VÍKENDOVÝ RADAR: Tropické počasí se v Česku hlásí o slovo. Kde udeří bouřky a průtrž mračen?

Děti hrající si ve vodě, ilustrační snímek

Počasí (15.6.2024 7:19)

Teploty o víkendu mají atakovat tropickou hranici, předpovídá Český hydrometeorologický ústav. Na některých místech se ale dočkáme ojediněle i silných bouřek, které může provázet krupobití. Podívejte se na RADAR, kde očekávat průtrž mračen. Horké počasí má vydržet i pro příští týden.

Obloha by v sobotu měla být polojasná až skoro jasná, v průběhu dne by však mělo přibývat oblačnosti. Postupně se v části Česka objeví déšť či přeháňky, místy se mohou vyskytnout také silné bouřky. Ty by se měly vyskytnout zejména na východě Čech a na západě Moravy a bude je doprovázet silný vítr, píší meteorologové.

ČTĚTE TAKÉ: Jak se chránit před bleskem? Sednout si na bobek, radí expert a zmiňuje další postupy

„Během dne přinese studená fronta místy přeháňky a déšť, hlavně na Moravu bouřky. V noci bude pršet hlavně v jihovýchodní polovině našeho území,“ sdělila ve vysílání CNN Prima NEWS Jana Hujslová, meteoroložka ČHMÚ.

Bouře mohou být doprovázeny kroupami a přívalovými srážkami, kdy by mělo napršet až 30 milimetrů. Podle Hujslové v případě opakovaných bouřek a deště může lokálně spadnout až 70 litrů vody na metr čtvereční. Nejvyšší denní teploty by se měly pohybovat mezi 23 a 28 stupni Celsia.

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii.  Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Deštivé bude také nedělní ráno, a to zejména na Moravě a ve Slezsku. V průběhu dne oblačnosti ubude a přeháňky budou pouze občasné. Maximální denní teploty dosáhnou hodnot mezi 21 a 25 stupni Celsia.

V pondělí bude polojasno až skoro jasno, v Čechách se večer mohou objevit ojedinělé bouřky. Teplotní maxima se dostanou k 25 až 29 stupňům Celsia.

Třicetistupňovou hranici by měly teploty přesáhnout v úterý. V maximech by mělo být až 32 stupňů Celsia. Kromě toho bude skoro jasno až polojasno s ojedinělým deštěm či bouřkami. Ještě tepleji by mělo být ve středu. Rtuť v teploměrech by měla v maximech ukazovat až 34 stupňů.

Silný vítr na vrcholech hor

Silný vítr v sobotu zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Spodní úsek lanovky z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu zůstal v provozu. Lanovka může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině, uvedli vlekaři na webu lanovky. Podle dat z měřicí stanice Poštovny Anežka na vrcholu nejvyšší české hory měl v sobotu ráno vítr v nárazech rychlost až kolem 80 kilometrů v hodině.

Situace se během dne může změnit. Provoz ostatních lanovek v Krkonoších vítr neomezil. Teplota se na vrcholu hory pohybovala kolem devíti stupňů Celsia, pocitová teplota byla kvůli větru kolem čtyř stupňů. V údolích bylo tepleji, například v Peci pod Sněžkou bylo 17 stupňů.

Na hřebeny Krkonoš se mohou lidé dostat o tomto víkendu také lanovkami ze Špindlerova Mlýna na Medvědín a na Pláně, z Janských Lázní na Černou horu, z Pece pod Sněžkou na Hnědý vrch, z Velké Úpy na Portášky, z Herlíkovic na Žalý a z Harrachova na Čertovu horu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Češi by se u moře mohli setkat s výhní téměř 50 °C. Jih straší pekelná předpověď

Tagy: