Těla rukojmích nalezená v Gaze mají střelná zranění. Zabili je jejich únosci, míní Izraelci

Těla všech šesti rukojmích, která tento týden nalezla izraelská armáda v tunelu v Chán Júnisu na jihu Pásma Gazy, nesou stopy po střelných zraněních. To naznačuje, že byli zabiti svými vězniteli, nikoli při izraelském bombardování. Informoval o tom server The Times of Israel s odkazem na první pitevní zprávu forenzního ústavu, kterou dnes armáda předala rodinám rukojmích.

Pitevní nálezy jsou předběžné a armáda ani zdravotnické úřady zatím nestanovily přesné příčiny úmrtí. Ústav rovněž pracuje na identifikaci dalších čtyř těl nalezených v blízkosti rukojmích, o nichž se armáda domnívá, že patří teroristům. Předběžné vyšetřování nezjistilo na žádném z těchto těl stopy po střelbě.

DÁLE ČTĚTE: Tureček: Nový íránský prezident by mohl jednat s USA. Kontakt ale může pohřbít Trump

Podle izraelské stanice Channel 12 má armáda za to, že rukojmí zabili jejich věznitelé během dřívější operace izraelské armády poblíž místa, kde byli zadržováni, pravděpodobně v mylném domnění, že šlo o akci na jejich záchranu.

Operace na vyzvednutí těl rukojmích proběhla tento týden v noci na úterý v rámci širší vojenské akce v Chán Júnisu. Těla byla nalezena v tunelu ukrytém za falešnou stěnou v hloubce deseti metrů. Vojáci se uvnitř tunelu nesetkali s žádným odporem, ačkoli předtím v okolí zabili několik ozbrojenců. Jiní, kteří měli tunel střežit, uprchli, jakmile izraelské síly získaly nad oblastí kontrolu.

Fórum rodin rukojmích a pohřešovaných ve čtvrtečním prohlášení uvedlo, že nález střelných zranění na tělech rukojmích je dalším důkazem krutosti teroristů, kteří již 321 dní zadržují ještě 105 rukojmích ze 7. října.

„Každou minutou, kdy není uzavřena dohoda (o příměří), může přijít o život další rukojmí. Po deseti a půl měsících války, kdy rukojmí trpěli, byli mučeni a umírali, už je všem jasné, že jejich návrat je možný pouze prostřednictvím dohody,“ uvedlo fórum. „Nalezení šesti těl není žádným úspěchem; svědčí o naprostém selhání úsilí dosáhnout dohody včas, neboť šest rukojmích, kteří se měli vrátit živí, se vrátilo v rakvích," dodaly rodiny s odkazem na měsíce neúspěšných zprostředkovaných jednání mezi Izraelem a palestinským teroristickým hnutím Hamás o propuštění rukojmích výměnou za palestinské vězně a příměří ve válce v Pásmu Gazy.

Válku vyvolal teroristický útok loni 7. října, během nějž ozbrojenci Hamásu a jeho spojenců v izraelském pohraničí pozabíjeli na 1 200 lidí a 251 unesli do Pásma Gazy. Během týdenního příměří na konci listopadu Hamás propustil 105 zadržovaných civilistů většinou výměnou za palestinské vězně, další čtyři propustil ještě předtím. Izraelským vojákům se podařilo z Pásma Gazy osvobodit celkem sedm živých rukojmích, dalších 30 však nalezli mrtvých, včetně šesti mužů po úterní operaci a tří, kteří se snažili uprchnout svým věznitelům a které izraelští vojáci v prosinci zastřelili omylem.

Izraelská vojenská ofenziva si od října podle úřadů ovládaných Hamásem vyžádala v Pásmu Gazy životy více než 40 tisíc Palestinců. Údaj nerozlišuje mezi civilisty a bojovníky Hamásu a jeho spojenců, kterých izraelská armáda podle svého tvrzení zabila přes 17 tisíc. V úzkém pobřežním pásu, kde na území menším než Praha žije 2,3 milionu Palestinců, musela drtivá většina obyvatel opustit své domovy a přežívá ve velmi těžkých podmínkách.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hizballáh zasypal Izrael raketami. Opusťte okamžitě Libanon, vyzývají mocnosti své občany

Tagy:
armáda Pásmo Gazy rukojmí trestná činnost střelná rána trestná činnost, právo a spravedlnost konflikt, válka a mír