Srbové se v Kosovu pustili do řežby s vojáky z NATO. Na místě byly desítky raněných

Mezinárodních jednotky KFOR od úterý opět hlídají radnice na severu Kosova. V pondělí zde byly při střetech srbských demonstrantů s místní policií zraněny tři desítky vojáků KFOR a padesát protestujících Srbů. Severoatlantická aliance, pod kterou mise spadá, podle agentury DPA oznámila, že kontingent posílí o přibližně 700 vojáků, tedy bezmála o pětinu. Kvůli napjaté situaci zrušili svou účast na mezinárodní konferenci Globsec v Bratislavě předseda kosovské vlády Albin Kurti i srbský prezident Aleksandar Vučić, uvedla tisková agentura Beta. K incidentu se vyjádřil i proslulý srbský tenista Novak Djokovič.

Na sociálních sítích se začaly ve velkém objevovat záběry ze střetů mezi srbskými demonstranty s policejními těžkooděnci a vojáky mezinárodní mise KFOR. Vzduchem nelétaly pouze všemožné předměty typu dlažebních kostek a železných tyčí z rukou demonstrantů, ale také granáty se slzným plynem či dokonce Molotovovy koktejly, tedy zápalné láhve. Došlo i na zapalování aut.

Videa z oblasti však především zaujaly tím, že na mnoha z nich jsou vidět desítky raněných. Nejen protestujících, ale také řady policistů a vojáků v plné zbroji. Podle dostupných informací bylo při střetech demonstrantů s mezinárodními jednotkami mise KFOR, která spadá pod NATO, zraněno na 11 Italů a 19 Maďarů. Tři Maďaři pak měli utržit velmi vážné poranění, jejich životy však v ohrožení nejsou.

Nynější násilnosti vyvolalo zvolení starostů z řad etnických Albánců na severu Kosova, kde je však silná menšina kosovských Srbů. Ti volby, které se konaly v dubnu, bojkotovali. Americká stanice CNN připomíná, že je k tomu vyzval srbský prezident Vučić. Srbové protestovali například ve městě Leposavić na severu Kosova, kde podle místních médií více než 24 hodin bránili starostovi, etnickému Albánci, opustit budovu. Zaútočili na dvě auta kosovských novinářů a rozbili jim okna. Nikdo při tomto incidentu nebyl zraněn.

ČTĚTE TAKÉ: Arménský premiér exkluzivně: Ázerbájdžán blokuje důležitý koridor. Chystá etnické čistky

NATO na násilnosti reagovala vysláním dalších 700 vojáků v rámci mise KFOR. Kromě toho obvinila Kosovo, že nedokázala adekvátně zajistit bezpečí vyslaných jednotek.

Srbský prezident povolal armádu, Djokovič napsal vzkaz

Srbský prezident Vučić kvůli napětí zrušil svoji plánovanou cestu do slovenské Bratislavy a povolal k hranicím srbskou armádu. To kritizoval například vedoucí diplomacie Evropské unie Josep Borrell. „V Evropě máme už beztak příliš mnoho násilí, nemůžeme si dovolit další konflikt,“ vzkázal Borrell.

Vučić se pak v úterý setkal s velvyslanci USA, Británie, Francie, Itálie a Německa a šéfem mise Evropské unie v Prištině. Podle prohlášení prezidentské kanceláře „dal najevo velkou nespokojenost kvůli tomu, že část mezinárodního společenství nadále toleruje jednostranné kroky Prištiny, které vedou k násilí proti srbské komunitě“. Tím se snižuje šance na trvalý mír a stabilitu v regionu, uvedl Bělehrad. Vučić jednal také se zástupci Ruska a Číny.

Vyjádřil se také proslulý srbský tenista Novak Djokovič. „Kosovo je srdcem Srbska. Zastavte násilí,“ napsal sportovec přímo po vítězství na francouzském turnaji Roland Garros na kameru, která snímala jeho mač s Američanem Aleksandarem Kovacevicem. Informovala o tom například britská stanice BBC.

K situaci v Kosovu se opět si své řeklo i ruské ministerstvo zahraničí. „Vyzýváme Západ, aby konečně skončil se svou falešnou propagandou a přestal obviňovat z incidentů v Kosovu zoufalé Srby, kteří jsou mírumilovní, neozbrojení a snaží se bránit svoje práva a svobody,“ uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Podle ní je jedinou možností, jak zajistit stabilitu Kosova, vytvoření společenství srbských obcí.

Srbsko nemá nad Kosovem kontrolu už skoro čtvrt století

Podle agentury AFP v Kosovu žije asi 120 tisíc Srbů, z toho zhruba polovina na severu země. Přes devadesát procent obyvatel Kosova tvoří etničtí Albánci.

Bělehrad ztratil kontrolu nad Kosovem v roce 1999, když nálety NATO ukončily ozbrojený konflikt v regionu a přinutily ke stažení srbské ozbrojené síly. V roce 2008 vyhlásilo Kosovo nezávislost na Srbsku, které ho ale dál považuje za součást svého území. Kosovo za suverénní stát považuje asi polovina států OSN včetně Česka. V rámci mise KFOR je v současnosti v Kosovu nasazeno asi 3 800 vojáků.

Tagy:
policie NATO Bratislava násilí Srbsko Kosovo Aleksandar Vučić mise KFOR Josep Borrell Globsec Agenzia Nazionale Stampa Associata Albin Kurti KFOR