Studijní pobyt pro Ukrajince i finanční pomoc. Vláda chce zemi přispět 500 miliony ročně

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Tisková konference vlády (12. 10. 2022)

Vláda Petra Fialy (ODS) odsouhlasila ve středu další pomoc válkou postižené Ukrajině. V rámci humanitární, stabilizační, rekonstrukční a hospodářské pomoci jí chce Česko přispět 500 miliony korun v období mezi lety 2023 až 2025. Částka by se měla opakovat každý rok. Kromě toho vláda schválila lepší podmínky pro žádosti o oprávnění k pobytu pro Ukrajince za účelem studia.

Větší část programu na pomoc Ukrajině je pokračováním pomoci poskytované letos a navazuje na dlouhodobé stabilizační a transformační působení Česka v této zemi. Zbytek by měl přispět k zapojení českých firem do rekonstrukce země napadené Ruskem.

Plánované výdaje byly zahrnuty do rozpočtu ministerstva zahraničí. Na humanitární, stabilizační a rekonstrukční asistenci Ukrajině by mělo jít ročně 415 milionů korun ročně, na zapojení firem do obnovy země 85 milionů ročně.

Vláda také schválila, že Ukrajinci mohou žádat o oprávnění k pobytu v Česku za účelem studia, i když obdrželi dočasnou ochranu v jiné zemi Evropské unie. Nově také podle dalšího ve středu odsouhlaseného nařízení budou mít výjimku ze zákazu vydávání víz Bělorusové, kteří si podají žádost o pobytové oprávnění za účelem studia na vysoké škole na základě stipendií poskytovaných ČR, EU nebo mezinárodními organizacemi.

Na české vysoké školy bylo podle ministerstva zahraničí v podzimním semestru akademického roku 2022/2023 přijato mnoho ukrajinských uchazečů. Nemalá část obdržela dočasnou ochranu v jiném státě EU, podle stávající legislativy je jejich žádost o oprávnění k pobytu v ČR podaná na zastupitelských úřadech nepřijatelná. „Takovým uchazečům tak v České republice prakticky není umožněno dlouhodobé studium,“ uvedlo ministerstvo.

Peníze se české ekonomice vrátí

Hospodářská asistence Ukrajině bude v gesci ministerstva průmyslu a obchodu. Část programu formuluje záměry a nástroje zapojení českých subjektů a řešení do obnovy Ukrajiny. „Představuje platformu pro rozvoj obchodně-ekonomické a investiční spolupráce s Ukrajinou, s přednostním geografickým a sektorovým zaměřením, přičemž předpokládá, že Ukrajina bude v dlouhodobém horizontu představovat pro Česko strategického obchodního partnera,“ píše se v materiálu.

Cílem této části programu je dlouhodobý rozvoj oboustranně výhodných vztahů. Program vláda považuje za proexportní nástroj. Peníze vložené do této části programu se přes podporu českých firem vrátí zpět do české ekonomiky, míní. Jedna koruna vložená do státního systému podpory exportu může podle předkladatelů ve střednědobém až dlouhodobém výhledu vygenerovat až 70 korun ve firemním sektoru.

Tagy:
Ukrajina ODS Evropská unie Česko vláda Petra Fialy Ministerstvo zahraničních věcí České republiky