Stanjurův plán by rozjel zdražování. DPH na knihy nebo ubytování by byly nejvyšší v Evropě

Pokud by prošla vize ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) na úpravy sazeb daně z přidané hodnoty, patrně by vyvolala další zdražování. Tvrdí to ekonom Lukáš Kovanda i zástupci oborů, jejichž produkty jsou nyní ve snížené sazbě deseti procent. Vytvořením nové sazby kolem 13 procent by Česká republika měla rázem nejvyšší sníženou sazbu DPH. Změna by padla negativně na knihy, léky, kojeneckou výživu, ubytování i gastronomii. Stanjura se hájí snahou o zjednodušení systému, své argumenty vysvětloval i v Partii na CNN Prima NEWS.

Nová sazba DPH kolem 13 procent? O tom někteří podnikatelé nechtějí ani slyšet. Zejména ti, jejichž produkty se nyní daní v nejnižší kategorii. „Považujeme to za velmi nešťastný záměr, který jde navíc proti celoevropským trendům. Před půl rokem umožnila Evropská unie zavádět nulovou DPH na knihy. Pokud by došlo na zvýšení, tak by podmínky pro vydávání knih byly nejhorší v Evropě,“ řekl pro CNN Prima NEWS předseda Svazu českých nakladatelů a knihkupců Martin Vopěnka.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) totiž pro deník Právo uvedl, že by chtěl snížené sazby 10 a 15 procent sjednotit někde uprostřed. Nová by se tak měla pohybovat kolem 13 procent, záleželo by na dalších propočtech ministerstva. Sazby by tak už byly jen dvě, namísto aktuálních tří. Podle Stanjury by negativní dopady vyvážil fakt, že by některé produkty z 15procentní sazby zlevnily.

„Hlavní návrh je zjednodušení daňového systému. Je v tom absolutní chaos,“ hájil svůj plán v Partii Terezie Tománkové televize CNN Prima NEWS. „Není to snaha vyřešit schodky rozpočtu. Přibližně by to mělo být (rozpočtově) neutrální. Položky ve snížené sazbě by měly mít sociální nebo zdravotní důvody,“ dodal šéf státní kasy.

Vopěnka připomíná, že daňová sazba by se zvýšila i tiskovinám nebo časopisům. To by znamenalo další ohrožení pro tištěná média, která jsou v problémech delší dobu. „Týká se to ale také obrovské škály odborných a úzkoprofilových publikací. Kromě toho by tím utrpěla i vzdělanost a čtenářská gramotnost dětí,“ dodal šéf svazu.

Ve snížené desetiprocentní sazbě je aktuálně zařazeno také ubytování. Předseda Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek upozorňuje, že Česká republika by se stala v Evropě smutným premiantem. „Ubytovací služby byly ve snížené sazbě vždy a je to běžné všude v Evropě. Je pravda, že pokud by došlo k plánovanému navýšení, tak by se jednalo o nejvyšší daně v Evropě. To nepočítám skutečnost, že už nyní máme jedny z nejvyšších odvodů na zaměstnance,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

Podle něj navíc vláda Petra Fialy (ODS) jde proti svému programovému prohlášení, ve kterém se kabinet zavázal daně nezvyšovat. „Přesuny skupin do základní sazby je ale jednoznačně zvyšování daní,“ míní Stárek. Přiznává ale, že zjednodušení sazeb je žádoucí.

Poněkud ostřeji reagoval na vládní návrh zástupce gastronomické sekce Asociace malých a středních podniků Luboš Kastner. „Od pravicového premiéra a pravicového ministra financí a jejich expertů bych očekával v první řadě představení plánu na snížení výdajů státu, zefektivnění jeho chodu, představení plánu na snížení (počtu) státních zaměstnanců, narovnání rozdílu mezi zdaněním zaměstnanců a OSVČ a odvodů u státních zaměstnanců a představení plánu na lepší výběr daní a boj s šedou ekonomikou,“ uvedl. Do snížené sazby totiž patří i čepované pivo. „Debatu o zvýšení DPH pro odvětví, které bylo nejvíce zasažené při pandemii naprosto odmítám,“ doplnil Kastner.

Obchodníci by na změnách mohli vydělat

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda připomíná, že do snížené desetiprocetní sazby spadají také léky, kojenecká výživa nebo voda z vodovodu. „Toto zboží by tedy po zrušení sazby zdražilo. To proto, že obchodníci a prodejci by do ceny rychle promítli vyšší sazbu DPH,“ upozornil.

Na daňových změnách by podle něj mohli vydělat ti prodejci nebo obchodníci, jejichž produkty by se z 15procentní sazby přesunuly níž. Pravděpodobně by ale své ceny nezměnili. „Ale i kdyby promítli do koncové ceny celé snížení daně, zejména při snížení DPH o procentní bod, z patnácti na čtrnáct procent, by si zákazník ani moc ničeho nevšiml. Patnáctiprocentní sazbou jsou nyní daněny potraviny, nealkoholické nápoje, veřejná doprava, dětské autosedačky nebo zdravotnické pomůcky,“ vypočetl Kovanda.

Tagy:
kniha Evropa ODS Lukáš Kovanda Zbyněk Stanjura Česko daň vláda Petra Fialy Ministerstvo financí České republiky Martin Vopěnka