Střelec je po smrti, lidé tak hledají jiného viníka. Psychiatr popsal hrozící nebezpečí

Policie u filozofické fakulty

Psychiatr Höschl o střelbě na univerzitě

Protože se útočník z Filozofické fakulty v Praze po vraždách sám zastřelil, společnost se snaží nalézt dalšího viníka. K nejtragičtější střelbě v historii České republiky to na CNN Prima NEWS řekl psychiatr Cyril Höschl. Lidský mozek si podle něj u podobných incidentů potřebuje najít zodpovědné, což muže vést k trestání nevinných.

K omezení negativních následků střelby ve společnosti je podle Höschla třeba zamezit hysterickým falešným zprávám a provokacím spojeným s incidentem, ale i projít si přirozenými stadii mentálního vypořádávání se s tragédií.

ČTĚTE TAKÉ: Sebevražedná SMS a směr Praha. Náměstek kriminalistů popsal práci policie minutu po minutě

Pomoc zasaženým střelbou v Praze

Organizace In Iustitia spustila krizovou linku pro přeživší, svědky a blízké obětí střelby. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 773 177 636. Do obsluhy tísňové linky na pomoc potřebným jsou zapojeni také krizoví interventi z Českého červeného kříže. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 974 823 158. Obrátit se můžete také na kterékoliv vzniklé linky pomociNa pomoc zasaženým střelbou vzniklo také několik sbírek.

V počátku podle něj vystupuje rozhořčení. „Mozek má tendenci hledat příčiny a viníka. Střelec je již po smrti, tak se hledá jiný, nejbližší možný, to bude zpravidla policie nebo záchranáři... Že měli dělat to, nebo ono. Mozek potřebuje vysvětlení motivu, když ho nemá, tak si ho najde. Druhé nebezpečí je to, že se najde falešný viník a potrestáme nevinné,“ popsal.

V pozdější fázi prý bude následovat racionální uklidnění a solidarita s pozůstalými. „To je ta lepší stránka naší společnosti. Dříve nebo později se projeví v podobě příspěvků nebo sbírek rodinám postižených,“ doplnil. Na pomoc obětem a pozůstalým již nyní Češi vybrali několik milionů korun.

U obětí a svědků tragické události se podle Höschla zpravidla vyvine posttraumatická stresová porucha (PTSD). „U každého se projevuje jinak, někomu spontánně odezní a není třeba dělat nic. U někoho pomůže případ a ránu znovu otevřít, vyčistit a vypustit vše, co tam emočně zůstalo. U někoho pomáhá zakrývací technika – nevědět, neslyšet, neříkat, zamaskovat, zahladit a vypudit z paměti. Jsou to protichůdné techniky a je na dobrém terapeutovi, aby rozpoznal, co je u koho vhodné,“ dodal.

K TÉMATU: Dramatické video ze zásahu uvnitř školy: Střelec se zabil sám, potvrdila policie

Tagy:
policie smrt střelba psychiatrie střelec krimi Cyril Höschl psychiatr viník Filozofická fakulta Univerzity Karlovy posttraumatická stresová porucha