Tvrdý boj o šéfa Sněmovny. Kdo může hrát po volbách zásadní roli při výběru premiéra?

Po volbách může mít zásadní roli předseda Sněmovny. První dva pokusy na výběr premiéra má hlava státu. Pokud jsou však neúspěšné, třetího premiéra navrhuje právě šéf dolní parlamentní komory. A i když tuto pravomoc málokdy využije, tentokrát by nemuselo jít jen o formalitu. Proto se o funkci předsedy poslanců čeká velký boj.

Třetí pokus na sestavení vlády dává předseda Sněmovny. Takový scénář by mohl přijít na řadu třeba v případě, pokud by prezident Zeman dvakrát pověřil sestavením kabinetu šéfa hnutí ANO a Andrej Babiš by ani v jednom případě neuspěl. O post předsedy Sněmovny tak může být nebývalý zájem.

Některé strany už mají představu, koho by do čela dolní komory nominovaly. Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek CNN Prima NEWS řekl, že ve funkci bude chtít hnutí udržet dosavadního předsedu Radka Vondráčka.

Piráti počítají, že by do vedení Sněmovny chtěli opět protlačit současného místopředsedu dolní komory Vojtěcha Pikala. „Uvidíme, jak dopadnou volby a jestli budeme mít šanci na předsedu,“ řekl k tomu CNN Prima NEWS Pikal. Otázkou je, jestli by Pikala podpořili i poslanci STAN, kteří jsou s Piráty v koalici. „Zatím jsme to neřešili, do voleb se o tom ale ještě budeme bavit,“ řekl CNN Prima NEWS šéf STAN Vít Rakušan.

ČSSD podle lídra strany Jana Hamáčka o obsazení vedení Sněmovny zatím nepřemýšlí. „Soustředíme se teď na volby,“ sdělil redakci Hamáček.

Jestli by o post předsedy Sněmovny stál dosavadní místopředseda a lídr SPD Tomio Okamura, není jasné. „SPD bude usilovat nikoliv o koryta, ale o prosazení našeho programu,“ uvedl Okamura.

O post předsedy Sněmovny chce zabojovat koalice Spolu, konkrétně ODS. „Kdo zná Ústavu, tak ví, že třetí pokus má v rukou předseda Poslanecké sněmovny. Pokud uspějeme ve volbách a budeme mít s našimi partnery většinu, tak budeme o tu funkci stát. Může být mimořádně důležitá,“ konstatoval pro CNN Prima NEWS šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Konkrétní jméno ale říct nechtěl. „Jako předseda klubu mám tip, ale ještě to nemáme projednané. Ale musíme o tom přemýšlet. Po volbách se musí ustavit Sněmovna a bez předsedy to zkrátka nejde. Každopádně stejně nejvíc záleží, jak dopadnou výsledky. Ale my nebudeme zaskočení,“ zdůraznil Stanjura.

Předsedou Sněmovny by se podle něj měl stát někdo, kdo není v dolní komoře nováčkem a dobře zná legislativní proces. Na post se tak nabízí například šéf ústavně-právního výboru a sněmovní matador Marek Benda. Mezi viditelné poslance ODS patří také Martin Kupka, Pavel Žáček či Pavel Blažek.

Jednání se mohou zadrhnout na měsíce

„V roce 2006 se předseda Sněmovny volil několik měsíců, a do té doby nemůže skončit ustavující schůze Sněmovny a nemohou se projednávat zákony,“ připomněl Stanjura povolební krizi před 15 lety. Po volbách v roce 2006 trvalo dva měsíce, než se zvolil předseda Sněmovny. Miroslav Vlček z ČSSD tehdy zvítězil až v sedmé volbě.

Předseda Sněmovny se volí tajně na ustavující schůzi po volbách. Na jménu se mohou politické strany předem dohodnout. Pokud toho ale nejsou schopny, čeká poslance „bojové“ hlasování. Jednací řád Sněmovny stanoví, že v prvním kole je předsedou dolní komory zvolen kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů přítomných zákonodárců.

Pokud žádný z kandidátů nadpoloviční většinu hlasů nezíská, koná se druhé kolo. Do něj postupují dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů. Ve druhém kole je zvolen kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců. Pokud ani jeden kandidát nezíská nadpoloviční většinu hlasů, do 10 dnů se musí konat nová volba podle stejných pravidel.

Funkce předsedy Sněmovny může být ještě o to víc klíčová, pokud by prezident nemohl ze závažných důvodů vykonávat svůj úřad, vyčerpal by své pokusy nebo by se jeho funkce uvolnila. Pravomoci hlavy státu se rozdělují mezi tři další ústavní činitele – předsedy Senátu, Sněmovny a vlády. Po volbách je ale nejdůležitější předseda Sněmovny, protože na něj přechází pravomoc jmenovat premiéra.

Tagy: