Odbory chtějí obnovu socialismu, tvrdí Benda. V lednu přijde katastrofa, opáčil Samek

Poslanec Marek Benda (ODS)

360° (1010)

Odboráři na sobotní demonstraci na Václavském náměstí vyzvali vládu k pomoci lidem i firmám. Zazněly požadavky na zastropování cen potravin, pohonných hmot i nájmů a zvýšení platů. To ale předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda označil za návrat k socialismu. Na protest podle něj přišlo málo lidí i proto, že ho někteří mohli vnímat jako kampaň předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly, jenž sbírá podpisy potřebné ke kandidatuře na prezidenta.

Podle odhadů policie dorazily na sobotní demonstraci na Václavské náměstí jednotky tisíc lidí. Organizátoři ale čekali větší účast. „V dnešní době lidé zřejmě nestojí o věcnou debatu,“ uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS místopředseda ČMKOS Vít Samek.

Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda ale upozornil, že akce mohla být považována i za kampaň předsedy ČMKOS Josefa Středuly, který sbírá podpisy, aby mohl kandidovat na prezidenta. „Možná je to jeden z důvodů, proč byla účast nízká. Lidé se neradi nechávají zneužívat k tomu, aby chodili na věc, která se tváří jako kočička a přitom štěká jako pejsek,“ sdělil Benda.

Odboráři na demonstraci požadovali například zastropení cen potravin, pohonných hmot a nájmů či zvýšení minimální mzdy. „Kritizoval bych teze se kterými odbory přichází a které v podstatě znamenají obnovení socialismu,“ řekl Benda.

Za nereálné označují požadavky ČMKOS ekonomové i vláda. Dohoda s odboráři se proto spíše neblíží. „Uvidíme, co za tři měsíce. Když jsme na jaře připomínali, že je potřeba regulovat ceny energií, z pozice vlády to vypadalo, že se nedá nic dělat. Vzpomeňte, jak dlouho Petr Fiala odmítal zastropení energií, ale pak k tomu došlo,“ podotkl Samek.

Benda ale připomněl, že o zastropování cen potravin se mluvilo i na začátku v 90. letech. „Jediné, co socialismus uměl, je, že zastropoval ceny, ale obchody byly prázdné. K tomu přeci nechceme dojít,“ zdůraznil Benda a připomněl, že Maďarsko zastropovalo ceny pohonných hmot a následně muselo omezit odběr na zákazníka.

Oproti tomu Samek poukázal na chabou podporu ze strany vlády také slovy viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Radka Špicara, dle kterého je dočasný rámec pro velké podniky, jenž počítá s podporou v objemu 30 miliard korun, naprosto nedostačující. „Vládo, máš čas do konce roku. V lednu přijde katastrofa,“ připomněl odborář výrok Špicara.

Další demonstrace odboráři nyní neplánují. „Do ulic teď nebude třeba vyrážet. Doufáme, že se vláda probudí a že bude konat,“ sdělil Samek a dodal, že akce měla za cíl ukázat vážnost situace a ne svrhnout vládu.

Tagy:
demonstrace Václavské náměstí Petr Fiala CNN Prima NEWS Marek Benda Josef Středula odbory vláda Českomoravská konfederace odborových svazů Vít Samek pohonné látky Poslanecký klub Občanské demokratické strany