Jak ve středověku. Ostrava pranýřuje polskou vládu za brutální rozhánění protestů žen

Na demonstrace proti zákazu potratů reaguje polská policie stále agresivněji, útočí pepřovými spreji a s pomocí štítů zatlačuje ženy do „kotlů“, aby je zastrašila. Česká vláda dění příliš nekomentuje, městská galerie PLATO v Ostravě se ale postavila za protestující a nazvala Polsko „středověkou konzervou“. Primátorem Ostravy je přitom Tomáš Macura z vládní strany ANO.

Další celostátní demonstrace chystají polské ženy na neděli 13. prosince. Celý tento týden pak opoziční média řeší brutalitu policejních zásahů z uplynulé soboty. „Stála jsem tváří v tvář policistovi a snažila se ho uklidnit. Věděl, že jsem poslankyně Sejmu, ukazovala jsem mu legitimaci. V tom jsem ale dostala dávku pepřovým sprejem, do tváře i do očí,“ vypráví o posledních demonstracích ve Varšavě opoziční poslankyně parlamentu Barbara Nowacka (Občanská koalice). Neomalený útok na ženu s poslaneckou imunitou zachytili i fotoreportéři a snímky otiskl opoziční deník Gazeta wyborcza.

Poslankyně: Chtěli si praštit do žen

Proti rozhodnutí ústavního soudu o výrazném zpřísnění interrupčního zákona ženy protestují od října. Zákon již předtím povoloval potrat jen výjimečně, například v případě vážně poškozeného plodu.

Nově ale justice nařizuje donosit i defektní děti, byť s výjimkou případů, kdy plod přímo ohrožuje život matky. Poslankyně Barbora Nowacka líčí deníku Gazeta wyborcza, jak varšavští policisté s obušky a štíty bezdůvodně zaútočili na pokojnou demonstraci. Podle listu policie stupňuje agresivitu vůči demonstrantům na přímý popud vládní strany PiS a jejího předsedy Jarosława Kaczyńského.

„Proč nás nenechali v klidu projít ulicí? U některých policistů jsem úplně cítila, jak byli rádi, že si mohli praštit do žen. Mají to povolené, proto jsou stále brutálnější,“ protestuje Nowacka. „Myslím teď také na všechny ty bezejmenné demonstrantky v celé zemi, které už také dostaly dávku útočným sprejem anebo rovnou ránu obuškem, ale nemohou se svěřit médiím.“

Bezpráví u sousedů

Demonstrace za práva žen aktuálně podporuje i Ostrava, která leží takřka na hranicích s Polskem. Katastr města končí pouhých 800 metrů před hranicemi, což je dost velký důvod, aby se třistatisícové město zajímalo o bezpráví páchané u nejbližších sousedů. Městská galerie PLATO proto v těchto dnech spustila výstavní projekt Piekło kobiet (Peklo žen).

Ačkoliv premiér Andrej Babiš aktuální protesty v Polsku veřejně nekomentuje, neboť z mnoha důvodů touží udržet spojenectví s Varšavou i celou Visegrádskou skupinou V4, ostravský primátor Tomáš Macura za ANO výstavě v PLATO požehnal, galerie je totiž rozpočtovou organizací města. „Vydáváme se samozřejmě na tenký led. Ale jako instituce trváme na určitých hodnotách a měli bychom zaujmout prostřednictvím umění čas od času jasný postoj k něčemu, co je ohrožuje principiálně,“ říká o výstavě ředitel PLATO Marek Pokorný, jemuž počátkem října jen těsně uniklo křeslo ředitele Národní galerie v Praze.

V Polsku by to neprošlo

Polské ženy žádají nejen zrušení rozhodnutí ústavního soudu, ale také zavedení podobně liberálního interrupčního zákona, jaký platí v České republice. Proti postupu polské konzervativní vlády ve spojení s ústavními soudci a katolickým klérem se v PLATO vymezují třeba významní absolventi pražské Akademie výtvarných umění (AVU) Ladislava Gažiová a Alexey Kluyukov. Gažiová je ověnčena Cenou kritiky za mladou malbu, Kluyukov Cenou Jindřicha Chalupeckého.

V úderných karikaturách se tito umělci trefují do polského kabinetu jako do zpátečnické autokracie. Takto ostré karikatury Jarosława Kaczyńského i jeho vládní partaje by nyní v žádné polské státní galerii neobstály, neboť erární kulturní instituce podléhají ideologickému dohledu PiS. Stejně jako veřejnoprávní média, proto je země až na 62. místě aktuálního žebříčku Reportérů bez hranic, pokud jde o svobodu médií. Podle této mezinárodní nevládní organizace náleží svoboda tisku v Polsku do kategorie „problematická“, média jsou státem omezována podobně jako na Ukrajině, v Maďarsku, Mongolsku anebo Brazílii.

Polsko je středověká konzerva

Symbolem odporu polských žen se stal červený blesk. A blesk v karikatuře Gažiové a Kluyukova symbolicky otvírá plechovku s nápisem „středověká konzerva“, která v demokratické Evropě jednadvacátého století nemá místo. „Rozhodování o tom, jak naložím se svým tělem, je komplikovaný proces, který nelze ideologicky zjednodušit, podřídit jedné perspektivě a mocensky ho vynucovat,“ říká ředitel PLATO.

Také další z vystavujících umělců hlasitě protestují proti pošlapávání ženských práv v Polsku, byť třeba v symboličtější rovině. Nejpůsobivější je asi dílo Kateřiny Olivové a Aloise Stratila, kteří ve svých performancích používají tělo například jako zrcadla nastavená maloměšťáctví, prudérnosti či puritánství. V tomto případě se pozornost jen aktuálně soustředí na sousední Polsko, oba si nechali vytetovat blesk, který je symbolem polských demonstrací.

„O svém těle si rozhoduji výhradně sama,“ jako by z velkoformátové fotografie hlásala Kateřina Olivová. „Otázka práva na rozhodování o vlastním těle je principiální a těžko ji v evropském kontextu lze považovat za něco, co se týká jen konkrétních politických kroků vlády v konkrétní zemi. Týká se nás všech,“ dodává spoluautor celého konceptu v PLATO Marek Pokorný (společně s Jakubem Adamcem a Edith Jeřábkovou).

Zastrašují nás, ale nedáme se

Principiální postoje proti autokratickým metodám polské vlády se snaží zaujmout i poslankyně Sejmu Barbara Nowacka, kterou policista brutálně pacifikoval pepřovým sprejem. A hodlá nadále demonstrovat, další celostátní protest se plánuje na 13. prosinec. Pro deník Gazeta wyborcza také vylíčila nové taktiky uplatňované vůči ulici, kdy ozbrojenci s pomocí štítů násilně rozdělují demonstranty do několika samostatných „kotlů“. A ty se posléze pokoušejí pořádně stlačit. „S jediným cílem. Vyděsit ženy natolik, aby se bály přijít na další demonstrace,“ líčí poslankyně z vlastní zkušenosti.

Metoda trochu připomíná Národní třídu v Praze z listopadu 1989, byť polská policie ještě není zdaleka tak brutální. Nové zastrašující postupy ale zřejmě uplatní i 13. prosince. „Jestli si pan Kaczyński myslí, že nás vystraší policejními štíty, pepřovými spreji a obušky, tak to se ale hodně plete,“ říká opoziční poslankyně Barbara Nowacka.

Tagy: