Tereziánské léto vtrhlo do Česka. Kde se vzalo a liší se nějak od toho babího?

Babí léto

Babí léto je tady

V posledních dnech panuje v České republice proměnlivé počasí. Nyní se ale začíná oteplovat, a proto se mluví o takzvaném babím létě. Objevují se ale i další pojmy jako například tereziánské a indiánské léto nebo šimonská chladna. Názvů, většinou odvozených od kalendářních jmen, je celkem hodně. Jaké povětrnostní podmínky skrývají?

Se začátkem podzimu se pojí takzvané babí léto, tedy období déle trvajícího suchého, slunečného a teplého počasí. Tento jev se vyskytuje na evropském kontinentu a podle informačních stránek Českého hydrometeorologického ústavu ho lze rozdělit do menších úseků podle starých lidových názvů.

Mariánské léto

Mariánské léto je označení pro období od poloviny první zářijové dekády až po dny na jejím konci. Je charakteristické výraznější teplotní amplitudou, tedy rozdílem mezi nejvyšší a nejnižší teplotou. Dny však bývají převážně slunečné.

Ludmilsko-matoušské pozdní léto

Na mariánské léto navazuje další část babího léta, které se označuje jako ludmilsko-matoušské pozdní léto. Datuje se od dnů na konci první zářijové dekády až po dny v polovině poslední zářijové dekády a je charakteristické velmi nápadnými teplotními výkyvy v dlouhodobém průměru teplot.

Svatováclavské léto

Jak již název napovídá, svatováclavské babí léto, neboli léto svatého Václava obvykle nastupuje ve dnech v polovině poslední zářijové dekády a trvá až po dny kolem poloviny první říjnové dekády.

Tereziánské léto

Další částí babího léta je léto svaté Terezie neboli tereziánské babí léto. Datuje se od poloviny první říjnové dekády až po dny na přelomu druhé a třetí dekády října. Pro tereziánské léto je charakteristické, že je z důvodu zkracujícího se dne doprovázeno hustými ranními a večerními mlhami a kratší dobou slunečního záření, což má za následek zvyšující se četnost mrazů.

Šimonská chladna

Ve dnech na přelomu druhé a třetí říjnové dekády až po poslední dny října se v dlouhodobém průměru dostavuje výrazně chladnější počasí. Podle starých lidových označení jde o období, kterému se říká šimonská chladna. V této době začíná již povětrnostně méně příznivý podzim, který se vyznačuje zvýšeným výskytem sychravých, chladných a větrných dnů, nočních mrazů, mlh a jinovatek.

Léto Všech svatých

Podle dlouhodobého průměru vývoje počasí dochází většinou na konci října k oteplení a šimonská chladná vystřídá nové období, kterému se lidově říká malé babí léto, malé léto nebo také léto Všech svatých. Toto období se většinou datuje od posledních říjnových dnů až po dny na konci první listopadové dekády. Je pro něj příznačné teplé mlhavé počasí a přes den, po rozpuštění ranních mlh a nízké oblačnosti, i slunečné počasí. Tímto obdobím se část roku zvaná babí léto uzavírá.

Indiánské léto

Dalším pojmem, se kterým se lidé mohou v předpovědích počasí setkat, je takzvané indiánské léto. Jde o pojem, který se používá zejména v Severní Americe a znamená totéž co babí léto pro Evropany.

Tagy: