Krutý trest za spolupráci s Rusy. Ukrajinci se v osvobozeném Chersonu mstí kolaborantům

Ukrajinci v Chersonu se vypořádávají s proruskými kolaboranty.

Válka na Ukrajině (10.11.2022 9:00)

Ukrajinci po osvobození Chersonu mají plné ruce práce se znovuzavedením pořádku ve městě. Většina místních obyvatel ukrajinskou armádu s radostí vítá, ale jsou i tací, kteří se museli zhrozit. Někteří z obyvatel Chersonu totiž aktivně spolupracovali s ruskými silami. S těmito údajnými kolaboranty se nyní Ukrajinci snaží vypořádat po svém.

Odchod ruských vojsk si evidentně nemohla přát třeba dvojice Ukrajinců, kteří údajně kolaborovali s nepřítelem. Fotograf agentury AP pořídil snímky, na nichž ukrajinští vojáci dvojici přivázali ke sloupům a místní obyvatelé se na ně mohou chodit dívat.

Podobným způsobem se Ukrajinci před časem snažili vypořádat s těmi, kdo se dopouštěli rabování. „Šli jsme do rozbitého supermarketu. Něco jsme tam vzali a policie nás přivázala,“ popsal již před několika měsíci CNN Prima NEWS jeden z pachatelů. Jeho obličej byl celý od krve, což naznačuje, že zatčení zřejmě neproběhlo nenásilnou formou.

Cherson byl sice osvobozen a okupanti se stáhli na východní břeh řeky Dněpr, ale to neznamená, že ve městě žádné ruské síly nejsou. Odhaduje se, že Rusko v oblasti, kterou Ukrajinci již mají pod kontrolou, nechalo až tisíce vlastních vojáků. Ukrajinští vyšetřovatelé již mnohé objevili. Rusům nepomohlo ani převlečení za civilisty. Mnohdy si totiž u sebe ponechali ruské doklady, což Ukrajincům usnadnilo práci.

Ukrajinci zároveň v Chersonské oblasti přišli na více než 400 ruských válečných zločinů. Stále nacházejí zemřelé vojáky i civilisty, uvedl prezident Volodymyr Zelenskyj. Oblast je podle něj ve špatném stavu, ale slibuje zlepšení situace. „Snažíme se obnovit komunikace, internet, televizi. Děláme všechno pro to, abychom co nejdříve obnovili dodávky elektřiny a vody,“ popsal.

Rusové oblast kompletně zaminovali

Velký problém pro obyvatele Chersonu a celého regionu je fakt, že ustupující Rusové oblast takřka kompletně zaminovali. „Vyzývám všechny obyvatele Chersonu, aby byli opatrní a ihned informovali o všech nebezpečných předmětech,“ varoval Zelenskyj s tím, že minimálně jeden pyrotechnik již při odstraňování min zemřel a další utrpěli zranění.

Většina obyvatel Chersonu ukrajinské vojáky vítá. Do ulic vyšli s ukrajinskými vlajkami a s příslušníky ozbrojených sil Kyjeva se objímají. Světem například obletělo dojemné video, na němž se jeden z ukrajinských vojáků rozeběhl ke své babičce, která zde přetrpěla ruskou okupaci.

Cherson byl jediným ukrajinským oblastním městem, které se Rusku od začátku války podařilo dobýt. Ovládají sice také velkou část Záporožské oblasti, ovšem Záporoží i přes pravidelné ruské ostřelování se Ukrajincům podařilo udržet. Rusové pak kontrolují Doněck či Luhansk, ale zde jsou již od roku 2014 proruští separatisté.

Tagy:
válka invaze Rusko Kyjev kolaborace Doněck zrada Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj slavnost Luhansk Dněpr Cherson Chersonská oblast Záporoží ruská invaze na Ukrajinu