Stavba zátarasů a průzkumné práce. Co čeká české vojáky na polsko-běloruských hranicích?

Vojáci na hranicích v Polsku

Migranti ve sněhu

K polsko-běloruské hranici zamíří kvůli migrační krizi až 150 českých vojáků. Na místě už působí stejně velké jednotky z Estonska a Velké Británie. Zatím se nenudí, migranti totiž stále denně podnikají desítky pokusů o nelegální přechod hranice.

Masové útoky na hraniční přechody sice ustaly, ale klid na polsko-běloruském pomezí rozhodně nevládne. Ve středu Poláci zastavili 80 pokusů o nelegální přechod, v úterý 50. Každý den několik lidí na své straně chytí a vyhostí.

„Počet pokusů cizinců o překročení naší hranice se snižuje, ale běloruské tajné služby stále častěji přebírají iniciativu a organizují různé provokace a nebezpečné situace,“ řekl mluvčí polského ministerstva zvláštních služeb Stanisław Żaryn.

Polské ministerstvo vnitra své tvrzení dokládá například poznámkami v arabštině, které zabavili jednomu z migrantů. Instrukce, jak překonat zábrany a kdy se střídají stráže, prý běžencům předává běloruská KGB. S ochranou hranice už Polsku přijelo pomoci 150 estonských ženistů.

„Pomáháme Polsku s posílením hranice stejnými způsoby, jaké používáme v Estonsku, abychom zajistili vlastní hranice,“ popsal velitel estonského ženijní čety v Polsku Rauno Pettai.

Estonští ženisté především opravují poničené zátarasy a staví nové. Do přímého střetu s migranty by se dostat neměli. Britové mají na místě průzkumníky a ve čtvrtek oznámili, že je zde i dalších 140 ženistů.

„Tato nebojová podpora pomůže Polsku chránit jeho hranice a předá mu důležité technické znalosti,“ uvedl britský ministr obrany Ben Wallace. Podobné role a úkoly – ženijní a průzkumné – by měli zastávat i čeští vojáci.

Tagy: