Tvrdý zásah do rodinných rozpočtů. Co dělat při konci fixace hypotéky?

Zdražování nájemného - ilustrační foto

Mají lidé na hypotéky?

Desetitisíce lidí čekají nepříjemné starosti. Končí jim totiž fixace stávajících hypoték. Půjčky na bydlení přitom zdražují každý měsíc kvůli zásahům České národní banky. Spolu s vyššími cenami záloh za energie se tak může pro řadu domácností jednat o citelný zásah do rodinných rozpočtů. Banky svým klientům proto radí, aby začali řešit konec fixace i několik měsíců předem.

Centrální banka svým bojem proti inflaci komplikuje život mnoha domácnostem. Zvyšuje totiž základní úrokové sazby, aby potlačila další přilévání peněz do ekonomiky. Na rozhodnutí bankovní rady ale musí reagovat také banky, které taktéž zvyšují úrokové sazby. A to jak na spořících účtech, tak i u hypoték.

Zatímco minulý rok mohli zájemci o bydlení získat úrokovou sazbu pohybující se okolo dvou procent, poslední červencová čísla ukazují průměrnou úrokovou sazbu 6,24 procenta. A jen za poslední měsíc došlo k nárůstu o 0,53 procentního bodu.

Lidé si tak při končící fixaci letos velmi připlatí. A to i o několik tisíc korun měsíčně navíc. Při navýšení záleží na výši sjednané hypotéky. Zatímco při dříve sjednaných 1,7 procentech mohl zájemce o bydlení platit částku 14 700 korun, při průměrných 6,2 procenta se měsíční splátka zvyšuje na 21 800 korun. Spolu s drahými cenami energií se tak může účet za tyto položky pohybovat i v desetitisícových částkách navíc.

Banky proto svým klientům radí, aby začali konec fixace řešit co nejdříve. Současná situace na trhu totiž může nové hypotéky prodražit až o třetinu. „Pokud klienta čeká konec fixace jeho hypotéky, může do velké míry ovlivnit svou budoucí úrokovou sazbu v dalším období fixace ještě předtím, než nastane konec té stávající. Důležité je, aby s bankou začal jednat včas a nečekal, až ho sama kontaktuje s novou nabídkou,“ řekla pro CNN Prima News tisková mluvčí Air Bank Jana Pokorná.

Podle ní se zvýšený zájem o novou fixaci objevuje již několik měsíců před koncem původní. Novou nabídku Air Bank posílá svým klientům 100 dní předem spolu se sazbou, kterou podrží po celou dobu. Doporučuje se proto, aby splácející začali novou fixaci řešit minimálně tři měsíce předem.

Pět rad, co dělat

Pro lidi s končící fixací má banka pět rad. Pokud se vás to týká, měli byste začít vyjednávat o nové podobě fixace včas a aktivně oslovit banku s žádostí o kalkulaci. Zároveň si srovnejte nabídky i v jiných bankách, které hypotéky také poskytují. Doporučuje se také prozkoumat kalkulačky a on-line srovnávače, které nabízejí pohodlný přehled pro novou výši splátky.

Další radou je, aby domácnosti měly flexibilní hypotéku, která se jim přizpůsobí. To znamená, aby v případě nenadálých nákladů existovala možnost odkladu splátky. Radou nakonec je, abyste začali veškeré problémy řešit co nejdříve. To například platí v situacích, kdy nejste schopni hypotéku splácet a spadáte tak do negativních záznamů v registrech.

Také ČSOB vyzývá, aby lidé začali konec fixace řešit co nejdříve. Svým klientům navíc umožňuje snížení či odklad splátek, pokud se ocitnou ve složité finanční situaci. „Obecně by klienti měli svou finanční situaci řešit již v předstihu, tedy v momentě, kdy ještě nejsou v prodlení se splácením,“ řekl mluvčí skupiny ČSOB Patrik Madle.

Skupina také nabízí k hypotečnímu úvěru také pojištění schopnosti splácet. Pokud by domácnosti vypadl příjem, je splátka hrazena právě z uzavřeného pojištění.

V současné době se zatím neukazuje, že by lidé měli se splátkami problémy. Počty žádostí o úlevy totiž ČSOB nezaznamenává v takovém množství, jako tomu bylo během koronavirové krize. „Zájem o úlevy se bude odvíjet primárně od makroekonomické situace, a tu je těžké předvídat. Na případný zvýšený počet žádostí je skupina ČSOB připravena. Důležité je, že čísla klientů, kteří by měli problém se splácením, jsou ještě nižší než v období pandemie, a ani v této době se nejednalo o vysoké počty,“ řekl předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny Jiří Feix.

Tagy:
banka Česká národní banka úroková sazba hypoteční úvěr Air Bank koronavirová recese Československá obchodní banka, a. s. Hypoteční banka