Na střední školy lze jít bez zkoušek. Termín maturit se kvůli koronaviru může posouvat

Maturita

Jak v pondělí vypadal návrat žáků do škol?

Na čtyřleté maturitní obory středních škol v Česku nebudou na jaře 2021 povinné jednotné přijímací zkoušky. Ministerstvo školství s ohledem na současnou pandemii koronaviru rozhodlo, že ředitelé středních škol budou moct uchazeče přijímat jen na základě vlastních přijímacích zkoušek školy, případně zcela bez zkoušek. V případě nepříznivého vývoje epidemie COVID-19 se na jaře 2021 může změnit termín konání maturit.

Na víceletá gymnázia by se ale měly státní přijímací zkoušky konat jako obvykle včetně dvou termínů, které se podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) mohou posunout. „Na osmiletá a šestiletá gymnázia bude jednotná státní přijímací zkouška zajištěná Cermatem tak, jak jsou všichni zvyklí,“ uvedl pro CNN Prima NEWS ministr.

V případě čtyřletých gymnázií a středních škol má jejich vedení možnost výběru: „Dáváme školám možnost, aby si vybraly, zda chtějí udělat jednotnou státní přijímací zkoušku, nebo si zajistí pouze školní. Pokud následně zjistí, že nemají převis, tak mohou od zkoušky úplně upustit.“

Přihlášky k talentovým zkouškám nejpozději 30. listopadu

Kvůli současné epidemii nemoci COVID-19 ministerstvo školství také na začátku roku prodlouží období talentových zkoušek na střední školy. Na umělecké obory a konzervatoře se budou konat od 4. do 31. ledna, zatímco původně mělo být jejich období v lednu asi o polovinu kratší.

V případě sportovních gymnázií se termíny talentových zkoušek prodlouží do 31. března. Původně se tam tyto zkoušky měly konat od 4. ledna do 15. února. Zájemci o obory s talentovou zkouškou mohou odevzdat přihlášku nejpozději dnes 30. listopadu.

Jednotné přijímací testy, které organizuje Cermat z češtiny a matematiky, se mají konat na čtyřleté obory 12. a 13. dubna, na víceletá gymnázia 14. a 15. dubna. Školní přijímací zkoušky mohou být na maturitní obory od 12. do 28. dubna. O tom, zda ve škole budou jednotné přijímací zkoušky, nebo ne, budou moct ředitelé podle ministerstva rozhodnout do 8. března na základě počtu podaných přihlášek na školu. Uchazeči se mohou na školy hlásit do 1. března.

V případě nepříznivého vývoje pandemie koronaviru se na jaře může změnit termín konání maturitních zkoušek. Redukci jakékoli části maturitní zkoušky ale ministerstvo školství nepředpokládá. S ohledem na to, že se žáci letos na jaře i na podzim kvůli epidemii učili několik týdnů z domova, chce ministerstvo mimo jiné zpřístupnit větší počet maturitních testů z minulých let.

„V červnu byl schválen zákon, který maturantům ponechává možnost volby mezi matematikou a cizím jazykem. Stát si ponechává v tomto formátu pouze didaktické testy. V otázce obsahu a termínu maturitních zkoušek počítáme, že budou takové, jaké byly na začátku roku vyhlášeny,“ dodal Plaga.

Do 1. prosince se studenti musejí přihlásit k maturitám

Státní maturitní testy se mají konat od 3. do 7. května. Školní maturity mohou být podle vyhlášky ministerstva od 16. května do 10. června, jejich konkrétní termíny určují ředitelé škol. Písemné zkoušky, slohy z češtiny a cizích jazyků a praktické maturitní zkoušky mohou podle vyhlášky začít od 1. dubna. Studenti se mohou k maturitě přihlásit do 1. prosince.

Letos na jaře se kvůli epidemii koronaviru posunul termín maturit z dubna a května na červen. U státní maturity se navíc zrušily slohové práce z češtiny a cizího jazyka. Státní část maturitní zkoušky se pak skládala z didaktických testů a ústní zkoušky.

Tagy: