Lidé v Liberci protestovali proti restrikcím. Už žádné testy, žádné pasy, pokřikovali

Říkáme DOST! Nesahejte už na naše děti! Žádné pasy, žádné testy! Děti musí žít, volně dýchat a svobodně si hrát. Taková hesla v sobotu zněla hlavním náměstím v Liberci, kde se sešlo několik stovek lidí, kteří chtěli vyjádřit nespokojenost se současnými nařízeními vlády a také odpor vůči plánovanému očkování dětí proti COVID-19. Na náměstí hojně mířili rodiče s dětmi, nechyběly vlajky, co ale většina účastníků neměla, byly roušky či respirátory.

„Nechceme, aby naše děti musely podstupovat testování a sedět v lavicích v rouškách. Odmítáme také nedobrovolné očkování dětí,“ uvedl pořadatel akce Aleš Svoboda.

Na průběh akce dohlíželi policisté, připraven byl i antikonfliktní tým. „Zasahovat ale nemuseli,“ řekl krajský policejní mluvčí Vojtěch Robovský. Policisté jen opakovaně vyzývali organizátora k zajištění dodržování rozestupů a použití ochrany úst a nosu.

Demonstrace za návrat dětí bez podmínek do škol se v Libereckém kraji nekonala poprvé. Už 19. dubna se podobná akce uskutečnila v Semilech, lidé na ní mimo jiné podpořili i ředitele waldorfské školy Ivana Semeckého, který umožnil přístup do tříd i netestovaným dětem a nevyžadoval ve třídách roušky. Vedení města ve stejný den rozhodlo o jeho odvolání. Semecký se teď kvůli tomu s ním soudí. Do Liberce v sobotu ale nedorazil.

Návrat do škol už bez rotací

Od pondělí pokračuje rozvolňování koronavirových opatření, Liberecký kraj patří k těm, kde se do lavic vrátí všechny děti základních škol a nižších ročníků gymnázií, a to bez rotací. Povinností ale zůstávají roušky i pravidelné testování.

Návrh na zrušení testování minulý týden zamítl Nejvyšší správní soud, na který se obrátili rodiče žákyně prvního stupně jedné z pražských základních škol. Stanovení povinnosti testování ve školách není podle soudu porušením práva na vzdělání, protože nepopírá rovný přístup ke vzdělání nebo jeho podstatu a smysl. Nejedná se ani o omezení svévolné bez legitimního důvodu, protože cílem testování je ochrana veřejného zdraví.

Tagy:
demonstrace Liberecký kraj restrikce Liberec děti radnice koronavirová opatření návrat do školy chirurgická maska Nejvyšší správní soud České republiky Aleš Svoboda