Ničivé tornádo na Moravě bylo srovnatelné s těmi americkými, říká lovec bouřek

Lovec bouřek Robin Duspara

Lovec bouřek o tornádu na jihu Moravy (zdroj: CNN Prima NEWS)

Tornádo, které ve čtvrtek v noci řádilo na jihu Moravy, je srovnatelné s těmi v USA a rozhodně patří mezi nejsilnější v historii České republiky. Možná jde o zcela nejsilnější v dějinách naší země. Pro CNN Prima NEWS to řekl předseda organizace Lovci bouřek Robin Duspara. Ten také popsal, jak tornádo běžně funguje či jakou může mít rychlost.

Podle Duspary, který se věnuje právě pozorování bouřek, tornád a podobných jevů, mohlo být tornádo na jihu Moravy tím dosud nejsilnějším v dějinách země. Na tom se shoduje s meteoroložkou Janou Hujslovou. „Rozhodně se zapíše do historie jako jedno z nejsilnějších tornád, ne-li nejsilnější,“ řekl ve vysílání lovec bouřek.

Podle něj se jednalo o tornádo F3 či F4 dle Fujitovy stupnice, která hodnotí sílu větrných vírů. Při tomto stupni za sebou můžou zanechat až zničující škody. „Víme, že to bylo tornádo v rámci supercelární bouřkové buňky,“ doplnil Duspara.

Osobně zažil nejsilnější tornádo v USA, ale to čtvrteční z jihu Moravy je podle jeho slov podobného rázu. „Musím konstatovat, že tato včerejší situace byla srovnatelná s těmi, které se odehrávají v Tornado Alley v USA,“ přiznal.

Duspara nicméně neočekává, že by se v blízké budoucnosti mělo něco podobného v Česku opakovat. „Nemyslím si, že budou na denním pořádku. Je to spíše ojedinělý jev,“ dodal lovec bouřek.

Expert: Když přijde tornádo, do sklepa nechoďte

Při blížícím se tornádu, které může ve střední Evropě dosahovat rychlosti až 300 km v hodině, by se podle experta lidé rozhodně měli schovat do místnosti bez oken. „U tornád je především nebezpečí odmršťování různých předmětů. Vrhá velkou rychlostí trosky, které můžou vymlátit okna,“ zmínil předseda spolku Czech Thunderstorm Research Association.

Ideální je podle Duspary sejít do nižšího patra domů a ideálně být uprostřed budovy. Do klasického českého sklepa by ale podle svých slov nešel, hrozí totiž, že lidé zůstanou uvěznění pod troskami. „Ve Spojených státech jsou tornádové sklepy, ale v Česku jsou spíše pod domy. Tam ještě více hrozí zasypání troskami,“ dodal Duspara.

Jak vzniká tornádo?

Duspara zároveň ve vysílání CNN Prima NEWS popsal, jak takové tornádo funguje. „Tornádo je rotující vzdušný vír, který vzniká pod základnou bouřkového oblaku při střetu přízemního teplého a výškového studeného vzduchu. Ta tornáda rozdělujeme na supercelární a nesupercelární. Pro ČR byly především tradiční ta nesupercelární, teď ale došlo k tomu supercelárnímu,“ vysvětlil Duspara.

Takové jsou podle něj běžné v USA, ale nikoliv u nás. „U supercelárních tornád dochází k tomu, že vzniká tzv. supercela, což je mohutná bouřková buňka, která rotuje okolo své vertikální osy, jejíž část tvoří mezocyklona. To je část, která nasává teplý vzduch,“ doplňuje lovec bouřek.

Část zmíněné mezocyklony se následně vsune pod bouřkový oblak. „Pokud je to proudění dostatečně silné, tak z toho může vzniknout oblačná nálevka čili rotující vír. Ten, když se dotkne země, tak můžeme hovořit o tornádu,“ dodal Duspara.

Tagy: