Dívce vyčnívá srdce z hrudi, lékaři jí nedávali šanci. Teď oslavila 11. narozeniny

Holčička z Floridy trpí ektopií, což je vzácná vrozená vada.

Dívka má srdce chráněné jen kůží. Její mladší bráška se učí, že musí být opatrný

Holčičce z americké Floridy vystupuje srdce z hrudi. I přesto se ráda směje, tancuje a tráví čas hrami se svými vrstevníky. Její matce přitom lékaři před více než 11 lety, když Virsaviyu čekala, sdělili, že dítě nejspíš během těhotenství nebo při porodu zemře.

Virsaviya Borun-Goncharová neměla dobré vyhlídky na život už jako plod v matčině bříšku. V děloze se jí špatně vyvinul hrudní koš a břišní svaly, v důsledku čehož není její srdce na správném místě. Podle lékařů se dívenka neměla dožít ani porodu, ona ale všem ukázala a nedávno oslavila 11. narozeniny.

Holčička z Floridy trpí ektopií, což je vzácná vrozená vada. Její srdce není chráněno hrudním košem, ale vystupuje jí z těla a má ho rovnou pod kůží. „Ona je skutečný zázrak a miluji ji takovou, jaká je. Je absolutně jedinečná, jedna z milionů,“ řekla její matka Dari britskému deníku Metro.

Virsaviya musí být ale extrémně opatrná. Nejen že její srdce chrání jen tenká vrstva kůže, ale zcela se jí nevyvinul ani hrudní koš, chybí i část břišních svalů a postrádá bránici. Kvůli lepší zdravotní péči se s rodinou přestěhovala z Ruska do USA.

Operace, která by jí usnadnila život, ale zatím není možná. Dívka má totiž navíc velmi vysoký krevní tlak. „Pro Virsaviyu není snadné žít se srdcem na vnější straně hrudi, protože je skutečně odhalené a křehké těsně pod povrchem kůže,“ uvedla její maminka, která také dodala, že dcera většinou nosí i „ochranný hrudník“.

Navzdory mnoha omezením je 11letá dívenka veselé a hravé dítě jako každé jiné v jejím věku. Ráda tancuje, maluje, čte a věnuje se sociálním sítím a svému mladšímu bratříčkovi, který její vystouplé srdce často obdivuje.

Tagy: