Tady je Hadamczikovo. Šéfa hokeje oponenti z Kravař vnímají jako všemocného bosse

Nový prezident Českého svazu ledního hokeje Alois Hadamczik má doma ve slezských Kravařích pověst bosse. „V Příbrami měli Jaroslava Starku, v Kravařích zase máme Aloise Hadamczika,“ s nadsázkou porovnává kravařský zastupitel Herbert Kahler. Podle svých slov vstoupil do komunální politiky také proto, aby přibrzdil penězovod tekoucí z radnice k rodinnému byznysu Hadamcziků. „Z pana Kahlera mluví jen závist, na rozdíl ode mě pro Kravaře nikdy nic neudělal,“ kontruje Hadamczik.

Kravařům v okrese Opava se občas přezdívá Hadamczikovo. Někteří investigativní žurnalisté totiž považují nového prezidenta Českého svazu ledního hokeje za kontroverzního podnikatele, který umí dělat byznys na hraně zákona. Poukazují na to již od konce devadesátých let, a třeba v roce 2006 ekonomický redaktor časopisu Týden Jaroslav Mašek nazval Hadamczika „ledovým kmotrem z Kravař“. Mašek se zajímal například o spolupráci tehdejšího trenéra hokejové reprezentace s Petrem Lamichem a jeho firmou Naftařská těžební či o jeho koupi zkrachovalé firmy Elpo Opava.

Zvolení Hadamczika hokejovým prezidentem považuje v tomto smyslu za nešťastné i respektovaný hokejový publicista Karel Knap. „Copak se úplně zapomněly kontroverzní prvky jeho účinkování v extralize, u národních týmů nebo v podnikání? Hadamczikova kariéra se rozjela v devadesátkách, jež byly patřičně divoké rovněž v hokeji,“ napsal v komentáři pro iDNES.cz. „Jeho kreditu neprospívají četné zprávy o podivných (a tuze výnosných) obchodech s pozemky v Opavě a okolí. S některými novináři navázal vyloženě nadstandardní vztahy, s jinými bojoval a vyhrožoval jim,“ dodal Knap.

Reportér CNN Prima NEWS navštívil Kravaře a Opavsko, aby se na podnikání šéfa českého hokeje zeptal přímo v Hadamczikově rodišti. Byznys svého souseda Aloise asi nejvýrazněji kritizuje 72letý kravařský opoziční zastupitel Herbert Kahler z nezávislého sdružení Jistota. Kahler považuje Hadamczikův sportovní areál za bezednou studnu, do níž už 20 let tečou miliony z městské pokladny sotva sedmitisícových Kravař. „Od roku 2002 do letošního roku dostal Hadamczik od města cca 200 milionů korun,“ počítá Kahler.

Jsem patriot, ne podnikatel

„Postavil jsem v Kravařích zimák s aquaparkem, udělal dětské hřiště, sehnal 10 milionů na rekonstrukci fotbalového stadionu i na opravu kostela. A tohle všechno zpochybňuje nějaká bezejmenná opozice, která lže. Takoví lidé mě opravdu nezajímají,“ reaguje Hadamczik v rozhovoru pro CNN Prima NEWS, v němž se má vyjádřit ke kritice opozice. Ta není bezejmenná, kromě Herberta Kahlera je z nezávislého sdružení Jistota hodně slyšet i hlas zastupitelky Ireny Sentenské.

„Nejsem podnikatel, jsem patriot. Vybudoval jsem areál, který nemá v Česku konkurenci,“ vypráví 70letý Hadamczik. „Kdybych v Kravařích areál nepostavil, dodneška by v Praze nikdo nevěděl, kde ty Kravaře vůbec leží. Vozil jsem sem všechny nejlepší sportovce i umělce.“

Kahler nesouhlasí. V historii Kravař prý město mnohem významněji proslavili třeba šlechtici Petr z Kravař a Johann Rudolf von Eichendorff. Ten první byl v 15. století moravským zemským hejtmanem, ten druhý nechal v Kravařích postavit zámek slavným vídeňským barokním architektem Johannem Lucasem von Hildebrandtem, autorem císařského Belvederu.

Tak trochu německé Kravaře

Kravaře leží téměř na doteku polských hranic, na takzvaném Hlučínsku. Zdejší obyvatelé nosí převážně německá či poněmčená příjmení, neboť v letech 1742–1920 a znovu v období 1938–1945 patřilo Hlučínsko nejprve k Prusku a poté k Německu. Za druhé světové války museli zdejší muži do wehrmachtu, po jejím skončení byl ovšem většině obyvatel Hlučínska prominut odsun; zachránil je dávný slovanský původ. Spolková republika přitom starousedlíky stále považuje za Němce, a tak nejméně polovina dnešních obyvatel Kravař nosí v kapse německý pas.

Ani Alois Hadamczik netají, že základy byznysu vstřebal na počátku devadesátých let jako hokejový trenér v německém Füssenu. A protože majitel tamního klubu vlastnil realitní kancelář, naučil se i základům byznysu s nemovitostmi. Doma v Kravařích se pak na počátku milénia pustil do stavby zimního stadionu Buly Aréna. Na zimák navazuje hotel s minigolfem, areál venkovních sportovišť i luxusní dětské hřiště. A s výraznou podporou radnice vybudoval hned vedle také aquapark.

Nad popisovanými projekty ovšem celých dvacet let visí i stín pochybností. Když Hadamczik v roce 2002 začínal areál stavět, na radnici zrovna získala zásadní postavení jeho partaj s názvem Za Kravaře prosperující. „A podle toho vypadaly i smlouvy, které výstavbu areálu právně upravovaly. Například stavba aquaparku byla výhodná jen pro Hadamczikovu rodinu, nikoliv pro město,“ říká opoziční zastupitel Kahler.

Smlouvy výhodné jen pro Aloise

Při setkání s Herbertem Kahlerem se na stole vrší výpisy z účetnictví města i jiné materiály dokumentující stavbu a provoz aquaparku. Dnešní šéf českého hokeje například dokázal přesvědčit kravařskou radnici k vytvoření společného sdružení, jehož členem se stalo město Kravaře (tři osminy) a Zájmové sdružení Buly Aréna ve vlastnictví otce a syna Hadamcziků (pět osmin). Město se přitom zavázalo, že bude samo platit provoz aquaparku, zisk se ale rozdělí v poměru 5:3 ve prospěch Hadamcziků. A pokud by byl areál s bazény ztrátový, platí dluh výhradně městská kasa.

CNN Prima NEWS žádá od Hadamczika konkrétní odpověď, zda nešlo o střet zájmů. Proč by měla radnice ovládaná Hadamczikovými lidmi platit ztráty aquaparku, zatímco většinu zisků si vezme on? „Víte proč? Protože nikdo nedal do města tolik úsilí jako já. Já tomu obětoval kus kariéry a sháněl jsem v Praze dotace. Kdyby měl aquapark nějaký zisk, tak bych si ho přece zasloužil, protože jsem do toho dal tolik práce,“ odpovídá šéf českého hokeje.

Herbert Kahler dál listuje v úředních papírech: „Z dokumentů lze vyčíst, že Kravaře zaslaly na účet Buly Arény jen v letech 2002 až 2008 celkem 106 milionů korun, k letošnímu roku to bude cca 200 milionů.“ V částce přitom nejsou zahrnuty milionové náklady na provoz a ztráty aquaparku, které uhradila městská kasa. „Zatímco Alois dál spokojeně pobíral dotace od města na svá další sportoviště,“ říká Hadamczikův vrstevník Kahler.

Oba sedmdesátníci se znají od dětství. Hadamczik nicméně říká, že kdyby mu redakce CNN Prima NEWS jméno Kahler nepřipomněla, prý by ani nevěděl, zda takový člověk vůbec žije. „Dáváte prostor lidem, kteří lžou, a to je smutné. Uráží mě odpovídat na vaše stupidní novinářské otázky,“ dodává hokejový prezident.

Obchodování s pozemky

Jen pár dnů poté, co byl Alois Hadamczik 18. června 2022 zvolen šéfem českého hokeje, slavil doma v Kravařích sedmdesáté narozeniny. A mezi hosty se objevil třeba Miroslav Pelta. Fotbalový „kmotr“ odsouzený za kouzla s dotacemi na šest let do vězení. Zatím nepravomocně, kauza Pelta jde ještě k Vrchnímu soudu v Praze, podle žalobce dostal fotbalový boss příliš nízký trest.

Nový hokejový prezident jako by se neuměl zbavit kontroverzních kontaktů z minulosti. Netají třeba, že o prodeji fotbalového Baníku dokonce na počátku milénia jednal i s Radovanem Krejčířem, osobně se potkali přímo v Ostravě.

V Moravskoslezském kraji proslul i jako obchodník s realitami. V roce 2008 se proti Hadamczikovi vyhranila opavská zastupitelka Pavla Brady (sdružení Chcete změnu, volte mladé). Komunální politička odhalila zajímavý pokus o obchod. Na programu zastupitelstva se tehdy ocitl podivuhodný bod, který radní zařadili mezi prodej zahrádek. Šlo o schválení smlouvy, podle níž by město Opava koupilo 20 hektarů pozemků od Aloise Hadamczika za 106 milionů.

Zastupitelka a soudní znalkyně v oboru stavebnictví a oceňování nemovitostí Pavla Brady ale zjistila, že vyhlášková cena těchto pozemků byla stanovena jen na 28,50 Kč za m², zatímco Hadamczik žádal od radnice 550 Kč za m². Inkriminované pozemky přitom sám získal za pouhý milion korun. „Navíc velmi zvláštním způsobem. Nejprve koupil za milion pozemky v Milostovicích u Opavy od Pozemkového fondu ČR, kde pracoval jeho synovec. Pak je směnil právě za pozemky v Opavě,“ informovala Pavla Brady před čtrnácti lety.

Komunální političce se upozorněním na sporný bod programu zastupitelstva podařilo obchod zastavit. Dlužno také dodat, že tehdejším opavským primátorem byl Zbyněk Stanjura (ODS), nyní ministr financí. Hadamczik ovšem ani dnes nepřipouští žádné pochybení: „Paní Brady na mě a na Stanjuru jen házela špínu a pomluvami chtěla dosáhnout vítězství ve volbách. Dneska jsem jí ale vděčen, že jsem ty pozemky neprodal. Teď mají trojnásobnou cenu, nějakých 1500 korun za metr čtvereční.“

Nepodnikám, pomáhám dceři

Okresní město Opava leží jen sedm kilometrů od Kravař a podnikání je tam lukrativnější. Aktivity hokejového prezidenta jsou květnaté a byznys rozjel i ve zdravotnictví, loni v říjnu společně s dcerou Nikol Barinkovou otevřeli v Opavě nové zdravotnické zařízení s názvem Dům zdraví a rehabilitace. „Dům zdraví není od toho, aby vylepšil naši ekonomickou situaci. Chceme lidem pomáhat,“ prohlásil Hadamczik v místním tisku po otevření zařízení. Regulérní je tak otázka, zda při svých podnikatelských aktivitách bude mít dostatek času na prestižní hokejovou funkci?

Prezident odpovídá popuzeně: „Otázky jsou totálně za hranou slušnosti. Vy mě zkoušíte jako malého kluka, jenže mně už bylo sedmdesát. V životě jsem toho dost dokázal, ale nikdy nic neukradl.“ A k Domu zdraví se vyjadřuje spíše oklikou: „Ve zdravotnictví nepůsobím. Jestliže moje dcera má v Opavě dům a má v něm firmu, tak já jí jako otec prostě pomáhám. To je pro mě naprostá samozřejmost.“

Trestní oznámení za Kocourkov

Opoziční kravařský zastupitel Herbert Kahler trvá na tom, že rodinné firmy Hadamcziků podnikají ne úplně standardně: „Až do roku 2017 byla v platnosti další krajně nevýhodná smlouva mezi městem Kravaře a podnikatelem, která soukromé Buly Aréně zajišťovala každý rok 3,1 milionu korun dotací,“ říká. Nejvíce odsuzuje, že městská pokladna sypala 600 tisíc korun ročně na Hadamczikovo dětské hřiště. „Zatímco na dalších deset dětských hřišť a koutků ve městě radnice dávala jen směšných 60 tisíc korun za rok,“ popisuje, jak se v Kravařích podle něj posílá „malá domů“.

Hadamczik sice po žádných vítězných komunálních volbách nevzal funkci starosty, sám ale vybíral, kdo bude stát v čele města. „Moniku jsem natáhl do politiky já. A já jsem řekl, že bude starostkou,“ netají se Hadamczik svým vlivem v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Onou Monikou je Monika Brzesková, za svobodna Žídková. Česká a evropská miss z roku 1995. Starostkou je pořád, i když dnes v barvách lidovců.

V roce 2017 se Herbert Kahler společně s několika dalšími zastupiteli výdaje radnice přece pokusil přibrzdit. A to návrhem na zastavení výše popisované a více než třímilionové dotace na soukromá sportoviště a zimní stadion. „Hadamczika to rozezlilo a reagoval ultimativním požadavkem, že když nedostane požadovanou částku 3,1 milionu korun, odstřihne aquapark od elektrické energie,“ vypráví zastupitel.

Kahler vyhrocenou situaci následně popsal na webových stránkách sdružení Jistota. „Město má Buly Aréně přispívat na elektrickou energii, kterou následně Buly prodá aquaparku, tedy městu. To město se nejmenuje Kocourkov, ale Kravaře,“ napsal. Buly Aréna se nařčení bránila. „Za ten Kocourkov jsem si vysloužil trestní oznámení a pan Hadamczik o mně účelově vyprávěl zastupitelům, že jsem trestně stíhaný. Ve skutečnosti na mě bylo jen podáno trestní oznámení, které policie odložila,“ říká Kahler.

Spor o cenu aquaparku

Dnešní prezident českého hokeje se nakonec v roce 2021 domluvil s kravařskou radnicí, aby od něho celý ztrátový aquapark odkoupila. „Za aquapark s dvacet let zastaralými technologiemi zaplatilo město přemrštěnou cenu 30 milionů korun, odhad byl přitom stanoven jen na 16,5 milionu,“ tepe Kahler rozhodnutí Kravař na čele s bývalou miss. Podle opozičního zastupitele tak dostal Hadamczik od města třináctimilionový bonus.

Podnikatel oponuje, že prodával hluboko pod reálnou cenou: „V aquaparku jsou stavební práce za 150 milionů. Dostal jsem 30, po zdanění 24 milionů, za to dnes nepostavím větší dům. Dneska lituji, že jsem aquapark městu prodal.“ Hadamczik podotýká, že měl plavecký areál raději zavřít. „Pořád ale myslím na místní děti. Než aby seděly doma u počítačů, je lepší, aby sportovaly. Proto jsem zatím nepodepsal lukrativní nabídku Penty, která by můj hotel u aquaparku proměnila v Alzheimer centrum.“

Anonymní kritici

Zastupitel Herbert Kahler i jeho kolegyně ve sdružení Jistota Irena Sentenská na praktiky Aloise Hadamczika ukazují veřejně. Ostatní kritici mluví jen pod slibem anonymity. „Je to nejbohatší člověk v Kravařích, tak se tu snaží diktovat,“ říká muž, který také dělal komunální politiku (redakce CNN Prima NEWS zná jeho jméno).

„Alois na každého něco ví, každého si nějak zaváže. To je jeho taktika a lidi mu jdou ze strachu na ruku,“ pokračuje. Několik lidí z radnice prý vytáhl z finančních nesnází, a tím získal další věrné. „Vlastně město řídí mobilem, to tady každý ví. Aquapark si od něho město určitě nemělo kupovat, to je strašná zátěž pro rozpočet. To už bylo lepší ty bazény úplně zavřít,“ dodává.

Přestože radnice za koupi aquaparku utratila 30 milionů, zároveň ještě dotuje Hadamczikovy firmy. Město i v roce 2022 do soukromé Buly Arény poslalo 2,5 milionu korun. „Letos Buly Aréna tyto peníze dostala, stejně jako loni. Příští rok si o dotaci musí znova požádat,“ potvrzuje „příspěvek“ radnice místostarosta Kravař Martin Schwarz (ANO).

Hadamczik reaguje, že dotována jsou přece i jiná sportoviště v zemi. „To je úplně normální, na rozdíl od vašich otázek,“ říká. A jak by měla znít správná otázka? Alois Hadamczik ji pohotově naformuluje: „Vážený pane, proč jste vlastně udělal tolik dobrých věcí pro Kravaře?“

Ruská sborná v Buly Aréně

Obavy, že se styl Hadamczikova podnikání i jeho rétorika při jednání s kritiky teď může přenést i na půdu Českého svazu ledního hokeje, jsou pochopitelné. Nový šéf navíc funkci převzal třeba nešťastnými slovy o ruské agresi na Ukrajině. Výrokem o ukrajinských uprchlících v luxusních vozech Alois vyloženě ujel.

On má zkreslený pohled na ruskou invazi na Ukrajinu, což možná bude i tím, že v kravařské Buly Aréně trénovala v roce 2015 i ruská sborná,“ přemítá Herbert Kahler. Na soustředění do Kravař přijel jindy i několikanásobný ruský ligový mistr Dynamo Moskva.

Ačkoliv Hadamczikův výrok o ukrajinských běžencích i jeho obhajobu českých hokejistů v ruské KHL ostře kritizovaly mnohé hokejové celebrity, v Kravařích se jeho výroky neřeší. „Že se pan Hadamczik stal prezidentem hokeje, to je velký úspěch i pro celé naše město. Pokud jde o jeho slova o Ukrajincích, o tom nic nevím. Je pěkné počasí, na televizi se teď skoro nedívám,“ říká pro CNN Prima NEWS kravařský místostarosta Martin Schwarz.

„Nejhorší je, že cokoliv uděláte, vždycky se najdou závistivci, kteří vás pomlouvají. S tím se nedá bojovat, lepší je pracovat dál pro město a pro lidi. Všechno, co jsem kdy udělal, je podloženo v papírech, nikoho jsem nepodvedl,“ tvrdí Hadamczik. „V podzimních komunálních volbách budu samozřejmě kandidovat. Ale starostou být nechci,“ dodá.

Do voleb půjde znova i Herbert Kahler: „Nejsem ten, který by na Aloise chtěl házet špínu za každou cenu. Postavil jsem se mu jako soupeř. A hraju čestně.“

Tagy:
byznys hokej radnice Opava Alois Hadamczik Jaroslav Starka Český svaz ledního hokeje Kravaře Herbert Kahler