Tajemný vzkaz dcery ruského ministra. Byl ztracený Šojgu skutečně těžce nemocný?

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu se na tři týdny vytratil z veřejného prostoru. Mlčení prolomil až v úterý 19. dubna prohlášením o válce na Ukrajině. Spekulace, kde a v jakém stavu se nacházel, rozdmýchal i vzkaz jeho mladší dcery Ksenie, který zveřejnila den před projevem.

Šojgu zmizel v průběhu invaze. Spekulovalo se, že byl Vladimirem Putinem odsunut „na druhou kolej“ poté, co armádní jednotky nedokázaly rychle obsadit Ukrajinu, ale i o jeho nalomeném zdravotním stavu. Podle mnohých ministr obrany prodělal infarkt.

To tvrdil i obchodní magnát a Putinův kritik Leoned Nevzlin. „Šojgu náhle dostal masivní infarkt,“ prohlásil a odkazoval se na „vlastní zdroje v Moskvě“. Ministr obrany měl být hospitalizován na jednotce intenzivní péče. „Proslýchá se, že k infarktu nemohlo dojít z přirozených příčin,“ dodal Nevzlin.

Otázky ohledně jeho zdraví vyvstaly i 18. dubna, a to kvůli vzkazu politikovy mladší dcery Ksenie, píše web Daily Mail. 31letá finanční expertka na svých sociálních sítích napsala: „Jsi mou pýchou, vůdčí hvězdou, mým otcem. Jsem hrdá na to, že jsem tvá dcera.“

Mohlo se jednat o zprávu, která byla namířena těžce nemocnému člověku, jak tvrdí například Nevzlin? To, že se Šojgu do té doby tři týdny neobjevil, spekulacím nahrávalo. Dcera však upřesnila, že šlo o vzkaz otci, který v daný den slavil 31 let v ruské vládě. „Přesně před rokem jsme o této dlouhé cestě natočili film, a i přesto, že tam byla celá řada zajímavých příběhů, mnohé se tam nevešly,“ dodala.

O den později se pak Šojgu po dlouhé odmlce vyjádřil ke „speciální vojenské operaci“ Ruska. Proč se na několik týdnů vytratil, však nevysvětlil.

Tagy: