Národní srovnávač cen? Může vést i ke zdražení. Utrpí lokální potravináři, obávají se experti

Supermarkety tvrdí, že budou muset dovážet víc potravin ze zahraničí.

Zavedením národního srovnávače cen potravin, po kterém volá ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), by utrpěli lokální potravináři. Uvedl to ve Zprávách Plus na CNN Prima NEWS místopředseda Zemědělského svazu ČR Jaroslav Vaňous. Agrární analytik Petr Havel navíc podotkl, že nemusí ani dojít k očekávanému zlevnění, nýbrž ke zdražení.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) chce vytvořit národní srovnávač cen potravin, od něhož si slibuje, že pomůže snížit ceny potravin. „Na základě praxe ze zahraničí můžeme říci, že se jedná o prospotřebitelské řešení, neboť srovnávač by měl pracovat s agregovanými cenami. Spotřebitelům by tedy měl ukazovat průměrnou (skutečnou) cenu zboží, aby se mohl kvalifikovaněji rozhodovat,“ uvedl mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Švanda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Německé krávy mají tučnější mléko, vysvětlují výrobci dražší máslo v Česku. Výborný nevěří

Místopředseda Zemědělského svazu ČR Jaroslav Vaňous ale z takového kroku nadšený není. „Určitě je záslužné, že pan ministr chce řešit cenu potravin, ale v Zemědělském svazu úplně nepovažujeme za vhodné, aby stát dělal reklamu levným potravinám. Tím totiž zákazníka dostaneme opět do velkých obchodních řetězců, které budou v tlaku na ceny poptávat největší dodavatele a lokální potravináři tím jenom utrpí,“ řekl Vaňous ve vysílání CNN Prima NEWS.

Agrární analytik Petr Havel navíc podotkl, že zavedení národního srovnávače nemusí vést ke snížení cen. „Může se stát dokonce pravý opak. Jestliže bude známá nějaká cena, tak to cenové následování nemusí jít jen směrem dolů, ale také směrem nahoru,“ upozornil Havel. Souhlasí s tím, že to může vést k diskriminaci menších výrobců. „K tomu projektu mám trošku ambivalentní postoj,“ sdělil Havel.

Více o národním srovnávači cen potravin se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Tagy:
jídlo ministr zemědělství Petr Havel obchodní řetězec Česko Marek Výborný Úřad pro ochranu hospodářské soutěže producent Zemědělský svaz České republiky Jaroslav Vaňous