Turek k migračnímu paktu: Rakušan úplně selhal. Už nebudeme rozhodovat, kdo u nás bude žít

Lídr eurokandidátky Přísaha a Motoristé sobě Filip Turek

Peksa a Turek debatovali ohledně migračního paktu

Zásadním problémem migračního paktu je, že bychom se nadobro vzdali možnosti na národní úrovni rozhodovat o tom, kdo u nás bude, nebo nebude žít. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl lídr eurokandidátky Přísaha a Motoristé sobě Filip Turek a dodal, že se jedná o absolutní selhání ministra vnitra Víta Rakušana a s ním i vlády. Vyzývá, abychom proti němu jako Česko bojovali všemi možnými prostředky.

„Naši politici se zbláznili a Rakušan společně s naší vládou udělal nedozírnou chybu, za kterou budeme velmi tvrdě platit,“ zdůraznil Turek s tím, že jedinou cestou, jak z migračního paktu vycouvat, je použít právo veta.

ČTĚTE TAKÉ: Rakušan podcenil situaci a nahrál dezinfo scéně, kritizují členové pětikoalice kvůli migraci

To ale europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti) vyloučil. „Na migrační pakt, respektive na všechny záležitosti týkající se vnitřní bezpečnosti, se žádná jednomyslnost, a tudíž právo veta, nevztahuje,“ vysvětlil a doplnil, že se v těchto případech rozhoduje kvalifikovanou většinou.

S tím, že by se této iniciativě nedalo odporovat, Turek nesouhlasil. „I polský premiér Donald Tusk, který je velmi proevropský, říká, že Polsko bude proti migračnímu paktu bojovat. Takže jakákoliv iniciativa, která půjde proti, je něco, co bychom měli podpořit,“ sdělil.

Lídr eurokandidátky Přísaha a Motoristé sobě se opřel také do ministra vnitra Víta Rakušana, jehož tvrzení o výjimce pro Českou republiku označil za lež a dezinformaci. „My jsme si vyjednali možnost poprosit v Evropské unii o to, aby bylo akceptováno, že u nás je mnoho uprchlíků z Ukrajiny. Ale je tam přes deset velmi zásadních podmínek, které bychom museli splňovat, a rozhodně to neznamená, že tam automaticky je nějaká výjimka,“ zdůraznil.

Peksa souhlasil, že Rakušan mluvil o výjimce „trošku nadšeněji“, než by odpovídalo realitě. „Nicméně je třeba připomenout, že Česká republika je jedním z těch států, které těží z výhod společného Schengenského prostoru a má dobrý důvod, aby drobným finančním příspěvkem přispěla na to, aby fungoval,“ dodal.

Celý rozhovor s lídrem eurokandidátky Filipem Turkem a europoslancem Mikulášem Peksou (Piráti) si můžete poslechnout ve videu výše.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Lepší zaplatit, než tu mít nechtěné běžence, říká ministr Dvořák. Řeči o stopnutí migrace jsou lži

Tagy: