Třetí dávka? Nesmysl. V zemích, kde vakcíny chybí, vzniknou ještě horší mutace

Pokud se Spojené státy a Evropská unie rozhodnou pro očkovaní třetí dávkou dříve, než bude vakcína celosvětově dostupná, bude to jako dávat náplast na rozšiřující se ránu. Vyspělé země by proto měly více pomoci těm rozvojovým, kde nemá většina lidí ani první dávku. Pokud se rychle nezačne očkovat například v Africe, mohou tam vzniknout ještě nebezpečnější, rychleji přenosné a infekčnější varianty viru. Varuje před tím Andrea Taylorová z amerického Globálního centra zdravotnických inovací.

Vyspělé země sice plní své charitativní sliby a prostřednictvím mezinárodních organizací exportují část nakoupených dávek vakcíny do rozvojových zemí, stávající tempo ale rozhodně nestačí. Evropská unie, Spojené státy i třeba Spojené království přitom už uvažují o třetí dávce, která by měla imunitu proti koronaviru ještě více posílit. Zejména u rizikových skupin, jako jsou senioři. K tomuto kroku už přistoupil třeba Izrael.

„Pokud se země jako Německo, USA či Velká Británie rozhodují o zavedení posilovacích dávek předtím, než se zajistí, aby všechny skupiny lidí na celém světě měly přístup k prvním dvěma dávkám vakcíny, ten problém ve skutečnosti neřešíme,“ řekla pro web americké televize CNN Andrea Taylorová, která v instituci vede výzkum týkající se globální distribuce vakcín.

„Bude to jako dávat náplast na rozšiřující se ránu. Jako jsme to viděli v jižní Asii, kde se nákaza nekontrolovatelně přenášela a mutace delta opravdu sílila, nic teď nebrání tomu samému v Africe. A je velmi pravděpodobné, že bychom se mohli ocitnout v situaci, kdy tu budeme mít ještě nebezpečnější, přenosnější a více infekční mutace, které vzniknou z šíření v Africe,“ dodala Taylorová.

EU pomohla ve světě z hlavních producentů nejméně

Ze čtyř největších hráčů, kteří vakcíny masově vyrábějí, vyvezla do světa nejméně Evropská unie. Více se činily jak Spojené státy, tak Čína a Indie.

Přestože EU slíbila dávek mnoho, realita v darování je horší. Dokonce i místopředseda Evropské komise přiznal, že unie žalostně zaostává za slibem 200 milionů dávek, které měly rozvojové země dostat do konce roku.

K 2. srpnu EU darovala zatím 7,1 milionu dávek partnerským zemím. A to včetně necelých 1,6 milionu dávek, které do světa unie poslala prostřednictvím agentury COVAX (mezinárodní iniciativa usilující o větší dostupnost vakcín vedená Světovou zdravotnickou organizací, pozn. red.).

ČR poskytne do konce roku darem nejméně 2,39 milionu vakcín. Poputují celkem do 12 zemí, především na Balkán, do Afriky a Asie.

Sto milionů dávek slíbila distribuovat po světě také Velká Británie. To Spojené státy už za dobu vlády prezidenta Joea Bidena poslaly do zahraničí přes 110 milionů dávek vakcíny, většinu právě skrze COVAX. Přestože plánují očkovat i třetí dávku, jsou podle mluvčího Bílého domu za oceánem přesvědčeni, že se to darování vakcín do zahraničí nedotkne.

Přesto je to ale jen kapka v moři. Podle Světové zdravotnické organizace je ve světě potřeba 11 bilionů dávek protikoronavirových vakcín. Pak by mohla pandemie skončit. Zatím COVAX rozeslal do 138 zemí kolem 188 milionů dávek. Tedy zhruba 1,5 procenta.

Tagy: