Švihlíková: Sto tisíc Filipínců a půlka Afriky Česko nespasí. Model levné práce tvrdě narazil

Ilona Švihlíková byla hostem pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Ilona Švihlíková, Danuše Nerudová, Pavel Janeček

O tom nejdůležitějším, jak rozpočet ovlivní hospodářskou situaci v ČR, se nemluví, uvedla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ekonomka Ilona Švihlíková. Zásadní problém podle jejích slov je, že státní rozpočet rezignoval na ucelenou hospodářskou politiku. Model levné práce nefunguje, řekla v diskusi s další ekonomkou, Danuší Nerudovou.

Vláda Petra Fialy schválila státní rozpočet na příští rok se schodkem 252 miliard korun. Příjmy i výdaje se proti návrhu ministerstva financí z konce srpna zvýšily o 19 miliard. A proto přichází na mysl otázka, jakým způsobem bude rozpočet ovlivňovat hospodářskou situaci v České republice.

ČTĚTE TAKÉ: Pavel má pravdu, úsporný balíček je měkký. Vláda finance neozdravila, shodují se experti

„Jeden z hlavních problémů vidím v tom, že státní rozpočet úplně rezignoval na ovlivňování ekonomického okolí, respektive tvoření nějaké hospodářské politiky,“ uvedla Ilona Švihlíková. Upozornila, že nevidí žádnou snahu definovat prorůstové impulsy a dělat fiskální konsolidaci za stagnace ekonomiky. Ovlivňování inflace je podle ekonomky zkrátka „sebevražedná mise“.

„V rozpočtu nejsou navíc zohledněny zásadní strukturální problémy, které se dotýkají Německa a potažmo také České republiky,“ zdůraznila. Rozpočet podle ní obsahuje spoustu přesunů různých položek, což nazvala jako „kreativní účetnictví“, nicméně ucelenou hospodářskou politiku postrádá.

Se Švihlíkovou souhlasila i její kolegyně Danuše Nerudová, která rovněž zdůraznila, že s předložením státního rozpočtu na příští rok je třeba začít významně hovořit o prorůstové ekonomice. „Já bych očekávala, že současně se státním rozpočtem budeme vést diskusi o tom, jakým způsobem podpoříme podnikatelský sektor, abychom se ze stagnace dostali do růstové fáze,“ sdělila.

Máme stejné lidi jako v Německu, jen se třetinovým platem

Švihlíková ale kritizovala volání po snazším přijímání pracovníků ze zahraničí. „Vždycky, když se nedaří, vznikne u nás taková zvláštní představa, že když si sem přivezeme čtvrtinu Mongolska a půlku Filipín a potom ještě možná půlku Afriky, tak to vyřeší problémy české ekonomiky. My nepotřebujeme dovážet levnou pracovní sílu. To je v naprostém rozporu s jakoukoli modernizací,“ míní Švihlíková. Česko podle ní potřebuje přejít k automatizované výrobě. Levná pracovní síla nás naopak udržuje v pozici levné země.

Česko je podle Švihlíkové v rámci světové ekonomiky subdodavatelem nižšího řádu, který se musí podbízet nízkými daněmi, podhodnoceným kurzem a „pracovní silou srovnatelnou s tou německou, akorát jí dáme třikrát méně“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda schválila státní rozpočet se schodkem 252 miliard korun. I při započtení úspor

Tagy:
Česká republika státní rozpočet Danuše Nerudová Ilona Švihlíková vláda schodek státního rozpočtu stagnace ekonomika konsolidační balíček