Na bezplatný test před Vánoci zapomeňte, slyší zájemci. Kapacity mnohde nestačí

Plošné testování

Ve středu začíná plošné testování. Řada těch, kteří chtěli zjistit, zda nejsou nakaženi koronavirem, se ale už před vánočními svátky na pořadník nedostala. Zejména ve velkých městech je kapacita odběrových míst vyčerpána. Šéf Sdružení praktických lékařů Petr Šonka ale věří, že kapacity lze rozšířit, uvedl v pořadu 360° Pavlíny Wolfové s tím, že ale počet zájemců o testy nevnímá jako až tak velký.

„Počet lidí, kteří se k testování hlásí, není nijak extrémní. Ve velkých městech je nejspíše větší poptávka než v regionech. Evidentní je, že kapacity jsou naplněny, ale to neznamená, že není možné je rozšířit,“ řekl šéf Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Testovací centra podle něj zvládla nápor i u 50 tisíců PCR testů denně.

Antigenní testy slouží jako hrubý filtr

S možným navýšením nemocničních kapacit souhlasil i místopředseda zdravotního výboru Sněmovny Julius Špičák (za ANO). Podle něj je ale důležité si uvědomit, že antigenní testy jsou jen hrubým filtrem. „Pozitivita PCR testů je 25 procent, zatímco u antigenních testů mluvíme o nějakých třech procentech. Po celoplošném otestování slovenské populace nedošlo k poklesu nakažených v dalších týdnech,“ upozornil Špičák.

Dostupnost antigenních testů vítá, ale jejich přínos je třeba zhodnotit pečlivě. „Samotné jednorázové testování nám říká pouze to, že dotyčný je pozitivní nebo negativní v ten daný moment,“ upozornil.

Podle Šonky se tak jedná o politické gesto. „Lidé mají před Vánoci a návštěvou příbuzných možnost se otestovat. Jenže je pravda, že ty antigenní testy ukazují přítomnost viru v daný moment,“ dodal.

První dávka vakcín bude v Česku do konce roku

V brzké době také očekává Česko první dávku vakcín. Do týdne by měla Evropská léková agentura schválit očkovací látku od společnosti Pfizer. Česko tak může získat prvních téměř 10 tisíc dávek ještě před koncem roku. Podle strategie ministerstva zdravotnictví mají být v první řadě naočkováni zdravotníci a rizikové skupiny.

„Nabídka byla mezi tisíci a deseti tisíci, takže jsme požádali o to maximum. Na přelomu roku by se mělo do České republiky dostat 10 tisíc vakcín, které se budou aplikovat ve dvou dávkách, takže první dodávka vystačí pro 5 tisíc lidí,“ upřesnil plánovaný postup očkování ministr zdravotnictví Jan Blatný. Kdo a jak vakcínu dostane, zatím není jasné. Národní vakcinační strategii představí ministerstvo až před svátky.

Nežádoucí účinky zatím známé nejsou, podle odborníků se může objevit reakce bezprostředně po aplikaci, bolest paže nebo únava, které potrvají krátce,“ popsal epidemiolog Roman Prymula.

Stát by měl kompenzovat případnou újmu po očkování

S případnou kompenzací následků možných vedlejších účinků stát počítá, nejprve ale musí schválit novelu zákona o zdravotním pojištění. Podle Julia Špičáka není jisté, že novela musí přímo navazovat na očkování proti covidu. „Nejsem si jist, zda bez schválení této novely budeme moci očkovat, protože se přeci jen jedná o léčebný postup podobný jako mnoho jiných, kde také dochází k vedlejším účinkům,“ řekl Julius Špičák.

Podle Petra Šonky, šéfa Sdružení praktických lékařů, se novela zákona jeví jako vstřícný krok směrem k veřejnosti. „Myslím, že je vstřícný krok, aby u očkování, které se neřadí mezi povinné, platil stejný režim jako u těch povinných a případné komplikace a odškodnění na sebe bral stát,“ uvedl Šonka. Podle něj by bylo dobré zákon schválit, ale nemyslí si, že by věc brzdila očkování.

Vakcinaci musíme oddémonizovat

V současné době probíhá určení očkovacích center, pracuje se na jejich vybavení personálním i instrumentálním. „Domnívám se, že práce je systematická a očekávám kýžený výsledek,“ konstatoval místopředseda zdravotního výboru Sněmovny Špičák. Nyní podle něj souhlasí s očkováním 45 procent populace. „Doufáme, že se nám společnost podaří přesvědčit,“ řekl místopředseda.

V souvislosti s tím by velmi uvítal zapojení profesionální aparatury, která propagaci vakcíny zvládne. „Uvítal bych i zapojení umělců nebo celebrit. Měli bychom vyvinout úsilí a vakcinaci oddémonizovat,“ řekl Špičák.

Podle šéfa Sdružení praktických lékařů Petra Šonky je zkrátka podstatné lidem vysvětlit, proč je vakcína bezpečná a důležitá. „V tuto chvíli nemáme kampaň zaměřenou na běžnou populaci. Není ale potřeba lakovat něco narůžovo, je potřeba mluvit s lidmi férově, vysvětlit jim, proč je očkování důležité. Rozumím ale, že lidé mají obavy,“ dodal Šonka.

Oba pak v pořadu 360° Pavlíny Wolfové uvedli, že se nechají proti koronaviru naočkovat.

Tagy: