – zhruba 64 kilometrů široký pás Donbasu. Jindy měli velitelé nařídil oddílu pěti vojáků, aby se pokusil obsadit nedalekou osadu. Tu ale údajně bránilo 200 ukrajinských vojáků.

Sám Kaminsky prý napsal asi dvacet stížností a několik žádostí o převelení, jeho velící důstojníci je ale odmítli. Zoufalí nadřízení pak svolali všechny „neposlušné“ vojáky a střídavě jim údajně vyhrožovali, prosili a snažili se je přimět, aby zůstali ve službě (i když třeba u jiné brigády), nebo aby odvolali své žádosti o ukončení služby. „Velitelské stanoviště strážní služby? Dělostřelecká strážní služba? Chce to někdo?“ měli nabízet aukčním způsobem vojákům na výběr místa, kam mohou být přeřazení. Current Time má nahrávku z celé schůzky k dispozici.

„Všechno vám tak usnadňuji chlapi,“ sděloval svým podřízeným podplukovník Agafonov. „Toto je poslední nabídka (na přeřazení), žádné další už nepřijdou. Máte čas na rozhodnutí do dnešních 18 hodin,“ dodal.

Podle Kaminského nátlak částečně zafungoval: ze 78 vojáků 50 ze svých požadavků ustoupilo a žádosti stáhlo. Zbylí pak měli být zatčeni a umístěni do provizorního vězení v Luhanské oblasti, kde prý panovat až nelidské podmínky. Tamní vězni si například musí vystačit s jedním přídělem jídla denně. Od 20 července nemá o svých bývalých spolubojovnících Kaminsky žádné zprávy.

Podle Sergeje Krivenka, bojovníka za lidská práva, by měli mít vojáci nárok na odmítnutí pokračovat ve službě. „Pokud člen prohlašuje, že je proti válce, nemůže za to být stíhán, natož uvězněn. Na ukončení smlouvy na základě protiválečného přesvědčení žádné ustanovení trestního práva nesměřuje,“ líčí aktivista.

„Voják zůstává v jednotce, nikam neutíká. To znamená, že nemůže být stíhán za dezerci. Neodmítá ani plnit rozkazy, takže ustanovení o nekázni nebo neuposlechnutí rozkazu také nelze použít,“ dodává pro Current Time Krivenko.

Ruské jednotky na Ukrajině jsou z velké části tvořeny dobrovolníky, kteří podepsali smlouvu o službě na dobu určitou. Další částí jsou příslušníci soukromých vojenských společností jako vagnerovců anebo specializované poloautonomní jednotky pod velením čečenského vůdce Ramzana Kadyrova.

Zostuzení jako pomsta

Nespokojenost v Kaminského 11. brigádě není podle média v ruské armádě ojedinělým jevem. Velitelé se tak snaží, aby se jim problém nezájmu bojovat nevymkl kontrole. V jihoruském Budyonnovsku nedaleko od hranic z Gruzií, odkud pochází řada vojáků nasazených na Ukrajině, byla postavena „zeď hanby.“ Jsou na ni umístěna jména, hodnosti a fotografie asi tří set vojáků z této oblasti, kteří neuposlechli rozkazy svých nadřízených. „Zapomněli na svou vojenskou přísahu, slavnostní slib. Slib své vlasti,“ stojí velkým písmem na zdi.

„Raději tě pohřbím v první linii, než abych se vzdal své obranné pozice,“ uzavírá Kaminsky odpovědí na otázku, jak si velitelé váží svých podřízených. „Jste jim jedno. Jste pro ně jen voják. Jste nikdo.“

Tagy: