Just: Sliby Moskvy jsou jen stará známá hra. Jejich suroviny jsou zbraň, závisíme na nich

Spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just

Rusko využívá plyn, ropu a další energie jako zbraň a dominantní nástroj, aby si prosadilo svou, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS spolupracovník z Ruska a politolog Jiří Just. Podle něj jsme na tamních surovinách závislí a musíme se přizpůsobit. Obilí z Ukrajiny prý zamíří hlavně do Afriky.

„Suroviny jsou sofistikovanou zbraní v rukou Ruska, ale vzhledem k tomu, že jsme na nich závislí, tak se musíme přizpůsobit,“ domnívá se Just.

Česká vláda již podle něj začala podnikat kroky, aby se zmiňované závislosti zbavovala, což Rusko znepokojuje. „I ono je závislé – na dodávkách plynu do Evropské unie, která je pro něj největším trhem. Je však připravené na nějaké ztráty, jen aby si prosadilo svou a poškodilo evropské státy,“ sdělil Just s tím, že se Rusko těší, až starý kontinent „v zimě zamrzne“.

Jen den po podpisu dohody o umožnění vývozu obilí z Ukrajiny zasáhly ruské rakety klíčový přístav v Oděse. Moskva tvrdí, že mířily na sklady západních zbraní. „Zprvu přitom odmítala, že by vůbec na Oděsu zaútočila. V ruských médiích se dokonce objevilo, že je to ukrajinská provokace, aby podepsaná dohoda nezačala platit,“ má jasno Just.

Podle něj je typické, že země něco slíbí, aby demonstrovala schopnost ústupků, následně však dohodu nedodrží. „Je to ruská strategie. Chtějí dosáhnout na snížení nebo zrušení některých sankcí,“ uvažoval Just. Ukrajina i přes ruské útoky nadále pokračuje v přípravě obnovení exportu obilí z přístavů.

Tamní obilí podle Justa zamíří hlavně do Afriky, která je krizí zasažená nejvíce. „Rusko říká, že Ukrajina by mohla exportovat na světový trh maximálně pět miliard tun. Ukrajina však hovoří o 20 miliardách tun. Počty se různí, ale obilí by mělo jít primárně na trhy, které jsou spojeny s Afrikou, kde má zastavit prudký nárůst cen potravin,“ sdělil Just.

Tagy: