Pryč s očkovacími nácky. Lidé demonstrovali proti restrikcím v Rakousku, Itálii i Německu

Tisícovky lidí v sobotu v ulicích Vídně protestovaly proti všeobecnému povinnému očkování proti covidu, které chce od února zavést rakouská vláda. Davy vyzývaly k její demisi, informovala agentura Reuters. Mnoho lidí demonstrovalo proti přísným restrikcím také v italských městech či v německém Freiburgu.

„Vláda musí odejít,“ provolávali lidé na jedné z manifestací v centru Vídně. Podobné demonstrace se v rakouské metropoli konají prakticky každou sobotu. Příští týden mají o povinném očkování hlasovat poslanci. Téma však polarizuje společnost. Mezitím v Rakousku tento týden vystřelily počty nově nakažených až na úterních rekordních 17 006.

Vláda ohlásila povinné očkování pro všechny už loni v listopadu. Rakousko se tak stalo první evropskou zemí, která se k takovému kroku rozhodla. Podle aktuálního průzkumu magazínu Profil je však 51 % Rakušanů proti povinnému očkování od února a 34 % je proti povinnému očkování obecně. 17 % dotázaných by ještě počkalo. Povinné očkování od 1. února podporuje 45 % Rakušanů.

Očkování jako obranný štít

Průzkum rovněž ukázal, že lidovou stranu (ÖVP) kancléře Karla Nehammera a opoziční sociální demokraty nyní podporuje shodně kolem 25 % lidí, pravicově populistická svobodná strana (FPÖ) by v případě konání voleb získala 20 % hlasů a vládní Zelení a opoziční liberálové z NEOS po 11 procentech.

Nehammer v sobotu oznámil, že po negativním testu mohl opustit domácí karanténu, v níž byl kvůli koronavirové infekci. „Jsem rád a je mi úlevou, že infekce u mě proběhla bez příznaků a omezení. Posilující očkování bylo mým ochranným štítem proti těžkému průběhu, prosím opravdu všechny lidi, aby využili možnosti posilujícího očkování,“ vyzval kancléř.

Od propuknutí pandemie na počátku roku 2020 testy v devítimilionovém Rakousku prokázaly více než 1,4 milionu koronavirových infekcí a téměř 14 tisíc úmrtí souvisejících s covidem.

Zdravotnická diktatura

Po několikatýdenní pauze se sobotní protestní akce proti restrikcím a vyžadování potvrzení o očkování či prodělání covidu konaly také v Itálii. Mnoho lidí se podle agentury APA shromáždilo před Lateránskou bazilikou v Římě k demonstraci proti povinnosti očkování a zelenému pasu. Demonstranti skandovali slogany proti „zdravotnické diktatuře“ a nesli transparenty s nápisy jako „Pryč s očkovacími nácky“.

V Miláně svolal demonstraci proti očkovací povinnosti politik Gianluigi Paragone z protestního hnutí Italexit. Pozván byl i francouzský virolog Luc Montagnier, který v roce 2008 dostal Nobelovu cenu za lékařství a díky odmítání vakcín proti covidu je miláčkem odmítačů. „Ruce pryč od dětí,“ provolávali mimo jiné demonstranti v severoitalském městě. Protestu se zúčastnili i policisté a vojáci, kteří byli propuštěni ze služby kvůli odmítání očkování. To je od minulé soboty povinné pro všechny Italy starší 50 let.

Kromě toho v Itálii od 10. ledna platí velmi přísná pravidla pro neočkované. Bez dokladu o podání vakcíny proti covidu nebo prodělání této nemoci v posledním půlroce lidé nesmějí do restaurací, kin, divadel, do tělocvičen, muzeí ani do veřejné dopravy.

Několik tisíc podporovatelů a odpůrců protiepidemických pravidel v sobotu vyšlo do ulic Freiburgu na jihozápadě Německa. Do průvodu kolem centra města se podle policie zapojilo na 6 000 odpůrců protikoronavirové politiky. Demonstrace osob s opačným smýšlením v centru Freiburgu se zúčastnilo na 2 500 lidí. Policie mimo jiné dohlížela na to, aby oba tábory zůstaly oddělené.

Tagy: