Stotisícová sankce za dřívější splacení hypotéky: Banky na ně nemají nárok, jak se bránit?

Peníze

Poplatky za splacené hypotéky

Pokud potřebujete splatit hypotéku dřív, než jste původně plánovali, připravte se, že některé banky si účtují sankce vysoce přesahující i sto tisíc korun. Experti radí, jak se bránit, protože podle nich na poplatky v takové výši nemají finanční domy nárok. Co a kdy si banka smí účtovat a jak se lze extrémní pokutě vyhnout?

Bývalý klient banky Oto Čech měl zájem o levnější hypotéku, tu stávající dražší se proto rozhodl předčasně splatit. Banka mu vyčíslila pokutu ve výši necelých 117 tisíc korun. „Jakmile jsem informaci vidět na monitoru, strašně jsem se rozčílil. Částka mě dost překvapila,“ svěřil se Čech pro CNN Prima NEWS. Obrátil se tedy na svého finančního poradce a vyslyšel jeho rady. „Doporučil, že by bylo vhodné sepsat e-mail včetně informace o podmínce, pokud částka nebude snížena na akceptovatelnou úroveň.“

V korespondenci Čech zmínil i to, že věc předá finančnímu arbitrovi. „Banka se rozhodla, že přistoupí na můj požadavek a sníží sumu ze 116 tisíc na 10 tisíc korun,“ dodal Čech. Obchodní ředitelka portálu hyponamiru.cz Veronika Kráčmar Hegrová se ale setkala s ještě vyššími sankcemi. „Největší pokuta byla sto sedmdesát tisíc,“ uvedla.

Zdarma lze předčasně splatit hypotéku na konci fixace anebo v případě vážné nemoci či úmrtí osoby, na kterou je hypotéka psaná. Pokud majitel nemovitost zatíženou hypotékou prodává po více než dvou letech, nesmí mu banka účtovat víc než procento ze zbytku úvěru. Například u dvou milionů je to maximálně 20 tisíc korun. V ostatních případech si banka muže naúčtovat jen prokazatelné náklady. Co všechno lze do nich zahrnout, je ale předmětem sporů. Banky vysvětlují pokuty tak, že jde o skutečné náklady.

O změnu usilovalo hnutí ANO

„Někteří klienti podávali stížnost na Českou národní banku a na základě klientů pak proběhly kontroly u bank,“ vyjádřila se Kráčmar Hegrová. Banky už proto vyjednávají s ministerstvem financí, aby se formulace pravidel zpřesnila. „Je potřeba vyjasnit, co se stane ve chvíli, kdy se klient rozhodne pro předčasné splacení hypotéky,“ dodal Šalša.

O změnu se snažili v minulém volebním období i poslanci dnes největší opoziční strany. „Není kam spěchat, protože úroky jdou nahoru. Banky tak nemají žádné ztráty, ale pojďme se o tom bavit,“ uvedl poslanec Patrik Nacher (ANO). Některým klientům by mohla změna ušetřit hodně peněz.

Tagy: