Zajímá vás mzda kolegy? Zveřejňování platů si firmy i zaměstnanci pochvalují

Lidé na pracovišti

Podniky zveřejňují výši platů

Zajímalo by vás, jakou mzdu bere váš kolega nebo kolegyně v práci? Přibývá firem, u kterých je zcela běžné, že je výše mezd jednotlivých lidí veřejnou informací. A někde si dokonce sami zaměstnanci rozhodují o rozdělení výše odměn.

Pokladní v Mostě má stejně jako ta v Praze – u většiny firem v Česku něco nepředstavitelného. Přibývá ale výjimek. „Jednotlivé pozice jsou na stejné hierarchii oceněné stejnou výší mzdy,“ uvedl manažer komunikace DM drogerie Jiří Peroutka. Muži i ženy berou na stejné pozici stejně. Bez ohledu na to, zda jsou v práci první den anebo dvacet let.

Ve firmě Etnetera může každý zaměstnanec kdykoli zjistit, jakou mzdu bere jeho kolega, je to totiž veřejná informace. Sami zaměstnanci také rozhoduji i o tom, jak budou rozděleny odměny. „Čistí to vzduch, kolegové nepátrají jeden po druhém, kolik berou a jaké dostali odměny. Je to jasné, a hlavně vždycky po zásluze,“ podotýká mluvčí firmy Rita Gabrielová.

A podobně to vnímá i společnost Lidl. „Mezi zaměstnanci není žádné pnutí, protože konkrétní člověk ví, kolik na dané pozici vydělává, a tím pádem ví, kolik vydělává kolega,“ uvedl vedoucí komunikace Tomáš Myler. Výsledkem jsou produktivnější a spokojenější zaměstnanci, firmám se i lépe daří takové pozice obsazovat novými lidmi.

Trend budoucnosti

„Častější otevřenost ve mzdách je v technologickém sektoru, kde je i extrémní nedostatek lidí,“ přiblížil datový analytik LMC provozující portál jobs.cz Tomáš Ervín Dombrovský. Podle lidí, které redakce CNN Prima NEWS oslovila, by zveřejňování výše mezd jejich kolegů pomohlo se srovnáním. Jiní však míní, že když jsou se svou prací spokojení, tak je plat kolegů nezajímá.

Odboráři však mají jasno. Podle nich je zveřejňování mezd trendem, který nás v budoucnosti čeká. „Někteří hovoří o tom, že Česká republika do toho ještě nedorostla – že závist je ve skutečnosti daleko větší, než by měla být. Ale myslím si, že se s tím vypořádáme jako v cizině,“ podotkl odborář Bohumír Dufek. Třeba na Slovensku musí každá firma povinně zveřejňovat nástupní mzdy.

Vyhlášení války levné práci bývá tématem skoro každých voleb. Přitom právě mzdová transparentnost by mohla být dobrým nástrojem. Zaměstnanec ví, jaké je cena jeho práce na trhu, a při vyjednávání o své mzdě se nebude podceňovat.

Tagy: