Daníkovi ve dvou měsících několikrát selhalo srdce. Má defibrilátor jako nejmladší v ČR

Operace trvala čtyři hodiny

Dvouměsíčnímu Daníkovi voperovali defibrilátor

Lékařům z Fakultní nemocnice v Motole se podařilo takřka nemožné. V polovině září byl kvůli závažným poruchám srdečního rytmu teprve dvouměsíčnímu Daníkovi voperován speciální defibrilátor. Je nejmladším pacientem v Česku, který zákrok podstoupil.

U chlapečka poruchy srdečního rytmu, takzvané fibrilace komor, způsobovaly opakované zástavy srdce a musel být i několikrát resuscitován. K první zástavě došlo při jízdě autem. „Jeli jsme zrovna vyzvednout staršího syna do školní družiny, když Daníček v autosedačce přestal dýchat. Byl jako hadrová panenka,“ vzpomínala maminka.

Příčinou poruchy rytmu byly tumory v pravé srdeční komoře. Jednalo se o takzvaný rhabdomyom, který je u dětí vzácný, ale z raritních nádorů patří k těm relativně nejčastějším. „Bohužel masivní výskyt nádorových ložisek nebylo možné odstranit v takové míře, abychom dostatečně eliminovali riziko opětovné srdeční zástavy. Proto jsme se rozhodli pro implantaci kardioverter-defibrilátoru (takzvaného ICD),“ řekl docent Peter Kubuš, primář Dětského kardiocentra 2. LF UK a FN Motol.

Operace trvala čtyři hodiny. „Největším problémem byla mechanická stránka věci. Ten defibrilátor má určitý objem, určitou váhu a musí se do toho tělíčka nějakým způsobem vměstnat. My jsme měli vytvořené dvě teorie, kam ho dáme. Jedna byla, že ten generátor/baterii budeme dávat pod srdíčko a nad to srdíčko dáme defibrilační elektrodu. Mezi tělem generátoru a elektrodou pak musí v případě arytmie proběhnout výboj,“ vysvětlil kardiochirurg Petr Bukovský.

Bohužel tato metoda nebyla možná a lékaři ještě během operace měnili strategii. ICD museli dát do břišní stěny. „Zároveň jsme museli udělat přípravu pro to, aby dítě mohlo růst, protože v tento moment má 4,5 kila, ale ve velice krátké době zdvojnásobí až ztrojnásobí svoji váhu a všechny struktury se od sebe začnou oddělovat,“ dodal Bukovský.

I přes náročnou operaci se Daník rychle zotavoval, a proto po dvou týdnech hospitalizace mohl být propuštěn domů. „Poděkování patří všem lékařům a sestřičkám v motolské nemocnici – od ARO přes Pediatrickou kliniku až po Dětské kardiocentrum. I když vše vypadalo na začátku opravdu dramaticky, šli jsme vlastně nakonec už velmi brzy domů. Úžasná byla i podpora od mojí rodiny. Bez nich bych to určitě nezvládla,“ uvedla maminka.

Podobný typ léčby se u takto malých dětí provádí zcela ojediněle i ve světě. Existují informace pouze o jednom pacientovi s defibrilátorem, který byl sice mladší než Daník, ale vážil o něco více. Do této operace byla v Česku nejmladší pacientkou desetiměsíční holčička.


Tagy: