Taktická genialita, nebo fotbalový zločin? Extrémní „zanďour“ Atlétika vyvolal vášně

Diego Simeone (vlevo) se při vymýšlení taktických pokynů na duel s Manchesterem City soustředil hlavně na defenzivu. A na hřišti to bylo více než dobře vidět.

Čtvrtfinále fotbalové ligy mistrů

Nechtěli se pouštět do žádných větších akcí. Na fotbalistech Atlétika Madrid bylo od první minuty čtvrtfinále Ligy mistrů na hřišti Manchesteru City patrné, co jim naordinoval trenér Diego Simeone. Španělský celek zalezl do hluboké defenzivy a čekal na to, co zmohou Citizens. Nakonec val prolomili gólem Kevina de Bruyneho. Ale „zanďour“ poražených zůstal nejpropíranějším pozápasovým tématem.

Poctivou defenzivou dokázalo Atlético uspět už v předchozí fázi Ligy mistrů – úspornými výsledky 1:1 a 1:0 si poradilo s Manchesterem United. Ale City je za současné konstelace ještě jiný level. Vedoucí tým Premier League řízený Pepem Guardiolou je proslulý svojí ofenzivní silou, a tak tým z Madridu udělal vše pro to, aby si do domácí odvety přivezl především co nejméně obdržených gólů, nikoliv co nejvíce vstřelených.

Nejen pro fanoušky Atlétika, ale také dobrého fotbalu obecně, šlo o bolestivý pohled. Velkou část zápasu strávili svěřenci Diega Simeoneho zaparkovaní těsně za hranicí vlastního vápna bez viditelných ambic potrápit gólmana Edersona na druhé straně. De facto vytvořili nové a kuriózní rozestavení 5-5-0, jak často ukazovaly záběry na trávník. Postavili těžko prostupnou zeď a narušovali obvyklý projev anglického giganta, jak se jen dalo.

Výsledkem bylo, že po 90 minutách neměli španělští šampioni ve statistikách zapsanou jedinou střelu. Hned se vyrojily vtipné reakce na to, jak pohodový zápas byl pro gólmana City.

Zaslouží si místo v pekle

Při nudě v bráně se aspoň mohl Ederson v 70. minutě zaradovat. Střídající Phil Foden, který byl na hřišti zhruba 90 sekund, vysunul Kevina de Bruyneho a ten trefil ideálně. Plán Simeoneho tedy nevyšel dokonale, byť jednogólové manko s utkáním na domácím stadionu Wanda Metropolitano je řešitelné. Ale taktika bude muset být odvážnější.

Už během utkání se na sociálních sítích spustila smršť reakcí na velmi úsporný výkon Atlétika. Ty se velmi lišily. Některé označily přístup Madridu za extratřídu v kontextu toho, jak co nejlépe eliminovat soupeře, za velmi pragmatické řešení. Jenže nespokojení fanoušci viděli v představení party Diega Simeoneho přinejmenším nudu, ale také pohřeb fotbalu nebo fotbalový zločin. „Simeone a jeho taktiky si zaslouží místo v pekle,“ podotkl jeden uživatel na sociálních sítích.

Sám trenér k obrazu hry jen poznamenal: „Byl to taktický zápas.“

O lecčems vypovídala takzvaná „heatmap“ z prvního poločasu. Jde o grafické znázornění toho, v jakých prostorech se pohybovali hráči daného týmu. A v tomto konkrétním případě šlo o ultradefenzivu.

Pokud utkání sledovali čeští diváci, pravděpodobně si vybavili víkendový šlágr tuzemské nejvyšší soutěže mezi Viktorií Plzeň a Slavií Praha. Západočechům trenér Michal Bílek nařídil pro první půli něco podobného jako Simeone Atlétiku. Vzhledem ke gólu „sešívaných“ krátce po změně stran Plzeň přepnula do odvážnějšího módu, vyrovnala a po výsledku 1:1 dopadla lépe než Madrid.

Tagy:
FC Viktoria Plzeň trenér Liga mistrů Madrid fotbal Atlético Madrid Manchester City sport Diego Simeone Pep Guardiola Kevin De Bruyne Liga mistrů UEFA Manchester City FC defenziva Manchester United FC