Třetí vlna? Otevřené školy v kombinaci s Vánocemi, popsal nejhorší scénář Kania

ilustrační foto

INTERVIEW 9.11.2020

Nejhorší scénář je, že školy, stejně jako v září, standardně otevřeme. Opět povolíme volnočasové kroužky a aktivity a v kombinaci s Vánocemi i Novým rokem máme moc pěknou třetí vlnu, uvedl šéf JK Education a provozovatel několika škol Ondřej Kania v pořadu Interview na CNN Prima NEWS. Podle něj se nad tím, co bude po Vánocích, ještě žádný politik veřejně nezamyslel. Proto navrhl, jak by provoz ve školách mohl fungovat i během pandemie.

„Kdy se děti vrátí v plném počtu do škol, mohu jen hádat, ministr školství evidentně dává od situace ruce pryč a záleží na tom, co řekne ministerstvo zdravotnictví. Nejhorší scénář je ten, že školy, stejně jako v září, standardně otevřeme, necháme volnočasové kroužky a aktivity opět povolené a v kombinaci s Vánocemi a Novým rokem máme moc pěknou třetí vlnu,“ uvedl provozovatel několika škol a jeden z nejmladších reformátorů školství v Česku Ondřej Kania.

Ten už v létě varoval, že není možné, aby se do škol v září nahrnuli studenti a žáci ve stejném počtu a ministerstvu školství navrhl několik scénářů, jak školy během pandemie provozovat. „Evidentně nás nikdo nevyslyšel. Interně jsme se vsázeli, já jsem předpokládal, že školy zavřou během čtyř týdnů, takže to vypadá, že jsem se zase o tolik nepletl,“ dodal s nadsázkou.

Upozornil ale, že kdyby byla v českých školách přísnější hygienická opatření, výuka mohla fungovat. „Máme školu i v Bratislavě, kde byly od začátku alespoň povinné roušky ve třídách i ve společných prostorách, a tam jsme žádný případ covidu neměli. Na našich českých školách, kde to povinné nebylo, jsme ale pozitivní měli. Zhruba asi třetí týden v září jsme si uvědomili, že je situace neudržitelná a začali jsme se připravovat na to, že půjdeme znovu do on-linu,“ popsal Kania, který má na svých čtyřech školách zodpovědnost za více než 500 studentů.

Co bude po Vánocích?

Šéf JK Education zároveň upozornil, že otázkou je, jestli se školy do Vánoc otevřou. „Myslím, že čím déle budou zavřené první stupně, tím větší a horší to bude mít důsledky ekonomické i další. To, co pokládám za obrovskou chybu ve veřejné debatě, je, že jsem neslyšel nikoho zamýšlet se, co bude po Vánocích,“ zdůraznil.

Otevírání škol začátkem ledna podle něj může být ideální marketingově i jinak. „Ale když se nad tím zamyslíme z hlediska rizika, tak na Vánoce a na Nový rok miliony lidí začnou migrovat a navštěvovat se, pak přijdou děti do škol a ve školách se to roznese,“ popsal Kania.

Z jeho zkušenosti je často původcem originální nákazy, která se rozšíří do školy, účast na zájmovém nebo mimoškolním kroužku. „Podle mě jediný udržitelný systém je otevřít školy, ale mimoškolní kroužky a aktivity, kde se opatření nedodržují, nechat několik týdnů od otevření škol zavřené, abychom eliminovali riziko, že školy budeme muset zase hned zavřít,“ navrhl.

Polovina dětí ve škole, polovina on-line

Kania už v červenci spolu s dalšími lidmi ze školství navrhoval turnusovou výuku. Tedy že by bylo rozumnou strategií snížit hustotu ve školách. „Například rozdělit třídy na poloviny. Jedna polovina by chodila týden nebo den do školy, druhá měla on-line výuku. Pak by se vyměnily,“ popsal provozovatel čtyř škol.

Ten zároveň upozornil, že v Itálii po těžké první jarní vlně, turnusová výuka funguje. „Každá oblast si tam může určit, jestli na turnusovou výuku přistoupí. V Německu zase platí ve školách přísná hygienická opatření a pro Němce je přirozené, že je berou vážně a skutečně je dodržují,“ vyjmenoval Kania. Ten zároveň dodal, že Česká republika v druhé vlně skoro celý svět předběhla, ale ostatní země ji dohánějí. Například ve Francii se v pátek objevily zprávy, že by školy mohli zavřít také.

Kania v pořadu Interview popsal i to, jak v současné době probíhá v Česku distanční výuka nebo jaký je rozdíl mezi státními a soukromými školami, který se podle něj kvůli pandemii stále více prohlubuje. Více v přiloženém videu.

Rozhovor Lucie Hrdličkové s Ondřejem Kaniou si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: