Ukrajinci dostanou z USA další smrtící raketomety. Mění válku a ničí ruské sklady zbraní

USA pošlou Ukrajině raketomety HIMARS.

Bezpečnostní expert o válce na Ukrajině

Ukrajinci si nadále pochvalují americké raketomety HIMARS, díky kterým prý zvládli situaci na bojišti stabilizovat. Ničí ruské sklady zbraní, munice nebo paliv a nutí dělat okupanty razantní rozhodnutí. USA navíc plánují nový balíček bezpečnostní pomoci Ukrajině, který by měl mimo jiné obsahovat další dodávky smrtonosné zbraně.

„Zvládli jsme stabilizovat situaci. Je komplexní, napjatá, ale pod plnou kontrolou. Důležitým faktorem, který přispívá k udržování námi bráněných linií a pozic, byl včasný příchod (raketometů) M142 HIMARS, které podnikají údery na nepřátelské velitelské posty, sklady zbraní, munice a paliv,“ uvedl náčelník ukrajinského generální štábu Valerij Zalužnyj.

Americké raketomety opravdu mění válku, protože Ukrajinci jsou schopni pálit hluboko na ruské území a zneškodňují zejména sklady zbraní. V polovině července zasáhli i velení ruské výsadkové divize u obce Šachtarsk v Doněcké oblasti. Sami Rusové přiznávají, že jim raketomety působí nemalé problémy.

Protivzdušná obrana nemá šanci

Systém HIMARS M 412 je k útoku připraven za pět minut. Během 25 vteřin odpálí všechny rakety, následně může do tří minut odjet z místa. Protivzdušná obrana nepřítele ho tak v podstatě nemá šanci zaměřit. Vojenský analytik Lukáš Visingr uznává, že se jedná o velmi silnou zbraň, která může mít velký strategický dopad.

„Ukrajinci odolali pokušení nasadit HIMARS přímo proti ruským jednotkám v poli a namísto toho systematicky likvidují ruský týl. Prakticky každou noc podniknou několik úderů na důležité objekty,“ popsal ukrajinskou taktiku Visingr. Zalužnyj na Telegramu podotkl, že udržuje dialog se svým americkým protějškem Markem Milleyem a pravidelně ho informuje o situaci na frontě.

Více systémů HIMARS od Američanů

Bidenova administrativa se navíc chystá oznámit schválení nového balíčku bezpečnostní pomoci Ukrajině, který bude zahrnovat i další raketomety HIMARS. „Ukrajině budeme i nadále poskytovat bezpečnostní pomoc na historické úrovni. Ještě tento týden administrativa oznámí další balíček pro čerpání zbraní a vybavení pro Ukrajinu,“ uvedl v úterý mluvčí americké rady pro národní bezpečnost John Kirby.

Upřesnil, že dodávka bude zahrnovat „více systémů HIMARS, které Ukrajinci velmi efektivně používají k dosažení rozdílu na bojišti“. Kromě toho budou ozbrojeným silám Ukrajiny zaslány náboje pro HIMARS a dělostřelecká munice. Analytik Visingr zdůrazňuje, že Ukrajina potřebuje doslova „moře munice“. „Moderní dělostřelectvo má naprosto neskutečnou spotřebu munice, je potřeba zajistit kontinuální dodávky dělostřeleckých granátů a raket,“ vysvětluje.

S pomocí raketometů HIMARS se Ukrajincům podařilo zničit přes třicet skladů munice a zbraní, mimo jiné opakovaně v Nove Kachovce a ve Stachanovu, což přispělo k redukci systémů protivzdušné obrany v Luhansku. Význam raketometů ocenil už na začátku července ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. „HIMARS už udělaly ohromnou změnu na bitevním poli. Dodání dalších amerických raketometů, munice a vybavení zvýší naši sílu a pomůže demilitarizovat teroristický stát,“ prohlásil.

Dodávky amerických zbraní tak činí vrásky na čele okupantů. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu při návštěvě jednotek bojujících na východě Ukrajiny nařídil, aby zesílily útoky proti ukrajinské armádě. Vojáci dostali rozkaz zabránit tomu, aby Ukrajinci podnikali velké raketové a dělostřelecké útoky na „civilní infrastrukturu v Ruskem okupovaných částech Donbasu i jinde“. Zkrátka mají zničit dalekonosné systémy.

Jenže Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba zdůraznil, že zbraně byly potřeba už dříve. Kdyby prý dostali více děl ráže 155 mm a salvových raketometů, města Lysyčansk a Severodoněck by zůstala pod kontrolou Ukrajiny. „Ale všechno trvá. Řeknu to jasně, HIMARS a jiné salvové raketomety z dalších zemí, houfnice a tanky přichází a bude jich více. Je to jen otázka času. Naším úkolem je uspíšit tyto procesy,“ vzkázal Kuleba.

Tagy:
válka dodávka zbraň Ukrajina raketomet zbraně muniční sklady USA Rusko John Francis Kirby protivzdušná obrana Lukáš Visingr Dmytro Ivanovyč Kuleba Valerij Zalužnyj HIMARS M142 HIMARS