Těžařské OKD chybí horníci, do dolů se lidem nechce. Firma zoufale hledá i v Polsku

Firmě OKD chybí stovka zkušených horníků.

Firma OKD potřebuje nutně sehnat 100 horníků, jenže pod zem se nikomu nechce. Proto se společnost snaží do karvinských dolů nalákat pracanty z Polska. V posledních letech se přitom zavírala jedna šachta za druhou a horníci dostávali výpovědi. Jenže uhlí se nakonec bude na Karvinsku těžit ještě celé dva roky.

„Jsi horník a hledáš práci?“ zní z polských novin, rádií i sociálních sítí, kde se OKD snaží „lovit“ nové zaměstnance. V Česku se do dolů nikdo nehrne, přestože například horníci-raziči vydělají až 70 tisíc měsíčně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na rozhraní dvou světů: Zámek Jezeří obklopují lesy i lom. Těžba uhlí se mu málem stala osudnou

Firma se snaží nedostatek mužů řešit finančními bonusy. „Raziči získávají náborový příspěvek 40 tisíc korun. S náborem mohou pomoci i samotní zaměstnanci. Za doporučení kolegy při splnění podmínek získají 20 tisíc korun a dalších 30 tisíc mohou získat v soutěži náborářů,“ sdělila CNN Prima NEWS mluvčí společnosti Barbora Černá Dvořáková.

OKD potřebuje zkušené horníky, kteří už mají něco za sebou. Zaučení totiž trvá celý rok. A ani v Polsku není OKD úplně úspěšné, mnoho tamních mužů totiž neprojde vstupní prohlídkou. Polští zaměstnanci navíc pro firmu přinášejí i specifické problémy. „Po pár týdnech nám zase odcházejí, možná najdou práci v Polsku. Nejsme schopni je kontrolovat, když mají nemocenskou, protože v Polsku je jiný systém,“ vysvětlil redakci ředitel provozu David Hájek.

Vedení dolů kvůli postupnému úbytku horníků muselo snížit počet zaměstnanců v kolektivech rubání, i když už letos 100 lidí nabralo. Jenže to nestačí a další stovka nových havířů je zřejmě v nedohlednu. Letos chce přitom OKD vytěžit přes milion tun uhlí a v následujících dvou letech dohromady přes dva a půl milionu.

Tagy: