Sven žil s jednou ledvinou a netušil, že mu selhává. Náhle se mu obrátil svět vzhůru nohama

Když se čtyřiačtyřicetiletý Sven Behring z Plzně v osmnácti letech dozvěděl, že má jen jednu ledvinu, nemohl tomu uvěřit. Ale tehdy to pro něj nic neznamenalo, až do nedávna žil s bez jakýchkoliv zdravotních obtíží. Jenže ve skutečnosti někdy v průběhu té doby u něj propuklo progresivní chronické onemocnění ledviny, které lékaři objevili až v srpnu letošního roku. Svenovi se tak ze dne na den otočil život vzhůru nohama.

O tom, že má jednu ledvinu, se Sven dozvěděl v osmnácti letech při ultrazvukové prohlídce. Pro jeho život to nepředstavovalo žádné omezení. Věnoval se práci, která ho baví, narodily se mu dvě děti a nyní žije ve spokojeném vztahu se svou přítelkyní. Jenže letos v srpnu mu lékaři oznámili zdrcující zprávu: Trpíte chronickým onemocněním ledviny v pokročilém stádiu. Přitom neměl žádné obtíže a cítil se dobře. Na jeho chorobu přišli lékaři zcela náhodou, když se zúčastnil preventivní prohlídky.

Když jsem šel na preventivní prohlídku kvůli své ledvině, lékaři zjistili, že její funkce postupně selhávají a musím se hned začít léčit.

Protože Sven pracuje jako manažer ve zdravotnictví, sleduje pravidelně světové kampaně k různým onemocněním, které poukazují na důležitost preventivních prohlídek. Rozhodl se tedy absolvovat prohlídku ledvin, která je hrazena pojišťovnou. „Ještě, že jsem na ni šel, protože lékaři zjistili, že funkce mé jediné ledviny postupně selhávají a je nutné zahájit ihned léčbu,“ popisuje.

Lékaři mu diagnostikovali progresivní chronické onemocnění ledviny v pokročilém stádiu. „Byl to pro mě obrovský šok, protože jsem neměl žádné zdravotní problémy, i když jsem se narodil s jednou ledvinou,“ popisuje své první pocity Sven. Dodává, že v mládí to moc neřešil. Lékaři ho tehdy ujistili, že má sice jednu, ale zdravou a plně funkční ledvinu.

O tom, že by u něho nemuselo být vše v pořádku, neměl Sven ani tušení. Netrpěl vysokým tlakem ani cukrovkou, což často u pacientů s chronickým onemocněním ledvin bývá. Sám ale přiznává, že na preventivní kontroly moc nechodil právě proto, že se cítil dobře.

Přiznám se, že mě moje onemocnění donutilo zpomalit a také změnit postoj ke svému životu.

Přestože je Svenova nemoc již v pokročilém stádiu, stále ještě zůstává možnost zbrzdit její progresi léčbou. „Přiznám se, že mě tato zpráva donutila zastavit se a zpomalit. Naštěstí jsem se dozvěděl, že existuje možnost léčby,“ pokračuje Sven, který je nyní v péči nefrologů.

Sven se v tuto chvíli cítí dobře a nemá žádné komplikace. „Věřím, že díky nové léčbě, která má výborné výsledky, se moje onemocnění zbrzdí a já budu moct dál žít normální život,“ doufá Sven a poukazuje na to, že se vždy snažil žít celkem zdravě. „Nekouřím, nepiji tvrdý alkohol a snažím se dodržovat určitou životosprávu, i když nyní bojuji s mírnější nadváhou,“ dodává.

Sám přitom byl překvapený, kolik pacientů s diagnostikovaným onemocněním ledvin skončí na dialýze, i když v minulosti neměli stejně jako on žádné zdravotní problémy. „Vnímám určitý nedostatek v nastavení preventivní péče. Sám jsem se o této možnosti dozvěděl jen proto, že pracuji ve zdravotnictví a zajímám se o to. Myslím si, že by lidé měli být cíleně zvaní na preventivní prohlídky,“ říká Sven. Dodává, že také osvěta ohledně této problematiky není podle něho dostatečná, jako je tomu například u karcinomu prsu.

„V nejtěžších chvílích mi hodně pomohla partnerka a velkým hnacím motorem, abych tu mohl být co nejdéle, jsou také moje dvě děti z předchozího vztahu,“ říká Sven, který se rozhodl léčbu podpořit tím, že zhubne a více se zaměří na zdravější životní styl.

Lidem, kteří si jeho příběh přečtou, by vzkázal následující: „Zdraví je vrtkavé, jen si to často ve všem shonu nestíháme uvědomovat. Když ho máme, bereme ho jako samozřejmost, ale život je o něčem jiném než o neustálé práci a honbě za úspěchy a výsledky. Zastavte se, myslete na sebe, svoji rodinu a své zdraví a choďte na preventivní prohlídky. To, že jste dnes zdraví, neznamená, že zítra budete taky.“

Lékařka: Nepodceňujte preventivní prohlídky ledvin

Na prohlídku hrazenou pojišťovnou zahrnující orientační vyšetření moči má nárok každý dospělý od 18 let jednou za dva roky. „U pacientů s diabetem, hypertenzí či kardiovaskulárními komplikacemi ji doplňuje také laboratorní vyšetření sérového kreatininu a odhad glomerulární filtrace (eGFR), a to od 50 let věku každé čtyři roky,“ vysvětluje profesorka Romana Ryšavá z Kliniky nefrologie 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Dodává, že tato vyšetření umožňují včasnou diagnostiku onemocnění ledvin. Díky tomu se nemocný člověk dostane do péče specializovaného nefrologického pracoviště a je u něho zahájena léčba. Cílem je zpomalit rozvoj onemocnění a snížit nutnost dialyzační léčby.

Tagy: