Svoboda emotivně o konfliktu u lidovců: Máme s Hladíkem oba telefony. Proč mi nezavolal?

Bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL)

360° (100)

Nikdo mi neřekl, jakými názory poškozuji KDU-ČSL. O vnitřním sporu u lidovců to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS uvedl bývalý předseda lidovců Cyril Svoboda. Představitelům strany vyčetl, že ho o návrhu ohledně jeho vyloučení neinformovali. „Stejně jako já má i místopředseda Petr Hladík telefon, proč mi nezavolal?“ podivil se. Podle politologa Jana Kubáčka však Svoboda v celém sporu spíše „dělá polomrtvého brouka“.

„Není mi jasné, jakým jednáním a názory poškozuji jméno strany, nikdo mi to neřekl,“ řekl bývalý ministr zahraničí v pořadu 360°. Protistrana mu prý nepředložila dostatečné příklady jeho „prorusky orientovaných výroků“, z nichž je politik obviňován.

K TÉMATU: Kritizuje mě vedení, které lidovce přivedlo ke dvěma procentům, říká Svoboda a chválí Čunka

„Ať někdo takové tvrzení cituje. Nejsem si vědom, že bych se vyjadřoval prorusky, takže nechápu, proč se tato bitva vůbec vede,“ poznamenal Svoboda, kterému se podle jeho slov dostává nemalé podpory od dalších členů lidovců.

Ministr životního prostředí Petr Hladík na sociální síti X uvedl pět důvodů, proč by měl být expředseda vyloučen z řad lidovců, Svoboda je prý ale nečetl. „Proč by se mnou měl tímto způsobem hovořit přes sítě? To snad nemyslí vážně,“ rozohnil se ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Má telefon stejně jako já, mohl mi zavolat,“ poznamenal a dodal, že Hladíkovo veřejné prohlášení z neděle v diskuzním pořadu vnímá jako „slabošské“, jelikož ho s ním předem neprobral.

Politolog Kubáček se nad tímto komunikačním zmatkem podivil. „Přijde mi záhadné, že by velmi zkušený politik a diplomat, jakým je Svoboda, byl tak neohrabaný a nepřečetl si sociální sítě ministra Hladíka ani nikoho nekontaktoval. Připadá mi, že dělá polomrtvého brouka,“ shrnul v pořadu 360°.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Lidovci vyzvali Cyrila Svobodu k odchodu ze strany, ten oponoval stalinskými metodami

Tagy: