Vzdal se a prosil o pomoc, vojáci pak Rusa „prostě střelili do hlavy“, přináší svědectví NYT

Někteří příslušníci bojových skupin tvořených dobrovolníky ze zahraničí se na Ukrajině měli dopouštět násilí na zajatých ruských vojácích. Podle výpovědí bývalých členů zahraničních jednotek docházelo od počátku ruské agrese k porušování Ženevských úmluv, včetně vraždění vzdávajících se bojovníků. Svědectví přinesl americký deník The New York Times (NYT). Z usmrcování zajatců jsou podezřelí také ruští okupanti.

Se svými zkušenostmi z ukrajinského bojiště se s reportéry The New York Times podělil bývalý legionář Caspar Grosse, který působil jako medik v jednotce zvané The Chosen Company (v překladu Společenstvo vyvolených, pozn. aut.). V té sloužilo odhadem 60 legionářů z 12 zemí světa.

ČTĚTE DÁLE: Mohutný požár ropných skladů u ruského Krasnodaru. Záběry po útoku dronů zachycují zkázu

Ačkoliv jednotky složené ze zahraničních bojovníků spadaly pod velení ukrajinských důstojníků, provedení bojových úkolů si legionáři organizovali často po svém. Konkrétně Grosseho skupina sloužila jako úderná jednotka, která mohla vést útoky na nepřátelské pozice. Vojáci z The Chosen Company se tak často dostávali do přímého střetu s ruskými okupanty.

„Viděl jsem zraněného a vzdávajícího se ruského vojáka, jak směsicí lámané angličtiny a ruštiny prosí o lékařskou pomoc,“ vzpomínal Grosse na jeden z incidentů, který se odehrál loni během srpnového večera na východě Ukrajiny. „Přišel k němu jeden můj spolubojovník a vystřelil na něj. Ten Rus se zhroutil. Stále dýchal. Další náš voják do něj střelil znovu. Prostě ho střelil do hlavy,“ popsal německý zdravotník.

V říjnu se pak ve skupinové konverzaci někteří bojovníci jednotky měli podle Grosseho chlubit svými „zářezy“ zajatých Rusů. „V Haagu ničeho nelituji,“ napsal do skupiny jeden z příslušníků pod přezdívkou Andok. Narážel tím pravděpodobně na možné řešení případů Mezinárodním trestním soudem v nizozemském Haagu. Reportéři NYT později zjistili totožnost bojovníka. Na otázku, zda svým vyjádřením odkazoval na zabíjení zajatých vojáků, Andok odvětil, že si dělal legraci.

Zvěsti o vraždění zajatců příslušníky The Chosen Company slyšel i další z bývalých členů jednotky, Američan Benjamin Reed. „Třeba náborář jednotky mi kdysi řekl, že je v pořádku zabíjet válečné zajatce, pokud se nevzdají striktně podle Ženevských úmluv,“ upřesnil Reed. Podle úmluv musí dát voják jasně a jednoznačně najevo svůj úmysl vzdát se. Jeho chování nesmí vyvolávat žádné nejasnosti a nesmí protistranu nijak zpochybňovat, uvádí Ženevské centrum pro kontrolu bezpečnostního sektoru (DCAF).

Bojovníci jedné z mezinárodních jednotek názvem „The Chosen Company“:

Neoficiální velitel jednotky a bývalý příslušník americké Národní gardy Ryan O'Leary podezření z válečných zločinů svých mužů odmítl. „To je jen takové upuštění páry,“ komentoval O'Leary cynicky laděné zprávy ze skupinové konverzace bojovníků.

Někteří z příslušníků skupiny se zúčastnili v řadách armády Spojených států a spojenců válek v Iráku i v Afghánistánu. Mnohdy ovšem nebyli puštěni do přímých bojových operací, upozornil dříve NYT. Pokud by se válečných zločinů dopustil občan Spojených států, mohl by být vyšetřován americkými soudy.

K popravám zajatců dochází i na ruské straně

K vražděním zajatých bojovníků však dochází i ze strany ruských vojáků, upozornili letos v květnu pozorovatelé neziskové organizace Human Rights Watch.

Poukázala na tři případy týkající se nejméně 12 ukrajinských vojáků z prosince minulého roku a letošního února. Incidenty zachytily drony a expertům se podařilo nahrávky ověřit jako pravdivé. Ukrajinští vojáci se podle vyšetřovatelů již neúčastnili bojových akcí a prokázali jasný úmysl kapitulovat, přesto byli usmrceni.

Příkaz k zabití válečných zajatců vzdávajících se vojáků místo jejich zajetí je přísně zakázán mezinárodním humanitárním právem. Jeho porušení je považováno za válečný zločin.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Smrt místo zajetí. Rusové v koncích raději volí sebevraždu, video ukazuje chaos na bojišti

Tagy: