Superbakterie ročně zabijí 5 milionů lidí a jsou stále nakažlivější. Máme řešení, tvrdí vědci

Superbakterie odolné i vůči nejúčinnějším antibiotikům představují pro svět stále rostoucí hrozbu. Ročně na následky infekcí způsobených těmito bakteriemi zemře přibližně pět milionů lidí a toto číslo podle odborníků stále roste. Američtí vědci však zkoumají možnost potlačení této hrozby – využívání bakteriofágů. Tyto viry se vyskytují v různých prostředích obsazených bakteriemi, jako je půda, střeva živočichů nebo mořská voda. Jsou schopny je efektivně oslabovat do té míry, že na ně opět účinkují antibiotika, informovala CNN.

Jednašedesátiletá Američanka Cynthia Hortonová trpí ukrutnými bolestmi ucha způsobenými infekcemi, které se kvůli narušenému imunitnímu systému neustále vracejí. A antibiotika proti nim přestala zabírat.

ČTĚTE TAKÉ: Průlom ve zdravotnictví. Opravy na srdci dokážou růst s dětmi, odhalil případ malého Owena

„Superbakterie mohou způsobovat chronické infekce jednotlivcům po měsíce až roky, někdy i desetiletí,“ uvádí docent Dwayne Roach z  katedry biologie na Státní univerzitě v San Diegu. Upozorňuje, že některé jsou stále nakažlivější a smrtelnější.

VIDEO: Co znamená antibiotická rezistence

V loňském roce lékaři navrhli Hortonové léčbu jedněmi z nejstarších přírodních predátorů – bakteriofágů (zkráceně fágů), malých virů, které infikují pouze bakterie. Tyto mikroskopické organismy jsou v klinických studiích označovány za potenciální řešení rostoucího problému rezistence vůči antibiotikům.

Hortonová byla ochotna podstoupit jakoukoliv léčbu, aby se bolestí zbavila. Vzorky z jejího ucha byly odeslány do Centra pro inovativní fágové aplikace a terapii (Center for Innovative Phage Applications and Therapeutics, IPATH) v San Diegu, kde vědci objevili něco nečekávaného. „Bakterie kultivované v uchu Hortonové měly dokonalou shodu s vzácnými superbakteriemi nalezenými v kapkách do očí, které v roce 2023 připravily v USA o zrak desítky lidí a některé dokonce o život,“ píše CNN.

Vědci identifikovali více než tucet fágů, které se smrtícím patogenem úspěšně zatočily. „Na každý bakteriální druh nebo dokonce genotypy uvnitř něj účinkuje celý repertoár fágů,“ vysvětlil profesor ekologie a evoluční biologie na Yaleově univerzitě Paul Turner.

Aby bakterie odrazily útok fágů, používají různé únikové manévry, jako je zbavování se vnějších vrstev, skrze které do nich tyto viry vstupují. Díky tomu jsou oslabené a stanou se znovu zranitelnými vůči antibiotikům.

Jak „vyděsit“ bakterie

Pro dosažení maximálního úspěchu hledají specialisté různorodé koktejly fágů. To byl i případ epidemioložky a jedné ze spoluředitelek zmíněného prvního specializovaného centra pro fágovou terapii v USA Steffanie Strathdeeové, která našla účinnou kombinaci fágů pro léčbu svého manžela, jehož zabíjela bakterie Acinetobacter baumannii.

Jeden z koktejlů, který se jí podařil zkombinovat, obsahoval fágy, které bakterie tak „vyděsily“, že opustily vnější kapsli a začala na ně účinkovat antibiotika. „Tři dny poté se manžel probudil z kómatu, zvedl hlavu z polštáře a políbil ruku své dcery. Bylo to prostě zázračné,“ popsala epidemioložka.

Budou se bakteriofágy vyrábět?

V laboratořích po celé zemi se nyní rozjel výzkum fágové terapie. Hledá kombinace nejrůznějších koktejlů fágů, které by účinkovaly na infekce močových cest, chronické zácpy, infekce kloubů, diabetické vředy na nohou, angíny a stále se opakující infekce u pacientů s cystickou fibrózou. V Texasu jdou ještě dál a snaží se bakteriofágy uměle vytvářet v laboratoři.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Emotivní zpověď moderátorky CNN. Přímo ve vysílání řekla, že má rakovinu prsu ve 3. stadiu

Tagy:
věda CNN bakteriofág zdraví zdravotnictví léčba infekce ESG Cynthia Hortonová chronické záněty