Odpálil plynovod podvodní dron? Experti popisují možnosti útoku a naznačují, kdo ho provedl

Únik plynu z plynovodu Nord Stream v Baltském moři

Čtvrtý únik z poškozených plynovodů Nord Stream

Rusové mohli plynovody Nord Stream 1 a 2 v Baltském moři poměrně jednoduše sabotovat, dostat se k nim mohly nejen drony, ale i vycvičení potápěči. Říkají to zahraniční experti prostřednictvím některých médií. Podle americké CNN byly navíc v oblasti k vidění lodě ruského námořnictva, které do místních vod v posledních měsících mířily čím dál častěji. Rusko jakékoliv obvinění z poškození plynovodů odmítá, vody, ve kterých k výbuchům došlo, označuje za ekonomické zóny Dánska a Švédska.

„Vídáme je každý týden. Ruské aktivity v Baltském moři se v posledních letech značně navýšily. Poměrně často zkouší naši pozornost – jak na moři, tak ve vzduchu,“ sdělil CNN jistý vojenský představitel Dánského království, který však nebyl jmenován.

Na jednu stranu sice neukázal na Rusko přímo prstem, že stojí za explozemi plynovodů v Baltském moři, ale hází tím na Kreml ještě větší stín podezření. CNN uvádí, že právě Rusko je jediným hráčem tohoto regionu, který by měl vůbec možnosti, kapacitu a hlavně motivaci něco takového udělat.

Opatrně k ruskému zapojení hovoří i vojenský analytik a publicista H. I. Sutton, ale zároveň zmiňuje, že Kreml skutečně má nástroje, jak exploze provést. Ruské jednotky Specnaz podle jeho slov sice už nejspíš nemají k dispozici použitelné špionážní ponorky v Baltském moři, ale roli mohly sehrát miniponorky, na kterých podle něj Rusové pracují v Petrohradu na pobřeží Baltského moře. „Na její užití by ovšem byla potřeba blízká loď,“ uvedl na Twitteru Sutton během úterý.

Aktuální informace o přítomnosti ruských lodích v oblasti by tedy pravděpodobnost této varianty mohly posílit. Sutton se však kloní k jiné alternativě. „Relevantní kapacitu mají Rusové ve věcech, jako jsou potápěči nebo podvodní drony,“ doplnil expert.

Rusové jakékoli zapojení odmítají

První únik oznámili Dánové během pondělí, šlo o poškozený plynovod Nord Stream 2. Hned dva úniky ohlásilo o den později Švédsko u plynovodu Nord Stream 1. Má jít o hloubku zhruba 70 až 80 metrů, kam by se zkušený potápěč neměl problém s přístrojem potopit. Během čtvrtka Švédsko oznámilo již čtvrtý nalezený únik plynu z poškozených plynovodů.

Dánská premiérka Mette Fredericksenová i její švédský protějšek Magdalena Anderssonová prohlásily, že plynovody byly poškozeny úmyslně. Polský předseda vlády Mateusz Morawiecki přímo ukázal prstem na Rusko. Podle něj jde o „přímou eskalaci konfliktu na Ukrajině.

O „úmyslné a bezohledné sabotáži“ pak hovoří rovněž generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. „Jako spojenci jsme se zavázali, že se budeme připravovat na nátlakové využívání energií a další hybridní taktiky ze strany státních i nestátních aktérů, odrazovat od nich a bránit se jim. Na jakýkoli úmyslný útok proti kritické infrastruktuře spojenců bychom reagovali jednotně a rozhodně,“ pronesl Stoltenberg.

Rusko jakékoliv zapojení vytrvale odmítá. „Pokud jde o to, co se stalo... šíří se zprávy, že šlo o údajně neutrální vody. Jde ale o výlučné ekonomické zóny Dánska a Švédska, země velmi navázané na NATO, které jsou plné amerických zbraní a ty jsou plně pod kontrolou amerických tajných služeb,“ prohlásila v reakci na výbuchy mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Tagy:
Švédsko potápěč NATO výbuch plyn Dánsko Rusko Baltské moře Marija Vladimirovna Zacharovová Moskevský Kreml Nord Stream