U příspěvku na bydlení platí slova premiéra. Normativy navýšíme i zpětně, ujišťuje Stanjura

Co znamená normativ u příspěvku na bydlení

Pokud žijete ve standardním příbytku, měl by platit výrok premiéra Petra Fialy (ODS), že stát nedopustí, aby někdo dával na bydlení více než 30, respektive 35 procent svého rodinného rozpočtu. Informoval o tom v pátek ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Jiná pravidla budou platit například pro lidi, kteří vytápějí soukromé bazény.

„Pokud bydlíte v normálním bydlení, tak platí, co říkal premiér. Když ale žijete sám, máte velký dům a dva vyhřívané bazény, tak to samozřejmě nedostanete,“ řekl v pátek na setkání s novináři šéf státní kasy Zbyněk Stanjura.

Odpovídal tak na otázku, zda skutečně stát nedopustí, aby domácnosti dávaly na bydlení ze svých rozpočtů více než 30, v Praze pak 35 procent. Podle Stanjury je jasné, že vláda bude v takovém případě muset u příspěvku na bydlení navýšit tzv. normativy.

„Počítáme s tím, že normativy upravíme, a to dokonce zpětně od 1. července. Je třeba reagovat pružně na to, že ceny za energie rostou. Zvýšení normativu určitě podpořím, ta čísla zkrátka musíme aktualizovat a nové ceny energií do nich zapracujeme,“ upřesnil Stanjura. Na jaké konkrétní částky se ale normativy, které slouží jako jakýsi strop pro výplatu příspěvku na bydlení, zvýší, nespecifikoval.

Nestyďte se, apeluje Stanjura

Podle šéfa státní kasy je jisté, že příspěvek na bydlení aktuálně nečerpají všechny domácnosti, které by na něj měly nárok. „Přece každému se může stát, že bude potřebovat pomoci. Nestyďte se,“ apeloval na lidi, kteří se o příspěvek na bydlení ostýchají požádat.

Ceny energií se podle něj časem vrátí zpět, což je další důvod, proč by se lidé neměli stydět si o příspěvek říct. U většiny nových žadatelů se tak prý stejně bude jednat jen o dočasnou záležitost. Navýšení normativů vyjde podle Stanjury státní kasu na „nižší jednotky miliard korun“.

Drahé energie zlevní?

„Je otázka, zda se ceny vrátí za rok či dva. Ale na světě je plynu dostatek. My jsme se příliš jednostranně orientovali na levný ruský plyn, ale zapomněli jsme, že bezpečnost dodávek něco stojí. Tohle si nyní uvědomují všichni v Evropě,“ dodal Stanjura.

„Chci zdůraznit, co už vláda řekla: nenecháme občany padnout. V praxi slova znamenají, že občané zaplatí za bydlení maximálně 30 procent, respektive v Praze 35 procent, ze svých příjmů, a to včetně všech poplatků za vodu a energie. Veškeré náklady na bydlení nad 30 procent jejich příjmu je jim stát připraven uhradit, a to prostřednictvím příspěvku na bydlení,“ prohlásil v týdnu premiér.

Tagy:
energie inflace zdražování energetika Ministerstvo financí Zbyněk Stanjura vláda příspěvek na bydlení