Testování 200 tisíc učitelů a vychovatelů začne 4. prosince, potvrdil Blatný

Jan Blatný

Tisková konference ministra zdravotnictví

Datum plánovaného testovaní učitelů a vychovatelů antigenními testy potvrdil ministr zdravotnictví Jan Blatný na páteční tiskové konferenci. Začne 4. prosince, bude dobrovolné a nechat se testovat může okolo 200 tisíc lidí.

„Uvažujeme o tom, že začne 4. prosince, bude dobrovolné a bude nabídnuto všem pedagogickým pracovníků, to znamená, že i vychovatelům. Otestovat se může asi 200 tisíc lidí. Základem pro testování budou stávající odběrová místa nemocnic obohacená o odběrová místa armády a hasičských sborů,“ uvedl Blatný.

Ministr předpokládá, že na testování bude stát potřebovat zhruba 70 milionu korun. To je podle Blatného zlomek toho, co už stálo testování dražšími PCR testy. Zdravotnickým zařízením, která budou pedagogy testovat, pojišťovny proplatí 350 korun za test, z toho 150 korun za jeho pořízení a 200 korun za provedení.

Zdravotnická zařízení s odběrovými místy si podle Blatného budou muset testy objednat sama, ministerstvo o centrálním nákupu neuvažuje. Dostanou ale od ministerstva doporučení týkající se parametrů testu a toho, jak by mělo testování vypadat. Odběrová místa pro antigenní testování budou mít kapacitu asi 40 tisíc testů denně.

Tagy: