Fremr učinil správné rozhodnutí. Jeho důvody jsou ale silně alibistické, hodnotí experti

Místopředseda pražského vrchního soudu Robert Fremr se ústavním soudcem nestane. Sám se rozhodl vzdát nominace kvůli tlaku, řekl novinářům v pondělí.

Politolog Lukáš Valeš o Robertu Fremrovi

Byla to jediná racionální možnost. Tak hodnotí politolog Lukáš Valeš rozhodnutí Roberta Fremra, který se vzdal nominace na ústavního soudce. Sdělil, že šlo o „správné rozhodnutí, ale zdůvodnění není příliš důvěryhodné“. Podle politologa Jiřího Peheho prezident Petr Pavel po této kauze nemůže nominovat nikoho, kdo jako soudce v oblasti trestního práva působil před rokem 1989. Podobně se vyjádřil i Valeš či advokát Tomáš Nahodil.

„Počet příkladů, kdy Robert Fremr v předlistopadové éře soudil výrazně ve prospěch komunistického režimu, každý den narůstal. Jeho rozhodnutí je jedinou racionální možností, je správné – jak pro prezidenta Pavla, tak pro Fremra,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Valeš. Zdůvodnění Fremra však považuje za „silně alibistické“.

„Nevyjádřil se ke konkrétním kauzám. Nezazněla žádná omluva, žádné vysvětlení. Jen to, že šest let soudil v komunistické justici. Zdůvodnění není příliš důvěryhodné,“ pokračoval. Politolog Jan Kubáček ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že Fremrova argumentace „byla přinejmenším zvláštní“. „Senátoři, kteří na plénu hlasovali, byli obelháni, protože Fremr prohlásil, že nesoudil žádné politické činy nebo procesy. Zároveň argumentace, které se objevily, nabourávaly jeho integritu, protože nešlo o jednotlivé případy, ale ukazuje se, že se bavíme o stovce případů, které měly systémové rysy,“ sdělil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Konzultační panel nabídl Pavlovi rezignaci za navržení Fremra na ÚS. O politické kauze nevěděli

Podle Kubáčka se jedná o sousled mnoha problémů. „Dalo by se to vnímat tak, že pro kariéru byl ochoten udělat mnohem více, než by odpovídalo nominantovi do Ústavního soudu,“ pokračoval s tím, že se jedná o jedno velké poučení. „Kandidáti musí být prověřeni pohledem do konkrétní praxe, celoživotní kariéry. A musí být zvažováno, že jde o Ústavní soud. Parametry morálky a kvality kandidátů by měly být vyšší, aby byla dodržena důvěryhodnost instituce,“ dodal Kubáček.

Podle politologa Peheho prezident Pavel po „kauze Fremr nemůže nominovat nikoho, kdo působil jako soudce v oblasti trestního práva před rokem 1989“.

To si myslí i advokát Nahodil. „Myslím, že nastal čas na mnohem výraznější generační obměnu Ústavního soudu. Absolventům právnických fakult z roku 1989 je dnes 56 let. Není důvod nominovat do Ústavního soudu nikoho staršího,“ napsal na Twitteru.

Postoj Roberta Fremra

Robert Fremr odmítá, že by byl před listopadem 1989 prorežimním soudcem. Senátorům na počátku srpna 2023 řekl, že v takzvané kauze Olšanské hřbitovy z roku 1988 vědomě zákon neporušil. Uvedl, že nezákonné praktiky při jejím vyšetřování nebylo možné odhalit bez znalosti spisů Státní bezpečnosti (StB). CNN Prima NEWS Roberta Fremra již před časem oslovila s žádostí o vyjádření. Dosud však nereagoval.

I podle Valeše by bylo ideální, kdyby prezident Pavel navrhoval soudce do 55 let. „Tím pádem bychom se vyhnuli trapnému divadlu, které výrazně dehonestuje jak prezidenta, jeho panel, tak v případě, kdy by se Fremr stal ústavním soudcem, i práci Ústavního soudu,“ sdělil.

Prezident Pavel rozhodnutí Fremra vzdát se nominace na soudce Ústavního soudu respektuje. „Oba Ústavní soud považujeme za hlavní pojistku ochrany lidských práv a ústavnosti naší země. To potvrzuje i skutečnost, že naši občané ho dlouhodobě považují za nejdůvěryhodnější ústavní instituci,“ uvedl v reakce na Facebooku.

Hlava státu ocenila, že se Fremr „snaží v očích veřejnosti předejít jakýmkoli pochybám o hodnověrnosti či morální integritě soudců Ústavního soudu“. „Robert Fremr mě o svém rozhodnutí předem informoval a já jsem jím navržený postup přijal. Nic to však nemění na tom, že ho považuji za odborníka s nepopiratelnou profesní pověstí, uznáním v mezinárodním prostředí a za jednoho z nejkvalitnějších trestních soudců v naší zemi,“ dodal Pavel.

Šmarda: Svědomí mělo zasáhnout dříve

Rozhodnutí Fremra ocenil i senátor Marek Hilšer. „Soudce R. Fremr rozumně usoudil, že předlistopadové případy justiční nespravedlnosti by nikdy nemohl vysvětlit. Jeho odstoupení z kandidatury je krok, který je třeba přivítat především s ohledem na udržení důvěryhodnosti Ústavního soudu a respektu k obětem komunistické justice,“ sdělil na Twitteru.

Předseda Sociální demokracie Michal Šmarda si posteskl, že Fremr se svým rozhodnutím nepřišel dříve. „Škoda, že toto rozhodnutí od něho nepřišlo na začátku celého procesu, ale až pod tlakem veřejnosti a médií. Svědomí by mělo zasáhnout dřív než ve chvíli, kdy vám teče do bot,“ napsal na Twitteru.

„Rozhodnutí Roberta Fremra oceňuji. Vzdát se kandidatury na ústavního soudce považuji za nejlepší ze špatných možností, které v současné situaci připadaly v úvahu. Věřím, že si z toho všichni dokážeme vzít poučení,“ uvedl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Tagy: