Průlom ve zdravotnictví. Opravy na srdci dokážou růst s dětmi, odhalil případ malého Owena

Owenu Monroeovi bylo pouhých 18 dní, když se zapsal do zdravotnické historie. Stal se prvním člověkem na světě, kterému byla provedena částečná transplantace srdce. K průlomové operaci došlo v roce 2022, spolu s ní pak padly i další milníky – tkáň použitá k opravě srdce se od té doby zvětšuje. Informace byly zveřejněny v časopise JAMA a dávají odborníkům naději k nalezení a aplikaci převratného typu tkáně rostoucí spolu s pacienty.

V době první operace mělo Owenovo srdce velikost jahody. Dnes, kdy je usměvavému chlapečkovi 20 měsíců, je velké asi jako meruňka – a nové chlopně i cévy drží krok s jeho růstem, což znamená, že na rozdíl od většiny dětí, které se narodily se stejnou vadou, možná nebude muset v průběhu života podstupovat další rizikové zákroky, podotkl web CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Utrpení herce ze Sám doma. Filmového Santu ničí zrádná nemoc, přišel o čelist a část nohy

Zákrok lékařů z roku 2022 byl natolik průlomový, že nadchl i hollywoodské scenáristy. Do jedné z epizod operaci zařadili v dlouholetém lékařském seriálu Chirurgové, který byl dříve vysílán na Primě.

O náhradní srdeční chlopeň rostoucí spolu s pacienty usilují odborníci již léta. Za pomoci tkáňového inženýrství ji nechávají „vyklíčit“ z buněk v laboratoři. Tento přístup se expertům osvědčil u zvířat, u lidí až dosud nikoliv. Změnit to může až případ malého Owena.

„Je to obrovský pokrok,“ zdůraznila doktorka Kathleen Fentonová, vedoucí oddělení pokročilých technologií a chirurgie Národního institutu pro srdce, plíce a krev. Sama nedávno napsala úvodník o možnostech částečné transplantace srdce, na tomto výzkumu se však nepodílela. „Je to jedno dítě, takže musíte dělat výzkum,“ pokračovala Fentonová.

„Je třeba pacienty dlouhodobě sledovat. Ale máme důvod doufat, že to bude opravdu průlom a pomůže části dětí, které jinak nemají dobré vyhlídky,“ uvedla.

Od zmíněné operace již proběhlo 12 dalších částečných transplantací srdce u dětí, z toho devět v nemocnici Duke Health, která s operací přišla. Technika umožňuje také „domino transplantace“ a  „dělenou transplantaci“ – jedno dárcovské srdce tak může zachránit život dvěma kriticky ohroženým malým pocientům.

Domino a dělená transplantace

Při domino transplantaci dostane první dítě, které se narodilo se slabým srdečním svalem, jenž nedokáže dostatečně pumpovat krev, celé darované srdce, zatímco druhé dítě dostane zdravé cévy a chlopně od prvního dítěte. Při dělené transplantaci jsou funkční části srdce darovány dvěma dětem.

Joseph Turek, šéf dětské kardiochirurgie v Duke Health a chirurg, který za částečnou transplantací srdce stojí, věří, že by mohla pomoci stovkám dětí v USA ročně. „Myslím, že v konečném důsledku to bude omezeno počtem dárců,“ konstatoval Turek, hlavní autor nové studie.

„V USA se ročně provede 500 transplantací dětských srdcí. Drtivá většina pacientů, kteří dostanou nové, by nyní měla k dispozici i své staré. A my bychom mohli použít jejich chlopně. Odhaduji, že by technologie mohla pomoci více než tisícovce dětí ročně,“ vzkázal.

Truncus arteriosus

Nick a Tayler Monroeovi, Owenovi rodiče, se dozvěděli, že má jejich syn vážnou srdeční vadu, když šli na hloubkové ultrazvukové vyšetření ve 20. týdnu jeho vývoje. Owena trápila vada zvaná truncus arteriosus.

Za normálních okolností mají lidé dvě hlavní cévy vycházející z vrcholu srdce. Jedna z nich, plicní tepna, posílá „modrou krev“ ochuzenou o kyslík do plic, kde si ho mohou nabrat více, zatímco druhá, aorta, posílá „červenou krev“ bohatou na kyslík do zbytku těla.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Výjimečná operace. Lékaři umírajícímu muži transplantovali prasečí srdce, ten mluví o zázraku

Při truncus arteriosus, která každoročně postihuje asi 250 dětí narozených v USA, jsou tyto dvě cévy srostlé. Chybí jim také chlopeň potřebná k tomu, aby krev neproudila zpět. Mnoho lidí s tímto onemocněním se narodí s otvorem mezi dvěma spodními čerpacími komorami srdce.

Děti s truncus arteriosis se často brzy po narození ocitají v tísni. Do jejich plic proudí příliš mnoho krve, která zatěžuje malé vzduchové váčky. Protože jejich krev není dobře okysličená, mají namodralou barvu a hůře se jim dýchá. „Ještě předtím, než se narodil, jsme věděli, že bude muset velmi malý podstoupit operaci otevřeného srdce, následně i několik dalších během dospívání a pak ještě řadu v průběhu dospělého života,“ uvedl pro CNN Nick Monroe.

Owenův případ byl mimořádně závažný, jak vysvětlil Turek.

Malý průkopník

Obvykle musí chirurgové u dětí s truncus arteriosus nahradit pouze chybějící plicní srdeční chlopeň. Často jsou pak schopni zachránit tu, kterou dítě má, jako aortální chlopeň. V Owenově případě ani ta nefungovala dobře. Lékař se na ultrazvuku po narození domníval, že Owen bude potřebovat transplantaci celého srdce.

Druhý den však Turek oslovil Owenovy rodiče a představil jim alternativu: praktikoval novou techniku, která dokázala nahradit pouze vadné části Owenova srdce živými cévami a chlopněmi od nedávno zemřelého dárce. Tayler Monroeová, Owenova matka, se lékaře zeptala, kolikrát už tento zákrok provedl. „Řekl: ‚Dělal jsem to pětkrát – na selatech‘,“ citoval Nick Monroe.

Turek jim sdělil, že pokud vše půjde dobře, Owen už nebude potřebovat žádné další operace otevřeného srdce. Pokud by Owena „opravil“ pomocí zmrazených chlopní od zemřelých dárců, měl by jejich syn pouze 50procentní šanci na přežití. Monroeovi si uvědomovali, že je to riskantní, ale také věděli, že jejich syn by jiným způsobem nemusel přežít. Srdce mu už totiž selhávalo...

ČTĚTE TAKÉ: Génius, díky němuž žijí miliony lidí. Tělo Victora Changa našli rozstřílené ve stoce

Nemocnice nemohla Owenovi dát život zachraňující bypass srdce a plic zvaný ECMO, protože by to jeho poškozené srdce nezvládlo. „Všichni nám vždycky říkají, že muselo být těžké se tak rozhodnout, ale když jste zahnáni do kouta a pak vám chirurg řekne ‚tady je záchranné lano‘, risknete to?“ vysvětlil otec chlapce, proč s částečnou transplantací rodiče souhlasili.

Owenova maminka pracuje jako zdravotní sestra na dětské JIP a dobře věděla, co se děje. „Když jsme byli v nemocnici, byla v režimu zdravotní sestry: velmi analytická a logická. Věděla, co znamenají všechna čísla na pumpách, a byla opravdu dobrá v kladení otázek lékařům,“ sdělil její manžel. Když se však v noci vrátila do pokoje v Domě Ronalda McDonalda, Monroe uvedl, že ji slyšel plakat ve sprše.

Po více než dvou týdnech dostali první záchvěv naděje: Nemocnice našla odpovídající srdce. Srdeční sval dárce nebyl vhodný k transplantaci, ale chlopně a cévy by mohly Owenovi pomoci. Personál jim tuto dobrou zprávu sdělil ráno 22. dubna 2022. Ve tři hodiny odpoledne už byl Owen na operačním sále.

Kolem půlnoci vyšel Turek, aby jim oznámil, že zákrok je u konce. Všechno proběhlo v pořádku. Od té doby Owena nic nezastavilo a nyní je z něj šťastné, aktivní batole, které plní své vývojové milníky.

Nutné kompromisy

Částečná transplantace srdce má své kompromisy. Owen stále potřebuje léky na potlačení imunitního systému, aby neodmítal transplantované části srdce. „Běžní pacienti po transplantaci srdce dostávají dva léky na zvládnutí problémů s odmítnutím. Owen je na jedné z těchto dvou látek, v podstatě na poloviční dávce,“ vysvětlil Turek.

Jak lékař podotkl, odborníci stále zkoumají, jak tělo na tento typ transplantace reaguje, aby zjistili, zda by mohli jeho režim ještě vylepšit. Léky potlačujíci funkci imunitního systému mohou být životně důležité, ale také činí lidi zranitelnějšími vůči infekcím a rakovině. Cílem je tedy najít dlouhodobé řešení, které nebude vyžadovat žádné.

Další dítě, jemuž byla provedena částečná transplantace srdce, nepotřebuje žádné léky proti odmítnutí a daří se mu dobře. Neužívá žádnou imunosupresi a jeho chlopeň nadále velmi dobře roste. Turek podotkl: „Mám podezření, že jeho dárce s ním byl velmi dobře sladěn.“

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Své srdce spatřila v muzeu. Je jako můj přítel, drželo mě při životě 22 let, řekla pacientka

Manželé Monroeovi jsou vděční, že mohli pomoci Owenovi a nakonec i dalším dětem. Kdyby Owen dostal „starší druh opravy srdce“, už by jeho rodiče plánovali třetí operaci. „Když jsme se rozhodovali, mysleli jsme jen na to, co je pro našeho syna nejlepší. Ale nakonec, když můžeme být jakýmisi průkopníky, kteří pomohou dalším dětem zlepšit jejich život, a tak trochu pokročit v léčbě dalších nemocných dětí s vrozenou srdeční vadou, jsme velmi hrdí, že jsme to riskli,“ dodal otec chlapce.

Tagy: