Vedra straší i české trhovce: Veterinární správa odhalila problémy při pětině kontrol

Inspektoři si na farmářských trzích posvítili i na vejce.

Kontroly na farmářských trzích

Vysoké letní teploty znamenají i vyšší počet kontrol farmářských trhů. Veterinární správa na nich sleduje masné a mléčné výrobky nebo vejce. Zaměřuje se na správnou skladovací teplotu. Letos už veterináři zjistili pochybení při téměř pětině kontrol.

Na kontrolu farmářských trhů v Praze přizvala veterinární správa i novináře. „Zajímá nás, jak jsou produkty uloženy, zda jsou dostatečně chráněny, zda jsou uloženy při dostatečných teplotách,“ vysvětlila šéfka pražské veterinární správy Kateřina Březinová.

ČTĚTE TAKÉ: Oblíbený český řetězec zavře několik svých prodejen. Není mezi nimi i ta vaše?

Kontroloři narazili například na mírně zvýšenou teplotu skladování kuřecího masa. „Domluvili jsme se s paní, že to dochladí,“ uvedla veterinární inspektorka Kateřina Hublová pro CNN Prima NEWS.

Jinak byla ovšem inspekce spokojená, stejně jako samotná prodavačka. „Letos už jsme měli kontrolu čtyřikrát. Takže chodí hodně,“ řekla prodavačka Františka Kaizrová CNN Prima NEWS.

Inspektoři si na farmářských trzích posvítili i na vejce. Pokud má prodejce více než pět set nosnic, musí se provádět i vyšetření na salmonelu. „Paní má vejce v chladícím boxu, kde jsme naměřili 18,1 °C po odečtení odchylek. Vejce jsou do 18 °C, ale to je úplně zanedbatelné,“ podotkla Hublová.

Veterinární správa udělá každý rok zhruba 400 kontrol farmářských trhů. Nejvíce právě v hlavním městě. „Nejzávažnějším prohřeškem je klamání spotřebitele, kdy se to zboží nabízí jinak, než je jeho původ,“ zmínila ředitelka veterinární správy.

Stánkařům při prohřešku hrozí podle zákona o potravinách pokuta až 50 milionů korun. Takový extrém ovšem není běžnou praxí. Standardně se sankce pohybují okolo desíti tisíc korun.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zaměstnanci pražského letiště získají extra odměnu. Kolektivní vyjednávání bude v září

Tagy: