Švýcaři v referendu schválili volný pohyb osob i otcovskou dovolenou

Švýcarské referendum

Téměř dvě třetiny Švýcarů si přejí zachovat volný pohyb osob s Evropskou unií, vyplynulo to z nedělního referenda. Kromě migrační politiky se řešily i další otázky, zamítnut byl odstřel vlků, naopak schváleno bylo zavedení dvoutýdenní dovolené pro novopečené tatínky.

Otázku o tom, zda má Švýcarsko vystoupit z dohody s Evropskou unií o volném pohybu osob položila v květnu nacionalistická Švýcarská lidová strana (SVP). Podle ní zemi kvůli masovému přistěhovalectví hrozí přelidnění a klesá životní úroveň.

„Vytváříme zde pracovní místa a cizinci sem přijíždějí, aby je zaplňovali. Tak to je a tak to bude, my ale chceme mít kontrolu nad tím, koho tu chceme a koho tu nechceme. Zároveň chceme dát přednost našim lidem, pokud jde o pracovní příležitosti,“ uvedl Yves Nidegger, poslanec Švýcarské lidové strany.

Návrh SVP podpořilo jen 38 procent voličů

Hlasování bylo podle agentury Reuters důležitým testem ohledně přístupu k cizincům, kteří tvoří asi čtvrtinu obyvatel Švýcarska. Podle konečných výsledků se pro návrh SVP, který švýcarská vláda nepodpořila, vyslovilo jen 38,3 % hlasujících.

„Nefandím jim, ani trochu. Teď není čas Švýcarsko izolovat,“ prohlásil jeden ze švýcarských voličů Yann Grote. Podobný názor měla i další volička, Elisabeth Lopesová: „Sama jsem dcerou imigrantů, takže je to pro mě citlivá otázka. Kdybychom ze současné dohody s EU vystoupili, byla by to pro nás velká prohra.“

Odmítnutí návrhu na zrušení volného pohybu by mohlo vnést novou energii do zdlouhavých jednání mezi Švýcarskem a EU o spolupráci. Podle švýcarské ministryně spravedlnosti Karin Kellerové-Sutterové Švýcaři v nedělním referendu „znovu podpořili stabilní, udržitelné vzájemné vztahy s nejdůležitějším obchodním partnerem“. Voliči podle ní podpořili dosavadní kurz švýcarské vlády při jednáních s EU.

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová výsledek hlasování označila za pozitivní signál. „Chceme naše vztahy dál posílit a prohloubit,“ uvedla šéfka Evropské komise. Zároveň vyzvala ke schválení vyjednané rámcové dohody ve švýcarském parlamentu.

Čtvrtinu obyvatel Švýcarska tvoří migranti

Švýcarsko má aktuálně osm a půl milionu obyvatel. Čtvrtinu z nich tvoří imigranti – ve většině případů Evropané. V zemi žijí statisíce Italů, Němců a Portugalců. Čechů v roce 2019 švýcarské úřady registrovaly necelých devět tisíc.

„Ve Švýcarsku žiju skoro šest let, v regionu Thurgau, takže u Německa. Bavili jsme se o tom s kolegy. Přemýšleli jsme nad tím, jaké by to pro nás mělo důsledky, kdyby to prošlo, ale nevěřil jsem tomu, že to projde,“ popisuje své pocity Čech Tomáš.

Optimistická byla i Dorota – Slovenka, která čtyři roky žije v turistickém městě Interlaken. „V případě, že by se to vztahovalo i na nás a znamenalo by to nějaké restrikce, tak bych se navzdory tomu snažila zůstat tady. Přece jen, už jsou to čtyři roky a já se tu cítím doma,“ komentovala situaci.

Odstřel vlků zamítnut, tatínci půjdou na otcovskou

Švýcarští voliči dnes hlasovali ještě ve čtyřech dalších referendech. Odmítli změnit zákon o myslivosti, který by kantonům umožnil povolit odstřel vlků. Proti se vyslovilo 51,9 % hlasujících.

Podle odhadů nyní žije v alpské zemi osmdesát až sto vlků, kteří v posledním desetiletí ročně zabili asi tři sta až pět set ovcí a koz. Návrh požadoval, aby bylo možné tyto šelmy odstřelit, pokud napáchají škodu.

Voliči naopak schválili zavedení dvoutýdenní otcovské dovolené, kterou si budou moci muži vybrat v prvním půlroce po narození potomka. Pobírat přitom budou osmdesát procent svého platu.

Dále se řešil nákup nových bitevníků. Ten nakonec podpořilo 50,2 % hlasujících a byl schválen. Naopak byl odmítnut návrh na zvýšení daňových úlev pro rodiny s dětmi, který by se ale dotkl především vysokopříjmových skupin obyvatelstva. Hlasovat mohlo 5,4 milionu oprávněných voličů. Účast se běžně pohybuje pod padesáti procenty, v neděli ale dosáhla 58 %.

Tagy: