Štěnice můžete mít i v čisté domácnosti, varuje expert. Jak se před nimi chránit?

Štěnice se člověk těžko zbavuje

Expert ke štěnicím

Štěnice tady s námi byly, jsou a zajisté ještě nějaká desetiletí budou. V souvislosti s globalizací se jejich výskyt zvyšuje a roste i jejich rezistence vůči hubícím prostředkům. Jejich rozmach trvá už deset let, nejen u nás, ale v celém světě. O malých a nevítaných hostech promluvil na CNN Prima NEWS parazitolog Jan Votýpka, který popsal i nejčastější způsoby, jak se paraziti mohou dostat do našich domovů. Že jde o globální problém, potvrdil i epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula v ranním vysílání.

Na rozdíl od švábů, kteří bývají zpravidla v nečistých domácnostech, se štěnice vyskytují i v pečlivě uklizených domovech. „Ty jsou tak těsně vázány na člověka a na jeho postel, že je jedno, co je ve zbytku domácnosti,“ vysvětlil Votýpka pro CNN Prima NEWS rozdíl mezi oběma parazity.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Invaze asijských berušek v Česku: Hmyz vypouští nepříjemný zápach. Jak se ho zbavit?

Zvýšenou vlnu výskytu přikládá změně životního stylu, kdy lidé mnohem více cestují a dochází k procesu globalizace. „Kdybychom šli do té vzdálenější minulosti, do 80. či 90. let minulého století, opravdu bychom se s nimi potkali převážně v těch vyloučených lokalitách, štěnice z našeho povědomí vymizely,“ upozorňuje parazitolog.

„Ovšem následně v souvislosti s velkým přesunem obyvatel z místa na místo se jejich výskyt zvyšuje. Navíc se u dnešních štěnic projevuje lepší odolnost vůči používaným prostředkům,“ dodal s tím, že současná vlna trvá více než deset let.

Cest, jak se mohou dostat do domovů, je několik. Jednou z nich může být právě cestování. „Může to být i ten nejluxusnější hotel, ale pokud se tam dostanou s nějakým zákazníkem, tak si je zase jiný může i odnést,“ zdůraznil parazitolog.

Jako druhý způsob zmínil nákup použitého nábytku, ve kterém se drobné organismy mohou vyskytovat. Na založení kolonie údajně stačí jedna oplozená samička. „Poslední možností je, že k nám štěnice nacestují, zejména pokud bydlíme ve sdíleném bytě. Mohou po vlastních nožkách dorazit přes chodby či stoupačky,“ vysvětlil Votýpka.

Jak se před štěnicemi chránit se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Komplikovaná likvidace

Hubit tento hmyz v nábytku není však vůbec jednoduché. Může být prakticky kdekoliv. K jeho vymýcení doporučuje deratizační prostředky nebo využít fyzikální faktory. „To znamená dát nábytek do minus dvaceti, nebo naopak do vysoké teploty, což je pochopitelně pro nábytek složité,“ doplnil.

Štěnice sají krev hlavně během noci, když člověk spí. Parazitolog Votýpka ve vysílání ubezpečil, že nás nemohou infikovat. „Je to sice nemilý a nevítaný souputník, ale není životu nebezpečný,“ podotkl. To samé uvedl i epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula v pořadu Nový den.

Podle něj vyšší výskyt štěnic souvisí se zvýšenou migrací. „Migranti, kteří se posouvají po neoptimálních ubytovacích kapacitách, mezi sebou tohoto parazita šíří. Ve Francii teď vidíme masivní výskyt štěnic, protože tam je migrace obrovská,“ prozradil Prymula v ranním vysílání a naznačil, že řešení problému je velmi komplikované.

Tagy: