Státy zaniknou, přijde sociální proměna. Metaverse je další evolucí, tvrdí experti

Umělá inteligence, virtuální realita a další technologické novinky mění naše životy. O futuristické budoucnosti diskutovali odborníci během Metaverse Festivalu v pražském multikulturním prostoru Le Royale. „Metaverse je digitální hřiště, které nám umožňuje žít alternativní realitu. Lidstvo to dělá skrze pohádky a sci-fi už tisíce let,“ říká antropoložka a popularizátorka umělé inteligence Sara Polak.

Do pražského podniku Le Royal zavítalo přes 300 hostů, aby se od 25 vystupujících odborníků dozvěděli, jak metaverse funguje a co si pod tímto pojmem vůbec představit. Debatovalo se také o možnosti zapojení do tohoto virtuálního prostředí, ať už jako jednotlivci, nebo prostřednictvím své firmy či značky.

Metaverse je digitální svět, ve kterém každý máme vlastní postavičku, jíž se říká avatar. Můžete si vytvořit vlastní věrnou kopii nebo popustit uzdu fantazii a vytvořit si zcela jedinečnou tvář.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Apple odhalil unikátní brýle jak z jiného světa, slibují revoluci. Ovšem za pekelnou cenovku

„Je to symbióza všech technologií, které máme, ať už je to telefon, VR brýle, nebo generativní umělá inteligence,“ vysvětluje Sara Polak, která mimo jiné působí v rámci výzkumné skupiny CCHAOS na pražském ČVUT a zkoumá dopad moderních technologií na společnost.

V diskusích a rozhovorech účastníci konference často zmiňovali, že metaverse je evolucí našich současných životů, stejně jako tomu bylo v devadesátých letech a po přelomu tisíciletí při rozvoji internetu. Lidstvo proto nezůstane jen u používání mobilních telefonů, počítačů a počítačové sítě. Nalezne cestu, jak fungovat i v alternativním světě, ve kterém najde i své uplatnění.

Hlavně se pobavit a rozptýlit

„První pracovní pozice jsou creators, tedy tvůrci. To jsou uživatelé, kteří ve hrách jako Fortnite, Minecraft nebo Roblox vytvářejí různé události a zážitky pro ostatní,“ popisuje Adam Rajnoha ze start-upu Yord, jaké příležitosti nabízí digitální svět. Další možností je výroba předmětů pro herní postavičky nebo stavba obydlí.

Vedle tvoření se virtuální realita hodí i pro trénink nových dovedností, jako jsou hra na piano, plavba v kajaku nebo poskytnutí první pomoci. Tyto aktivity si mohli návštěvníci vyzkoušet přímo na Metaverse Festivalu 2023.

Pod pojmem metaverse si mnozí představí film Ready Player One: Hra začíná, který natočil režisér Steven Spielberg podle knižní předlohy spisovatele Ernesta Clina. Podstatným rozdílem je, že ve filmu byla pouze jedna platforma, do které se hráči připojovali.

„Ready Player One byl trošku utopistický, až moc ideální. Byl tam jeden metaverse, který vládnul všem,“ podotýká David Mařák ze start-upu Moyo, jehož platforma a nástroje pomáhají značkám při vstupu do nového digitálního světa.

Mařák dále upozorňuje, že v současném světě existují stovky metaverzů. Vedle toho si velké technologické firmy jako Apple, Google, Meta nebo Microsoft budují svůj prostor.

„Metaverse má být o tom, že v něm lidé najdou zábavu. Bavit se a tvořit. Proto jsou úspěšná metaverza jako Fortnite, Minecraft nebo Roblox, která mají nejvíc uživatelů. Jsou o zábavě, lidé se tam chodí bavit,“ říká Rajnoha.

Regulace? Zatím bizár, který může zpomalit rozvoj

Antropoložka Sara Polak předpovídá, že instituce a státy, jak je nyní známe, zaniknou ještě během našich životů. Podobně jako vymizely městské státy ve starověkém Řecku, vlivem technologické evoluce se promění i současná společnost.

„Pod tlakem technologií nás čeká obrovská sociální restrukturalizace. Stát se tomu bude bránit, žádné zvíře nechce umřít a nechat se zničit,“ tvrdí Polak.

S tím se pojí i volání po regulaci, které se objevilo například v souvislosti s nástupem umělé inteligence. „Co příchází za regulace na AI a kryptoměny, to je pro mě bizár,“ dodává popularizátorka digitálních technologií.

Před přílišnou regulací varuje také Rajnoha. „Jsem zvědavý, jak budou legislativně jednotlivé země postupovat. Je dobré se o téma zajímat, ale nejsem zastáncem, aby do toho vstupovala příliš velká regulace. Pro rozvoj by to mohlo znamenat výrazné zpomalení,“ upozorňuje.

Technologický ředitel start-upu Moyo Mařák tvrdí, že metaverzum nemá nahradit běžný lidský život: „Je to alternativa, víc a víc používáme mobilní zařízení a komunikujeme přes internet, tak se bude zvyšovat poměr, jak působíme na okolí přes digitální světy.“

Odborníci se na konferenci neshodli, jak rychlý nástup bude mít tato technologie a jak bude ve finále vypadat. Může to trvat i desítky let. Apelují však, že metaverse je už tady a teď, proto je dobré se o něj zajímat a být připravený na evoluci.

Metaverse Festival 2023 navštívil i štáb herního pořadu CNN Prima Gaming, reportáž odvysílá v další epizodě. Nejnovější díl pravidelné relace o hrách a technologiích si můžete pustit níže:

Tagy: