Srbský prezident: Dokud budu žít, do Chorvatska k moři nepojedu. Nezapomínejme na historii

Srbský prezident Aleksandar Vučić přišel s rozhodným prohlášením. „Dokud budu žít, do Chorvatska k moři nepojedu,“ vzkázal. Podle něj by země neměla zapomenout na to, co se za 2. světové války stalo srbskému lidu. Narážel tak na fakt, že chorvatský ustašovský režim, který kolaboroval s nacistickým Německem, jen v neblaze proslulém koncentračním táboře Jasenovac zavraždil podle jedněch odhadů několik desítek tisíc, podle jiných až 700 tisíc Srbů. A když chtěl minulý měsíc Vučić toto místo navštívit, Chorvaté mu to zatrhli.

„Musíme udělat vše, aby mělo Srbsko co nejlepší vztahy se svými sousedy. Nesmíme však zapomínat na to, co se stalo srbskému lidu ve druhé světové válce,“ prohlásil Vučić v rozhovoru pro Televizi Prva, napsal web rs.n1info.com.

Podotkl, že v Chorvatsku ročně tráví tisíce Srbů své letní dovolené. Jeho osobní postoj je však takový, že „dokud bude žít, do této země k moři nepojede“. Doplnil, že žádnému občanovi Srbska nezazlívá, že do Chorvatska k moři jezdí.

„Občané, kteří tam jsou na dovolené, vyjádřili svůj postoj. Já mám zase svůj, a to ten, že bych tam nejezdil. Je dobře, že každý máme svůj názor. Právě to je podstata demokratické společnosti,“ pokračoval.

Ještě minulý měsíc chtěl Vučić do Chorvatska vycestovat, a to na soukromou návštěvu právě bývalého koncentračního tábora Jasenovac. Jenže Chorvaté mu to nedovolili. „Chorvatsko nebylo informováno, pro Chorvatsko je to nepřijatelné a považujeme to za nedobrý úmysl, který neměl co dělat s pietou,“ řekl 17. července šéf chorvatské diplomacie Gordan Grlić Radman.

Ministr vnitra Aleksandar Vulin poté oznámil, že všichni oficiální zástupci chorvatského státu budou muset napříště předem hlásit své cesty do Srbska a řádně je zdůvodnit. A Vučić k incidentu napsal na Instagramu, že srbský národ „nikdy nezapomene“.

V televizi také Vučić zopakoval své dřívější prohlášení, že je šokován tím, že v hlavním městě Srbska Bělehradě není žádná ulice věnovaná obětem z Jasenovace. Stejně tak se v metropoli nenachází žádný pomník.

Tagy: