Tisíce tradičních kraslic na jednom místě. Najdete je v galerii v Libotenicích

Možností, jak ozdobit velikonoční kraslice, je nespočet. Víte ale, jak vypadají tradiční techniky jejich zdobení? Pokud ne, odpověď najdete v Galerii kraslic v Libotenicích na Litoměřicku, kde už 20 let vystavují tradičně zdobené kraslice.

Slámové, škrábané, reliéfní. Ať už si představíte zdobené velikonoční kraslice na jakýkoli způsob, je velká pravděpodobnost, že v Galerii v Libotenicích je mají. „Máme reliéfní zdobení, to je zdobení voskem. Vosk se nanáší na špendlíkovou hlavičku. Máme vyškrabované kraslice. Malířky si většinou vybírají vzory z krojů a ty pak přenášejí na kraslice. Dále je tu batika, olepování slámou a taky jezerní sítina. To je duše z trávy, která roste na kyselých půdách,“ vyjmenovává jednotlivé druhy technik Olga Hovorková, předsedkyně Asociace malířů a malířek kraslic ČR.

ČTĚTE TAKÉ: Palác Liebieg v Liberci: V luxusní budově stála první garáž v českých zemích

Kraslic mají v libotenické galerii zhruba devět tisíc. K vidění je ale vždy jen část. V pořadu Prima Česko Olga Hovorková vysvětluje, proč tomu tak je: „Měním to co půl roku, protože těm kraslicím nesvědčí sluneční světlo. Tak je schovám a zase vystavím jiné, aby nám nevybledly.“

Kraslice od Dany Zátopkové

Kraslice vystavují i na různých výstavách po celém Česku a také ve světě. Všechny pochází z rukou členek Asociace malířek a malířů kraslic. Každý z členů musí jako takzvané zápisné poslat minimálně šest kraslic zdobených právě tradiční technikou. Asociace má v současnosti přes 200 členů. Snad nejznámější členkou byla olympijská vítězka Dana Zátopková. A právě kraslice, které galerii věnovala, jsou místním pokladem, který správci střeží jako oko v hlavě. Nám je ale ukázali. „Ona jich moc neměla, říkala, že Emil je vždycky rozdal,“ říká Olga Hovorková s tím, že olympijská vítězka severočeskou galerii i osobně navštívila. „A my jsme jezdívali za ní. Ona potom už neškrábala, protože říkala, že jí ta škrabadla vzala povodeň.“

Škrábání je poměrně pracná technika, kraslice se nejdřív obarví a pak se na ní pomocí speciálního škrabadla vytváří vzory. „Trvá dlouho. Já třeba dělám čtyři až pět hodin jedno vajíčko. Vzory si i vymýšlím, aby byly trochu jiné. Nic si nepředkresluju, tak jak vajíčko dostanu do ruky, tak to už jde z hlavy,“ vykládá Ludmila Kubálková, členka Asociace malířek a malířů kraslic.

Kurzy zdobení vajec pro všechny

V galerii jednou ročně pořádají i speciální kurzy, ve kterých se zájemci mohou zdobení tradiční technikou naučit. Trvají vždy od ledna do Velikonoc. „Učí se reliéfní zdobení a učili se i zdobení jezerní sítinou, ale bohužel pro nemoc paní lektorky jsme to museli opustit,“ říká Olga Hovorková.

Galerie kraslic nemá pevnou otevírací dobu. Funguje takzvaně na zavolání. Pokud byste si chtěli její expozici prohlédnout, stačí zavolat minimálně den předem a domluvit se na čase. Bez objednání můžete přijít na Velikonoční pondělí. To má galerie otevřeno od 10 do 16 hodin.

Tagy:
Velikonoce kraslice vejce technika galerie malíř Česko Velikonoční pondělí Dana Zátopková okres Litoměřice Libotenice